Експериментите во Кина врз човечкиот ген - Нова супер раса на војници

„Зарем никој не ја видел„ Планетата на мајмуните “во Кина? го прашува авторот гостин Гордон Г. Чанг во неговиот придонес кон Институтот Гејстоун, додавајќи: „Во комунистичко општество со нескротлива амбиција, истражувачите водат луда наука“. Но, француската влада даде одобрение и за подобри војници.

Бинг Су, кинески генетичар од Државниот институт за зоологија Кунминг, неодамна го всади човечкиот ген MCPH1, кој е одговорен за развојот на мозокот, кај мајмун. Додавањето може да ја направи интелигенцијата на ова животно похумана од онаа на пониските примати.

Следниот експеримент на Су е да се вметнат гени СРГАП2C, кој е поврзан со човечката интелигенција и генот ФОКСП2, кој е поврзан со јазични вештини, кај мајмуните.

 

Зарем никој не ја видел „Планетата на мајмуните“ во Кина?

Или можеби тие го прават токму тоа. „Развојот на биотехнологијата во Кина се одвива во навистина макабремна насока“, пишува Брендон Вајхерт од „Извештајот на Вајхерт“ во една статија на веб-страницата на Американското величие.

Во комунистичко општество со нескротлива амбиција, истражувачите водат луда наука. Што се случува ако измешате ДНК од свиња и мајмун? Кинеските експериментатори можат да ви кажат. Што е со одгледувањето органи слични на човекот кај животните? Да, и тие веќе го сторија тоа.

Покрај тоа, Пекинг веќе може да развива „супер војници“. „Американските разузнавачки служби покажуваат дека Кина вршела човечки експерименти врз припадници на Народноослободителната армија со надеж дека ќе развива војници со биолошки подобрени вештини“, напиша тогаш директорот на Националната разузнавачка служба Џон Ратклиф во коментарот на Волстрит журнал во декември со наслов „Кина е број 1 закана за националната безбедност“.

Не е јасно колку далеку отидоа кинеските воени истражувачи. Сепак, тие се залагаат за употреба на алатката за генетски инженеринг КРИСП за подобрување на човековите вештини, а Централната воена комисија на Комунистичката партија „поддржува истражување за подобрување на перформансите на луѓето и„ нова “биотехнологија“.

 

Биолошка доминација како цел

Народноослободителната армија целосно ја прифати генетската манипулација со луѓето. Како што известуваат високите аналитичари Елза Каниа и Вилсон Ворндик, „има неверојатни паралели во темите што ги повторуваат голем број научници од ПЛА и научници од влијателни институции“

Сите овие кинески потези се насочени кон „биолошка доминација“. „Нема“, како што забележа Ратклиф, „нема етички ограничувања за потрагата по моќ од Пекинг“.

Јасно е дека Комунистичката партија мисли на повеќе од само војници. Кинески истражувач е исто така првата - и досега официјално единствената - личност што извршила генетски манипулации врз човечки ембриони што резултирало во живородени.

На Јужниот универзитет за наука и технологија во Шенжен, Хе јианкуи го отстрани генот ЦЦР5 со помош на алатката КРИСП-Сас9 за да им даде имунитет на ХИВ на близначки родени кон крајот на 2018 година, но можеби и за да ја зголеми интелигенцијата. Експериментот потсетува на програмата за евгеника на Третиот рајх за создавање „мастер трка“.

 

Создавање на „совршен комунист“

Кина е во процес на создавање на „совршен комунист“, изјави за „Гејстоун“ Вајхерт, кој е и автор на „Победнички простор“. „Кина е водена од режим кој верува во човечко совршенство и со појавата на современи генетски и биотехнолошки истражувања, кинеските централни планери сега го имаат самиот човечки геном за да се усоврши според нивната политичка агенда“.

Кинеските научници веќе се на патот на „ген-допинг“ со цел да ги направат идните генерации поинтелигентни и иновативни од оние во земјите кои одбиваат да ги користат овие контроверзни методи.

„Она што го доживувате во Кина“, напиша Вајхерт, „е приближување на напредната технологија со најмодерните животни науки, кои се способни суштински да го променат целиот живот на оваа планета под каприциозните хирови на номинално комунистичкиот режим“.

Шенжен е казнет и осуден на затворска казна по меѓународните немири предизвикани од веста за неговата опасна и неетичка работа за „незаконско вклучување во генетски инженеринг на човечки ембриони“, додека во скоро тоталната состојба на надзор на Комунистичката партија тој очигледно доби поддршка од владата за неговите експерименти.

Неговите напори не се изолиран инцидент. Новиот тим за списанието „Природа“ објави во април 2015 година дека кинеските истражувачи од Универзитетот „Сан Јат-сен“ во Гуангжу манипулирале со „неодржливи“ човечки ембриони со КРИСП-Сас9 во друг уникатен експеримент во светот.

„Кинески извор запознат со развојот на оваа област рече дека најмалку четири групи во Кина прават генетски инженеринг на човечки ембриони“, се вели на веб-страницата на списанието.

Обвинителството против Пекинг изгледа како обид за разладување на меѓународната бура и да се спречи меѓународната научна заедница да ги истражува понатамошните активности на Кина.

 

 

Француската влада даде одобрение за подобри војници

За жал, напредокот на Кина во генетскиот инженеринг на човечки ембриони за супер војници ги убедува другите да го сторат истото. На пример, наскоро ќе има „Ле Терминатор“.

Француската влада штотуку даде одобрение за надградени војници. „Мора да бидеме свесни дека немаат сите исти скрупули како и ние, и мора да се подготвиме за таквата иднина“, рече француската министерка за одбрана Флоренс Парли.

Мајкл Кларк од лондонскиот колеџ Кингс за британскиот таблоид „Сан“ изјави дека сега има биолошки натпревар што го поттикнува Кина. Дали наскоро, како што го нарече Меѓународното друштво за воена етика, ќе имаме раса „хомо робокопус“?

Ако е така, Кина нема да биде единствената страна што ќе биде виновна. „Највознемирувачки дел од овие аспирации е тоа што Кина доби пристап до КРИСП и напредни генетски и биотехнолошки истражувања благодарение на нејзините односи со Соединетите држави и другите напредни западни нации“, рече Вајчерт за „Гејстоун“ овој месец.

Американските лаборатории за истражување, биотехнолошките инвеститори и научниците се бореа да истражат и да прават бизнис во растечката биотехнолошка арена во Кина, конкретно затоа што етичките стандарди за истражување на ова чувствително прашање се толку ниски“.

„Ова ќе се покаже како долгорочна стратешка закана за Соединетите држави што малкумина ја разбираат во Вашингтон, Вол Стрит или Силиконската долина“, рече Вајхерт, посочувајќи на Кина за брзо распоредување на биотехнологијата како оружје.

Режимот на Кина нема етика или пристојност, не е обврзан со законите и не покажува воздржаност. Сепак, има технологија да создаде сосема нова раса на човечки генетски подобрени гуски.

 

Гордон Г. Чанг е автор на „Колапсот што доаѓа во Кина“, истакнат виш соработник на Институтот Гејстоун и член на неговиот советодавен одбор. -

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас