Што да направите при губење на косата - недостаток на железо во крвта

Недостатокот на железо е чест, и недостаток на железо може да доведе до опаѓање на косата. Недостатокот на железо може дури да доведе до опаѓање на косата кога типичните симптоми на недостаток на железо, како што се анемија, нарушувања на концентрацијата и замор, сè уште не се јасно забележани.

Во случај на опаѓање на косата, затоа секогаш треба да размислувате за недостатокот на железо во крвта. Затоа што ако опаѓањето на косата е резултат на недостаток на железо, проблемот може брзо да се отстрани и растот на косата наскоро ќе започне одново.

 

Дали губите коса затоа што ви недостасува железо?

Целосна, здрава коса е надворешен знак на убавина и здравје. Што да направите кога косата на главата почнува да исчезнува?

Важно е да се побара причината и да се открие видот на опаѓање на косата.

Недостаток на железо може да биде една од можните причини за опаѓање на косата. Во неколку студии, видена е можна врска помеѓу недостаток на железо и опаѓање на косата - често дури и со низок недостаток на железо, пред да се забележат типични симптоми на недостаток на железо, како што се замор и истоштеност.

 

Помислете на железо во случај на опаѓање на косата

Жените имаат потреба од околу 15 мг железо, на мажите околу 10 мг железо на ден. Покрај тоа, луѓето губат околу 2 мг железо дневно преку разни метаболички задачи. Затоа, железото треба да се внесува со храна секој ден.

Балансирана исхрана со свежи, темно зелени салати и лиснат зеленчук помага да се балансира сето тоа.

Но, особено зелениот зеленчук често не се јаде со задоволство. Оние кои исто така избегнуваат ореви, маслодајни семиња, месо, храна богата со железо или кои можат да апсорбираат само малку железо од храна поради проблеми со варењето, страдаат од недостаток на железо

Менструалните периоди или бременоста исто така може да го зголемат ризикот од недостаток на железо кај жените.

Иако недостатокот на железо не е толку редок и во исто време може да биде можна причина за опаѓање на косата, тест на крвта за железо при првите знаци на опаѓање на косата е важна мерка.

 

Испитајте крв и нивото на железо при опаѓање на косата

Нормалното ниво на железо кај мажите е од 50 до 160 микрограми на децилитар крв. Кај жените, здравото ниво е помеѓу 50 и 150 микрограми на децилитар крв. Ако вредностите се пониски, се зборува за недостаток на железо.

Сепак, вредностите на железо може да се променат во зависност од дневната форма, па затоа треба да се измерат вредностите на феритин.

Феритин е форма на складирање на железо. Само оваа вредност може исто така да открие притаен, скриен, недостаток на железо, додека другите вредности на железо во овој случај се сè уште незабележителни.
Но, таков помал недостаток на железо може да се манифестира и во опаѓање на косата.

 

Студија за опаѓање на косата како резултат на недостаток на железо

Дерматолозите од Клиниката Кливленд (Охајо / САД) сакаа да откријат до каде постои поврзаност помеѓу недостаток на железо и опаѓање на косата.

Д-р Вилма Бергфелд ја водеше студијата, објавена во мај 2006 година во списанието „Журнал на американската академија за дерматологија“.

Истражувачкиот тим ги разгледа сите научни публикации на оваа тема во изминатите четири децении.

Наодите од ова покажуваат дека може да има поголема поврзаност помеѓу недостаток на железо и опаѓање на косата отколку што се сметаше порано.

Истражувачите исто така објавија дека растот на косата може повторно да се стимулира ако недостатокот на железо се компензира со промена на диетата или употреба на соодветни препарати.

 

Кога недостатокот на железо доведува до опаѓање на косата?

Со помош на вредностите на феритин, раните форми на недостаток на железо не само што можат да се препознаат, туку секако и да се третираат веднаш, вклучително и опаѓањето на косата.

„Ние сме на мислење дека недостаток на железо може да биде поврзан со многу различни форми на опаѓање на косата и исто така веруваме дека се потребни многу поголеми резерви на железо за повторно активирање на растот на косата отколку што се сметаше претходно“, објаснува шефот на студијата.

 

Поправете го недостатокот на железо - запрете го опаѓањето на косата

Сепак, не е препорачливо да се земаат додатоци на железо без одобрение и веднаш во случај на опаѓање на косата од каков било вид.

Бидејќи вишокот на железо може да има и фатални последици. Како резултат, телото не само што старее побрзо, туку и срцето може да се оштети.

Затоа, ако се сомневате во опаѓање на косата како резултат на недостаток на железо, утврдете ги вредностите на железото во крвта кај вашиот лекар. Само тогаш може да има смисла да се земе соодветна терапија.

Во секој случај, треба да ги промените навиките во исхраната за да продолжите да апсорбирате доволно железо и варење во иднина

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас