Свинскиот грип и оштетените од вакцинацијата

Како што е познато, вакцинацијата против свинскиот грип беше препорачана во 2009/2010 година и - како што е вообичаено со кампањите за вакцинација беше многу рекламирана. Многу милиони луѓе потоа беа вакцинирани само во ЕУ. Затоа што кога владата вели дека вакцинацијата е важна и безопасна, тогаш верувате и отидете на вакцинација. Сега - неколку години подоцна - знаеме дека вакцинацијата предизвика сериозни здравствени проблеми кај многу луѓе - со резултат владите сега да плаќаат многу милиони евра како компензација

 


Играње со пандемија

Сценариото е добро познато: некаде на земјината топка има неколкумина заболени од грип. Тогаш е откриен нов патоген за грип и опишан како толку застрашувачки што веднаш се стравува од глобална пандемија. Тогаш, наводно, трескаво се развива соодветна вакцина и им се продава на богатите влади во светот за милијарди.

 

Свинскиот грип - што се случи досега

На пример, во 2008 година, овој спектакл се одвиваше во Мексико. Грипот што се појави таму беше наречен свински грип, а новиот вирус беше наречен Х1Н1. СЗО го класифицираше грипот како глобална пандемија со највисоко ниво на ризик (шест). Потребната вакцина (на пр. Пандемрикс) беше брзо достапна и сите земји се снабдуваа со неа. Само Швајцарија нареди 13 милиони дози на вакцини, Германија 34 милиони дози.

 

Изгореа вакцини и се потрошија милиони евра

Бидејќи ретко кој сериозно го сфаќаше  свинскиот грип, вакцинирани се значително помалку луѓе отколку што се надеваа, и покрај интензивното кревање страв во медиумите, но повеќе од 30 милиони ширум светот.

За жал, ваквата вакцина не трае вечно. И бидејќи вакцината нарачана во 2009 година истече во 2011 година, преостанатите дози на вакцини беа изгорени и во одреден момент беше објавено дека пандемијата сега е готова (иако не беше ни започната) и дека свинскиот грип не беше толку опасен како што првично се претпоставуваше .

Вкупно 2.900 жртви на свински грип треба да бидат оплачени. Од друга страна, целосно нормалниот грип се вели дека предизвикува многу пати повеќе смртни случаи секоја година - иако овие бројки долго време беа сомнителни.

И така, во Германија 30 милиони дози на вакцини или повеќе од 200 милиони евра завршија во согорувачот. Во Швајцарија се движеа околу 56 милиони франци.

 

Смртно болни по вакцинирањето на свинскиот грип

Тоа воопшто не би било лошо, бидејќи тоа е само пари ... За жал, за многу стотици луѓе кои биле вакцинирани, сега не станува збор само за пари, туку и за навикнување на нивниот секојдневен живот. Вакцинацијата против свинскиот грип ги направи болни, сериозно болни: Како резултат на вакцинацијата, тие страдаат од нарколепсија, позната и како неизлечива болест на спиење - болест во која одеднаш се заспива во длабок сон. Среде ден, на шпорет додека готвите, додека гледате телевизија, под туш, во автобус или додека „возите“ - до 40 пати на ден.

Разбирливо е дека со оваа болест веќе не е можен нормален живот. Возењето автомобил пропаѓа за секогаш. Исто така, никој засега не сака да излегува надвор, а некои дури и не сакаат да ја напуштат куќата, а камоли да користат јавен превоз. Интелектуалната работа е многу исцрпувачка, а матурата во училиштата е изложена на ризик за младите болни. Трагично е што ги погоди особено децата и младите.

Уште во август 2010 година, Шведската агенција за лекови ги објави првите случаи на нарколепсија по вакцинацијата на свинскиот грип. Властите на Англија, Франција, Ирска и Финска го потврдија сомнежот  - и сега треба да платат отштета на погодените.

 

Компензација за вакцинацијата во милионски суми

Имајте на ум, властите и владите треба да плаќаат, додека фармацевтските гиганти кои ја донесоа вакцината на пазарот ги држат паричниците тесни. На крајот на краиштата, не беше Глаксо Смит Клајн (ГСК) - производителот на Пандемрикс - кој ги повика луѓето да се вакцинираат, но надлежните, како на пр. владите ширум светот.

→ Во Велика Британија, може да се побара компензација по оштетување на вакцинацијата (вакцинација против свински грип, но исто така и на пр. По вакцинација против заушки), што може да изнесува скоро 170.000 евра Главно, сепак, по испитувањето на апликациите, се вели дека пациентот сè уште не е доволно болен, поради што нема право на никаква компензација.

→ Во Финска, особено голем број луѓе беа вакцинирани против свинскиот грип - очигледно близу половина од населението. 342 жртви оттогаш поднеле барање за надомест на штета по оштетување на вакцинацијата. Одобрени се 244 апликации, така што жртвите од финскиот Пандемрикс сега ќе добијат компензација од вкупно 22 милиони евра.

→ Слична е состојбата и во другите скандинавски земји. Само во Данска нема толку многу случаи на нарколепсија - едноставно затоа што малку луѓе таму биле вакцинирани против свинскиот грип.

→Во Франција, знаеме за 90 лица со нарколепсија, кои заболеле откако биле вакцинирани против свинскиот грип. Имате право до 650 000 евра - во зависност од тежината на болеста. И тука, главно, тоа се деца и млади.

→ Во Германија досега има околу 50 лица со нарколепсија за кои се верува дека биле предизвикани од вакцинацијата против свинскиот грип. Повеќе од половина се деца и млади.

→ Во Швајцарија сега има 8 лица кои биле вакцинирани за време на кампањите за вакцинација на свинскиот грип во сезоната 2009/10 и кои сега страдаат од нарколепсија.

Се разбира, претходно имало нарколепсија. Сепак, по вакцинациите „Пандемрикс“, бројот на новозаболени лица се зголеми за четири пати. Една студија објавена во списанието Science Translational Medicine на 1 јули 2015 година и интересно спроведена од конкурсот (Новартис), сега исто така објасни како точно вакцината ГлаксоСмитКлајн може да предизвика нарколепсија:

 

Студија објаснува како вакцината против свинскиот грип доведува до нарколепсија

Одредено протеинско парче од вирусот на грип се наоѓа во вакцината Пандемрикс во повисоки концентрации отколку во конкурентските вакцини. Телото на лицето со нарколепсија тогаш прави антитела против ова парче вирус. Сето тоа звучи нормално и пожелно. Бидејќи вакцинацијата треба да започне формирање на антитела. А, создадените антитела би требало да се борат против вирусот на грип.

Сепак, постојат одредени структури на парчето вирус кои се наоѓаат и на нервните клетки во мозокот - имено на оние нервни клетки кои го регулираат циклусот на спиење-будење. Значи, антителата не само што го напаѓаат вирусот, туку и идентичните структури во нервните клетки - и со тоа доведуваат до автоимуна болест наречена нарколепсија.

Со Пандемрикс повеќе не се вакцинира во ЕУ - предоцна за погодените и нивните роднини. Бидејќи не постои лек за нарколепсија.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас