Шпанија ќе создаде тајна база на податоци за луѓе кои одбиваат вакцина против Ковид

Шпанија објави дека ќе подготви регистар за лица кои одбиваат да ја земат вакцината против  КОВИД-19 и ќе ги споделат тие информации со земјите-членки на ЕУ.

 

Шпанскиот министер за здравство Салвадор Ила во понеделникот во интервју за телевизијата Ла Секста изјави дека списокот нема да биде јавен и дека вакцината нема да биде задолжителна.

„Она што ќе се направи е регистар, кој ќе биде споделен со нашите европски партнери ... од оние луѓе на кои им е понудена вакцината а ја отфрлиле“, рече Ила.

„Не е документ што ќе биде објавен во јавноста и ќе се направи со најголема почит кон заштитата на податоците“, додаде тој.

Ила не објасни зошто Шпанија создава список со дисиденти на КОВИД, доколку вакцината не биде задолжителна.

Владата, наводно, очекува да вакцинира 15-20 милиони луѓе од нејзиното население од 47 милиони жители до јуни.

„Начинот да се победи вирусот е да се вакцинираат сите или колку повеќе, толку подобро“, рече Ила.

Зачудувачката најава на шпанската влада следи со неколку авиокомпании кои сугерираат дека на луѓето кои одбиваат да ја земат вакцината ќе им биде забрането да патуваат.

Иако владите не можат да ја наложат вакцината, компаниите посочија дека ќе им забранат на оние што ќе одбијат вакцина пристап до нивните производи или услуги, сето тоа освен отстранувањето на нивната слобода на избор.

А, владите што прават и споделуваат таен список на луѓе кои не ја почитуваат својата медицинска тиранија, секако е рецепт за катастрофа која потсетува на Советскиот Сојуз.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас