Елон Маск - Мерките против корона-вирусот се фашистички

Шефот на Тесла, Елон Маск јавно изјави дека калифорниските ограничувања во кризата на Корона се „фашистички“. Лидерот на корпорации, вреден милијарда долари, му прегорија осигурувачите на конференцискиот повик за квартални податоци за производство на електрични автомобили. Неговото мислење беше дека мерките ќе ги „заклучат луѓето во нивните домови и ќе ги нарушат нивните уставни права“, ра

Ако сакате да останете дома, не треба да бидете принудени да излегувате, рече тој. „Но, да им кажам на луѓето дека не можат да ја напуштат својата куќа, дека ќе бидат уапсени, тоа е фашистичко, тоа не е демократско, тоа не е слобода“, продолжи Маск, искривувајќи ја акцијата на Калифорнија. Како поттик за избувнувањето, вклучувајќи го и експресивниот израз «What the fuck?»

„Тоа ќе направи голема штета, не само за Тесла, туку и за многу компании“, рече Маск критикувајќи ги ограничувањата. И додека Тесла ќе ја помине кризата, „многу мали компании нема да успеат“. На крајот од својата тирада, шефот на Тесла повика на луѓето да им се врати „проклетата слобода“. Преносот потоа запре и конференцијата не продолжи само неколку минути подоцна.

Маск веќе напиша на еден твит на почетокот на март: „Паниката на коронавирусот е глупава“. Кога беа воведени ограничувањата за излегување, Маск првично се обиде да добие дозвола за исклучок за континуирана работа на фабриката Тесла во Фремонт близу Сан Франциско - но не успеа заради властите. Тоа е главната фабрика во Тесла која продуцира возила. Втората фабрика во Кина неодамна беше отворена.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас