Што е новото нормално? - само малцинство луѓе се свесни за тоа

Новата нормала на Happen.network ги испитува шпекулациите дека пандемијата КОВИД-19 можеби е испланирана  - или барем искористена - од група технолошки елити кои им диктираат политики на владите ширум светот за унапредување на тоталитарната агенда (видео на крајот).

Во основата на агендата е значајната промена на економијата и моќта за која е свесно само малцинство од луѓе и се води од четвртата индустриска револуција.

Светскиот економски форум откри дека 50% од сите работници мора да бидат преквалификувани до 2025 година ", бидејќи влегува во игра" двојното нарушување "на економското влијание на пандемијата и зголемената автоматизација што ги трансформира работните места".

Се предвидува дека АИ ќе се спои со луѓето и ќе заземе работни места и градови; Вештачката инелигенција ќе биде многу подобра во возењето автомобил отколку луѓето, објаснува документарецот, што на крајот на краиштата, повеќето луѓе ќе се плашат да возат; наскоро, луѓето веќе нема да имаат право да возат.

Колонијализмот на податоците и дигиталната диктатура се многу реални можности во „Новата нормала“, како и поделбата на светот на богати елити и „бескорисна класа“ што завршува како експлоатирана колонија на податоци

Документарниот филм „Новата нормала“ на Happen.network ги испитува шпекулациите дека пандемијата КОВИД-19 можеби е испланирана или барем искористена од група технолошки елити кои им диктираат политики на владите ширум светот со цел да се спроведе тоталитарната агенда.

Вклучени се многу подвижни делови, од лоши податоци што ја разнесуваат стапката на смртност во КОВИД-19 до проблеми со тестирање со ПЦР-тестовите, што доведува до многу високи лажни позитивни стапки. Лажно надуена стапка на смртност го разгорува стравот кај јавноста, додека заблудувачки голем број случаи може да се искористат за да се оправда понатамошното затворање и заклучување на деловните активности.

Сето ова е да се промовира крајната агенда за да се изгради и да се постави светот на „Нова нормала“. Меѓутоа, во основата на агендата е значајната промена на економијата и моќта за која е свесно само малцинство луѓе и се води од четвртата индустриска револуција.

 

Четвртата индустриска револуција ќе ги спои вештачката Инелигенција со луѓето

Првата индустриска револуција, која се случи во почетокот на средината на 18 век, донесе употреба на моќна пареа  низ целиот свет. Втората индустриска револуција се случи од крајот на 19-тиот до рано на 20-тиот век и вклучуваше напредок во челичната, електричната и автомобилската индустрија

Третата индустриска револуција, според Клаус Шваб, основач и извршен претседател на Светскиот економски форум (СЕФ), „користела електроника и информатичка технологија за автоматизирање на производството“, додека четвртата индустриска револуција, според Шваб, веќе започна „преку спојување на технологии што ги заматуваат линиите помеѓу физичката, дигиталната и биолошката сфера “.

Станува збор за понатамошно појавување на вештачката интелигенција (ВИ) и нејзината интеграција со луѓето. Во август 2020 година, на пример, Елон Маск ја претстави компанијата што ја основал наречена Невралинк, која вклучува хируршки вграден микрочип поврзан со мозокот и синхронизиран со ВИ, со цел еден ден луѓето да можат да контролираат вештачки екстремитети или дури и да прават телепатија. Маск го опиша како „Fitbit во вашиот череп со ситни жици“.

Додека некои ја бодрат иновацијата а, други ја нарекуваат киборг - спојување на човекот и машината. Видеото го покажува Каи-Фу Ли, кој ја напиша книгата „ВИ Супер-сили: Кина, Силиконската долина и новиот светски поредок“.

Како поранешен извршен директор во Гугл Кина, тој верува дека работните места ќе бидат раселени брзо, бидејќи роботите ги заменуваат работниците и дека во следните 10 години ќе бидат заменети толку многу работни места, што луѓето ќе треба да имаат среќа да не ја изгубат работата. Амазон исто така изјави дека складиштата за целосна автоматизација на испорака, каде што роботите ги заменуваат луѓето при исполнување на нарачки, можат да бидат оддалечени само 10 години

 

Половина од вработените ќе треба да бидат „преквалификувани“ до 2025 година

На Самитот за ресетирање на работните места, СЕФ исто така утврди дека 50% од сите работници мора да бидат преквалификувани до 2025 година ", бидејќи влегува во игра" двојното нарушување "на економското влијание на пандемијата и зголемената автоматизација што ги трансформира работните места" . СЕФ тврди дека 85 милиони работни места може да бидат изгубени до 2025 година, додека 97 милиони други може да се создадат за справување со „новата поделба на работата меѓу луѓето, машините и алгоритмите“.

Реалноста, сепак, е дека само мал дел од луѓето во овој свет управуван од ВИ најверојатно ќе најдат работа, за што ќе биде потребно воведување на универзален основен приход.

Ова може да звучи како добра работа на почетокот, но кога ќе се уништи способноста да се заработи независен приход, станува зависна од  милоста на елитата, елита што го контролира тој приход и ресурсите поврзани со неа. Може да има и универзално раздолжување - за возврат за одземање на сите права на приватен имот во иднина. Што се однесува до влијанието врз луѓето, Шва6 напиша:

„На крајот на краиштата, четвртата индустриска револуција не само што ќе го промени она што го правиме, туку и тоа што сме. Тоа ќе влијае на нашиот идентитет и сите прашања поврзани со него: нашето чувство за приватност, нашите идеи за имотот, нашето однесување на потрошувачите, времето што го посветуваме на работата и слободното време и како ги развиваме нашите кариери, ги култивираме своите вештини, луѓето се среќаваат и одржуваат врски.

Тоа веќе го менува нашето здравје и води кон „квантифицирано“ јас, а порано отколку што мислиме дека може да доведе до зголемување на човекот. Списокот е бесконечен бидејќи е ограничен само од нашата фантазија “.

Во јуни 2019 година, Голема Британија објави бела книга со која се најавува партнерство со СЕФ „за обликување на глобалното управување со технолошките иновации“. Во неговиот стратешки документ „Регулатива за четвртата индустриска револуција“ се вели:

„Технолошките достигнувања во областите од вештачка интелигенција до биотехнологија сега најавуваат четврта индустриска револуција што има моќ да го преобликува скоро секој сектор во секоја земја. Нашата индустриска стратегија ја позиционира Голема Британија за да може максимално да ја искористи оваа глобална трансформација “.

 

Големото ресетирање

Политичарите, деловните лидери, па дури и кралското семејство се меѓу оние кои неодамна повикаа општеството да биде „подобро обновено“. Овој слоган е дел од поголемата кампања „Големото ресетирање“ што магазинот Тајмс ја објави на својата прва страница во ноември 2020 година. Сопственикот и копретседавач на Тајмс, Марк Бениоф е член на Одборот на доверители на СЕФ и основачки претседател на неговиот центар за четврта индустриска револуција.

Вистинската цел е да се отстрани она што некогаш било „нормално“ и да се замени со нешто друго. Според СЕФ, ова значи „повторно измислување на капитализмот“ и негово заменување со „економија на засегнатите страни“.

Форбс ја опишува економијата на засегнатите страни, исто така познат како капитализам на засегнатите страни, како „идејата дека компанијата е насочена кон задоволување на потребите на сите свои засегнати страни: клиенти, вработени, партнери, заедницата и општеството во целина“.

Идејата за акционерски капитализам постои уште од најмалку 1932 година и исто така беше одобрена од скоро 200 извршни директори на големи компании во август 2019 година. Сепак, сега таа се забрзува како дел од „Големото ресетирање“.

Вие нема да поседувате ништо - и ќе бидете среќни поради тоа.
Што и да посакате ќе се изнајми и ќе се доставува со дрон.
Западните вредности се тестираат до крајниот тест.

Новата политика на премиерот на Голема Британија, Борис Џонсон е исто така во согласност со целите на СЕФ. Овие вклучуваат забрана за бензински и дизел автомобили до 2030 година, блокирање на пристапот до задните патишта и нови даноци за плаќање по милја што може да го направи возењето многу скапо. Скоро како во Голема Британија да се обидува да се ослободи од сопственоста на автомобили.

Автономното возење може да биде следното сценарио, кое повторно звучи како добра работа на површината, но на крајот служи за одземање на автономијата. ВИ ќе вози многу подобро од луѓето, објаснува документарецот, што во одреден момент повеќето луѓе ќе бидат исплашени од возење. Наскоро, луѓето веќе нема да имаат право да возат.

 

Создавање на „бескорисна класа“

Јувал Ноа Харари, професор по историја на Хебрејскиот универзитет во Ерусалим, предупреди на опасностите од ВИ во тоа што технологијата може да го наруши човечкото општество и самата смисла на човечкиот живот на различни начини. Колонијализмот на податоците и дигиталната диктатура се многу реални можности како и поделбата на светот на богати елити и други кои завршуваат како „експлоатирани колонии на податоци“.

Ќе има невидена нееднаквост кога ќе се создаде „бескорисна класа“ - „бескорисна не од перспектива на нивните пријатели и семејства“, вели Харари, „но бескорисна од аспект на економскиот и политичкиот систем. И оваа бескорисна класа ќе биде одделена од сè.

Веќе е во тек трка за вооружување со ВИ меѓу САД и Кина, а повеќето други земји ќе заостанат и ќе го нарушат глобалниот баланс. Според Харари:

„Само помислете што ќе се случи со економиите во развој кога е поевтино да се произведуваат текстил или автомобили во Калифорнија отколку во Мексико?

И што ќе се случи со политиката во вашата земја дваесет години од сега кога некој во Сан Франциско или Пекинг ја знае целосната медицинска и лична историја на секој политичар, судија и новинар во вашата земја, вклучувајќи ги и сите нивни сексуални бегства, сите нивни психолошки слабости и целата нивна корумпирана работа?

Дали тогаш сепак ќе биде независна земја или ќе стане колонија на податоци? Ако имате доволно податоци, не мора да испраќате војници да контролираат земја “.

 

Фондацијата Рокфелер претстави сценарио за пандемија во 2010 година

Фондацијата Рокфелер и Бил Гејтс се исто така поддржувачи на „Големото ресетирање“ . Во 2010 година, Фондацијата Рокфелер објави извештај под наслов „Сценарија за иднината на технологијата и меѓународниот развој“, кој користи сценарија за да испита како технологијата и растот / развојот како и владите би можеле да се развиваат во следните децении. Едно од сценаријата што го опиша беше пандемија со некои морничави сличности со КОВИД-19:

„Во 2012 година конечно се случи пандемијата што светот ја очекуваше со години. За разлика од Х1Н1 2009 година, овој нов вид грип - добиен од диви гуски - беше исклучително вирулентен и смртоносен.

Дури и најдобро подготвените нации за пандемија беа брзо презаситени бидејќи вирусот се шеташе низ светот, зарази скоро 20 проценти од светската популација и уби само осум милиони луѓе, повеќето од нив здрави млади возрасни, за само седум месеци.

Пандемијата исто така имаше смртоносни ефекти врз економијата: меѓународната мобилност на луѓе и стоки застана, ги осакатува индустриите како туризмот и ги нарушува глобалните синџири на снабдување. Дури и на лице место, фреквентните продавници и деловните згради обично беа празни со месеци, без вработени или клиенти “.

Како што продолжуваше пандемијата, „националните лидери ширум светот го проширија својот авторитет, наметнувајќи строги правила и ограничувања, од носење маски за лице до контроли на температурата на телото на влезовите во заедничките области како што се железнички станици и супермаркети“.

Зголемената авторитарна контрола и надзор над граѓаните продолжи и по крајот на пандемијата и првично беше поздравена во замена за „поголема безбедност и стабилност“.

Во декември 2020 година, Фондацијата Рокфелер објави „Преземање назад контрола: Ресетирање на одговорот на Америка на КОВИД-19“. Нивниот совет вклучува проширување на тестирање за КОВИД-19, вклучително и кај училишните деца - проблематично сценарио, не само поради огромните трошоци (42,5 милијарди долари во САД за февруари до јуни 2021 година), но исто така и заради лажно-позитивните резултати што ќе бидат произведени од погрешните КОВИД-19 тестови.

Дали ова може да биде начин намерно да се зголемат стапките на инфекции за да се гарантираат повеќе заклучувања - и понатамошно економско уништување на сиромашната и средната класа?

 

Зошто сега би можело да биде „совршено време“ за ресетирање

Ако има прикриен план за глобално преземање, КОВИД-19 пандемијата претставува совршено сценарио за нејзин успех.Прво, се создава проблем - коронавирусот се ослободува и се прогласува глобална пандемија. Следно, се генерира одговор - имено страв. Ова се разгорува и се појавуваат блокирања, принудувајќи ги компаниите да ги затворат и уништат економиите.

Во последната фаза, се создава „решението“ - во кој случај масите невработени би можеле да добијат универзален основен приход кој се запишува на дигитални лични карти, поддржан од Гејтс ‘Мајкрософт и Рокфелер, кои се всадени во раката. Создадени се паметни градови и надзор над 24/7. Ова е овозможено со воведување на 5G мрежи, основна услуга „надградба“ за дигитализација на општеството, следење и собирање на податоци.

 

Сепак, постојат знаци на отпор низ целиот свет, вклучувајќи го и Маршот на полицијата за слобода, што се одржа во Шпанија во ноември 2020 година, во знак на протест против кршењето на слободите на граѓаните и заштитата на граѓанските слободи. Алијансата за светската слобода, основана во Стокхолм , Шведска во ноември 2020 година, исто така има за цел да ја промовира слободата ширум светот.

Во овие времиња на неизвесност, некои го споредуваа тоа со живеење во војна магла - магла од војната на КОВИД. Но, гледањето низ магла е првиот чекор кон победата.

 

Користени информации:

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас