Шведска: Корона пасошот веројатно ќе се користи за шопинг, патувања, состаноци ...

На Швеѓаните им е потребен сертификат со доказ за вакцинација за да учествуваат во секојдневните активности, рече владин претставник.

 

Шведската министерка за здравство Лена Халенгрен неодамна на прес-конференција ја објави намерата на владата да им обезбеди на жителите кои примаат вакцина против Ковид-19 „дигитален сертификат за вакцинација“ што можат да го искористат за „патување во странство на одмор или за посета на некој близок“.

 

Министерката рече дека верува оти „евиденцијата за вакцинација најверојатно ќе биде пожелна како и вакцинацијата“, што доведе до шпекулации дека дигиталниот идентификатор може да биде неопходен за пристап до меѓународни патувања, како и за секојдневни активности како што се купување и јадење надвор.

Швеѓаните кои примиле вакцина веќе имаат право на потврда за вакцинација од давателот на вакцини. Со дигиталниот „пасош“ овие луѓе можат да имаат копија на своите мобилни телефони.

Андерс Игеман, министер за дигитален развој на Шведска, рече дека „целта на владата е да ја заврши работата што е можно побрзо и дека дигиталната инфраструктура ќе биде во функција до летото“, особено на 1 јуни.

„Како што се отвораат Шведска и земјите околу нас, веројатно ќе се бара да имаат сертификат за вакцинација со цел да патуваат и да учествуваат во други активности“, рече тој, споменувајќи компании како ресторани кои поставуваат барање за доказ за вакцинација на поединци.

Шведската објава следи по објавата објавена од Данска, која објави свои планови за воспоставување програма за пасош за вакцинација за идентификување на вакцинираните за патни цели.

Данскиот министер за финансии Мортен Бодсков сугерираше дека „за три или четири месеци дигиталниот Корона пасош  ќе биде подготвен за службени патувања“, пренесе Асошиејтед Прес.

Министерот истакна дека враќањето на патувањето е „апсолутно клучно“ за враќање на економската стабилност на земјата и повторното отворање на деловните активности.

За таа цел, данските граѓани ќе имаат пристап до веб-страница на која ќе биде наведено дали примиле или не вакцина против КОВИД-19 до крајот на овој месец.

Покрај тоа, според Бодсков, дигиталниот „пасош“ е „дополнителниот пасош што може да го имате на вашиот мобилен телефон за да документирате дека сте биле вакцинирани“.

Ларс Сандал Соренсен, извршен директор на Данската конфедерација, сугерираше дека „пасошите за вакцинација“ ќе бидат долгорочен договор, во кој се наведува дека граѓаните „ќе имаат корист од Корона пасошот за многу години “затоа што тие патуваат и учествуваат во културното создавање на животот“ во Данска “.

Во последните неколку недели Претседателката на Комисијата на Европската унија ја покажа својата поддршка за програмата за „пропусница за вакцинација“ ширум ЕУ.

Претседателот ја поздрави идејата дека пасошите за вакцини може да се користат за контрола на патувањето меѓу земјите-членки на ЕУ.

„Што и да се одлучи - дали вакцинираните треба да  имаа приоритет или пристап до одредени добра - е политичка и правна одлука за која треба да се дискутира на европско ниво."

Светскиот економски форум (СЕФ), чиј претседател Клаус Шваб го предложи „големото ресетирање“ на Хакслејан, започна со работа на евиденцијата за вакцинација пред неколку месеци.

Во соработка со швајцарската фондација Проектот Комонс, СЕФ ја развива платформата КомонПас, која е дел од нивната мрежа за заедничка доверба и им овозможува на патниците „да докажат дека ги исполнуваат условите за влез во нивната дестинација“.

На веб-страницата на КомонПас се вели дека „Платформата проценува дали резултатите од лабораторискиот тест или евиденцијата за вакцинација на лицето (1) е од доверлив извор и (2) ги исполнуваат условите за скрининг на здравјето на земјата во која патуваат.

Според веб-страницата на СЕФ, кога патниците „ги исполнуваат условите, платформата генерира едноставен сертификат за да им овозможува да ја покажат својата усогласеност без да откриваат какви било лични здравствени информации“.

КомонПас рамката  е заеднички одговор на СЕФ на „предизвикот како повторно да се отворат границите (на една нација) и да се продолжи патувањето и трговијата додека се штити здравјето на својот народ“.

„Бидејќи размислуваат за ублажување на граничните ограничувања, карантини и блокирања, на владите и индустриите им треба поверодостоен модел за потврдување на здравјето на луѓето.

СЕФ смета дека одделни земји кои ги поставуваат своите стандарди за барања за влез се „непрактични“ и „огромно оптеретување“ на владите.

Според веб-страницата на СЕФ, организацијата сака да го централизира системот за пасоши со цел да им овозможи на поединците дигитален пристап до нивните здравствени информации, да им олесни на поединците да ги разберат и усогласат со барањата на секоја цел и да се осигура дека овие се само дооверливи од лабораториски резултати.

 

Кина како пример за сите: Во Кина горенаведените услови се веќе имплементирани и во пракса во секојдневниот живот.

 

Останавме без „Теории на заговор“ бидеќи сите се исполнаа!

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас