Британската влада објави извештај за несаканите ефекти на вакцините против корона

Извештај од британската агенција за лекови открива и други несакани ефекти од вакцинациите против корона. Вкупно, над 30 000 лица кои биле вакцинирани, пријавиле над 100 000 несакани реакции на вакцинација до крајот на јануари. Особено впечатливи се 13 лица кои ослепеа по вакцинацијата, осум спонтани абортуси и вкупно 236 фатални случаи.

Списокот на несакани ефекти и непожелни реакции на вакцинирање на корона станува сè подолг. Извештајот на британската Агенција за регулирање на лекови и здравствени производи (МХРА, регулаторен и надзорен орган за лекови во Голема Британија, сега додава слепило и спонтан абортус на веќе познатите реакции на вакцините, како што се болка, парализа на лицето и заболување на крвта. Извештајот беше ажуриран на 11 февруари и вклучува извештаи за несакани ефекти од почетокот на кампањата за вакцинација на 9 декември до крајот на јануари.

Според официјалните информации, „повеќе од 110.000 луѓе починале во рок од 28 дена по позитивниот тест за корона“ во Голема Британија. Спротивно на тоа, има околу четири милиони луѓе кои биле позитивни на тестот, со прекуморските колонии (вклучувајќи ги и Гибралтар, Кајмански Острови, Бермуди) кои придонеле за неколку илјади случаи. Ова резултира со стапка на смртност од околу 2,5 проценти, што е приближно еквивалентно на стапката на смртност од обичен грип.

 

Повеќе несакани ефекти кај АстраЗенека

Слично на ВАЕРС во САД, Британците можат да пријават сомнителни несакани ефекти и непожелни реакции на вакцинација во таканаречената „шема на жолт картон“. Според владиниот извештај, 9.262.367 лица примиле една вакцинација до крајот на јануари, а 494.206 лица веќе примиле две вакцинации. Во истиот период, акумулирани се вкупно 32.139 жолти картони со над 100.000 индивидуални реакции. Првите извештаи датираат на 9-ти декември, првиот ден на вакцинирање.

Околу две третини од извештаите и скоро 60.000 индивидуални реакции во „Шемата на жолт картон“ се однесуваат на вакцината од Фајзер / БиоНТех. Со исклучок на 72 случаи во кои производителот не беше наведен, остатокот паѓа на АстраЗенека. Иако вакцината Модерна е одобрена и во Голема Британија од 8 јануари, владиниот извештај не ја наведува.

Распределбата на извештаите низ вакцините приближно ги одразува администрираните вакцини. Забележливо е, сепак, дека извештајот во врска со АстраЗенека содржи во просек четири индивидуални реакции, додека за Фајзерr / БиоНТех има „само“ околу 2,5 реакции на секој жолт картон. Како што пресметува „dailyexpose.co.uk“, околу едно од 333 вакцинирани лица пријавиле несакани реакции или несакани ефекти. Сепак, овие би можеле да бидат уште почести во реална смисла, „бидејќи некои случаи можеби не биле пријавени во Шемата за жолт картон“.

Покрај несаканите ефекти и реакции познати од студиите за вакцинација на производителите, „Шемата на жолт картон“ вклучува и други.
Несакани ефекти на вакцините против корона.

 

Слепило

Вкупно, извештаите опфаќаат 1.280 болести на окото. „Оптички хендикеп и слепило (освен слепило во боја)“ беа пријавени во 53 извештаи во врска со Фајзер. Во тринаесет случаи (Фајзер, АстраЗенека) извештаите зборуваат за (целосно) слепило по вакцинацијата.

Извештаи за сомнителни случаи на несакани ефекти на „нарушување на окото“ во „Шемата на жолт картон“.

 

Во 43 случаи (Фајзер / БиоНтех 32 [стр. 31], АстраЗенека 11 [стр. 24]) погодените (или нивните преживеани) пријавиле цереброваскуларни несреќи по вакцинирањето на Фајзер. Ненадејната смрт на мозочните клетки поради недостаток на кислород како резултат на снабдувањето со крв да биде прекината со блокада или прекин на артерија на мозокот е исто така позната како мозочен удар. Во седум случаи - 3 по Фајзер / БиоНТех, 4 по вакцинирање на АстраЗенека - ова заврши фатално.

 

Прекинување на бременоста и спонтан абортус

Поради недоволни податоци, ниту Фајзер / БиоНтех ниту АстраЗенека и Модерна ги одобрија своите вакцини за бремени жени. Ефектите од вакцинациите против мРНА врз плодноста или мајките кои дојат не се исто така непознати. Од своја страна, владата на ГолемаБританија објави пред кампањата за вакцинација дека „жените во репродуктивна возраст треба да бидат исклучени од бременост пред вакцинацијата [и] избегнување на бременост најмалку два месеци по втората доза“.

Како и да е, „Шемата на жолт картон“ за Фајзер / БиоНтех наведува осум [стр. 36], за АстраЗенека девет [стр. 28] Осомничени случаи поврзани со бременост. Околу половина од тоа се однесува на „спонтан абортус“.

 

Парализа на лицето

Извештаите исто така вклучуваат 107 нарушувања на фацијалниот нерв по вакцинациите на Фајзер / БиоНТех, вклучувајќи парализа, пареза и грчеви. По вакцинациите од АстраЗенека, досега се примени 17 пријави. Парализа во други делови од телото се случи во најмалку 21 случај (Фајзер 15, АстраЗенека 5, без класификација 1). Во повеќето случаи, симптомите на парализа стивнаа по неколку дена.

 

Починати

И во Голема Британија, смртните случаи се пријавуваат по хронолошки редослед на вакцинирање. Извештаите вклучуваат вкупно 236 фатални случаи. 141 од нив се наведени експлицитно како „смртни случаи“, во сите други случаи е наведен друг несакан ефект со фатален исход. 76 случаи се однесуваат на вакцината Фајзер/ БиоНТех [стр. 13], 64 случаи на АстраЗенека [стр. 10] Еден случај не е доделен на вакцината [стр. 6]

Особено забележливи меѓу смртните случаи се 15 случаи на „ненадејна смрт“ (девет во Фајзер/ БиоНТех, шест во АстраЗенека) кои, според „dailyexpose“, „паднале мртви веднаш по вакцинирањето“.

Линк до целосен извештај

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас