Истек на време за вакцината АстраЗенека во некои региони во Шведска

Два шведски региони престанаа да ги вакцинираат здравствените работници со вакцината АстраЗенека. Покрај тоа, земјата одлучи да не им ја дава вакцината на луѓето над 65 години, со тоа ја игнорираат препораката на СЗО.

Во еден од регионите, Сермланд, вакцината АстраЗенека беше употребена за прв пат. Само вработените во болницата ја примиле вакцинацијата. Според „Спутник Интернешнл“, на 100 од 400 вакцинирани лица се појавиле несакани ефекти.

„Застануваме делумно затоа што треба да испитуваме, но исто така и да немаме премногу напната состојба со вработените“, рече медицинскиот директор на регионот Сермланд, Магнус Јохансон, на националниот радиодифузер „СВТ“.

Регионот беше свесен за ризикот и, според портпаролот на Сермланд, Фредрик Густавсон, не вакцинирал  цели станици, туку некои тука, а некои таму. Фактот дека до 100 лица поминаа лошо, имаше влијание врз состојбата со персоналот. Во меѓувреме, состојбата со персоналот е повторно под контрола, но планираната понатамошна вакцинација на медицинскиот персонал засега е суспендирана.

Округот Гевлеборг го следеше примерот кога беше забележан сличен процент на несакани ефекти. Округот Јонкипинг, исто така, забележа голем број на сомнителни несакани ефекти по кампањата за вакцинација со над 500 лица.

„Тоа е вообичаена работа, малку студенило, болки во телото и треска“, изјави за СВТ координаторот за вакцини во областа Гавлеборг, Тина Мансон Зедерлунд. „Проблемот е во тоа што вакциниравме толку многу на истите работни места, па затоа правиме пауза.

АстраЗенека: Несакани ефекти да се очекуваат со 10 проценти

Медицинскиот директор на нордискиот регион АстраЗенека, Андреас Хедини, рече дека околу 10 проценти од вакцинираните се очекува да доживеат такви несакани ефекти. Тој за СВТ изјави: „Тоа не одговара на она што го видовме“.

Тој не сака да шпекулира за причините за поголема фреквенција на несакани ефекти, компанијата ќе ги испита.

„Овие видови на несакани ефекти се очекуваат и сега сме во близок дијалог со овие региони за подобро да разбереме што се случило“, објасни Хедини. „Ние сериозно сфаќаме сè што е во врска со безбедноста на вакцината. Но, нашата вакцина сега е дадена на милиони луѓе ширум светот и во клинички испитувања и таму не сме виделе никакви навистина сериозни несакани ефекти “.

Властите сега забележаа во другите региони, како што е Борос, дека се намалува подготвеноста за вакцинирање и дека понудите за состаноци за вакцинација се само пола - од 900 дози на вакцини беа администрирани само 450.

Вакцинациите со вакцините од Фајзер и Модерна продолжуваат според планираното во Шведска.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас