Борис Џонсон сака да го продолжи заклучувањето за 6 месеци!

Борис Џонсон се соочува со голем бунт во март, ако не започни да ги ублажува ограничувањата за заклучувањата и не планира да ги прекине целосно.

 

Премиерот ќе побара од пратениците да се согласат на шестмесечно продолжување на владините вонредни овластувања за таканаречениот Хенри VIII, за да можат да воведат ограничувања по своја волја за борба против пандемијата. Но, дури и сега, високи пратеници во неговата партија предупредија дека ако нема чекори за прекинување на блокадата и заживување на економијата, значителен број пратеници може да гласаат против. Поранешната секретарка на владата Естер МекВеј, основач на моќното движење за конзервативизам „Сина јака“, рече: „Императив е откако ќе бидат вакцинирани најранливите групи, владата да започне да ги олабавува бравите.

 

„Овие ограничувања предизвикуваат огромна штета на луѓето, особено на менталното здравје, и владата мора да започне да ги возвраќа алармантите гласови кои сакаат заклучувањата и ограничувањата да станат речиси постојан дел од нашите животи.“

 

„Доколку владата не започне брзо да се движи напред, ќе биде должност на Парламентот да ја лиши од овие инцизивни овластувања“.

 

Таа исто така изрази загриженост за начинот на кој се користат навидум претераните проценки за водење на јавната политика.

Во минатото имало знаци прашалници околу тврдењата на професорот Нил Фергусон дека 500.000 луѓе ќе умрат од Ковид-19, што ја предизвика првата блокада, а потоа професорот Крис Вити и Сер Патрик Валанс тврдеа за доцна на есен за 5000 инфекции на ден, што претходеше на второто заклучување.

 

На почетокот на пандемијата, владата беше под притисок да иницира масовно предвремено ослободување на затвореници, бидејќи илјадници луѓе ќе бидат убиени од коронавирусот.

Министрите на крајот се спротивставија на барањата, а писмениот одговор откри дека само 47 починале од оваа болест.

Г-ѓа МекВеј рече: „Нема подобар пример за заплашување за унапредување на владините политики што тие сакаа да ги видат т.н. експерти, околу предвидувањата за смртта на затворениците.

 

„Разбирам дека овие проценки не се точна наука, но разликата помеѓу прогнозата од 2700 и реалноста од 47 е најмалку срамна и покажува дека владата не може да им даде целосна контрола на политиката на научниците кои со нивните предвидувања очигледно не се непогрешливи “.

 

Претходно оваа недела, претседателот на Групата за обновување на Ковид, Марк Харпер го предводеше повикот повикувајќи ги министрите „сега да продолжат со планот за укинување на ограничувањата“.

Тој ја истакна дека штетата  не предизвикана од Ковид направена од блокадата врз децата со затворените училишта, како и економијата и ризикот од други непотребни смртни случаи ќе се зголеми.

Постојат загрижености дека гласно малцинство на научници се обидуваат да ги задржат заклучувањата и ограничувањата за остатокот од годината.

 

И пратениците приватно изразија загриженост дека истекувањето на извештаите од некои научници за можните, но не докажани ефекти на нови мутации е темпирано во обид да се „уништи“ спротивставувањето на блокадите.

 

Сер Дезмонд Свејн, еден од најголемите критичари на парламентот за заклучувањето, ја обвини владата за „Mission Creep“ („Мисија Лази) и повика на јавна дебата за тоа кога треба да се намалат ограничувањата.

 

Конзервативниот пратеник е загрижен за раководството на Борис Џонсон по ова прашање и влијанието на бранителите на заклучувањето врз неговите одлуки.

 

Тој рече: „Ми се чини дека Борис е целосно преземен. Тој им се даде целосно на овие луѓе и како последица на тоа нема чувство на итност да се отстранат ограничувањата.

 

Сер Дезмонд е сериозно загрижен за шпекулациите дека туристичката индустрија може да се затвори во јуни.

 

Тој рече: „Идејата дека сепак ќе има одредена индустрија во јуни е глупост.

 

Борис Џонсон сака да го продолжи заклучувањето за 6 месеци!

 

Цитираме од написот објавен на 29.12.2020 со наслов:

Дали големото ресетирање ќе биде завршено до крајот на 2021 година?

– Одржување на заклучувањето во фаза 2 за многу подолг период од заклучувањето во фаза 1, а со тоа дополнително уништување на глобалната економија, дополнително влошување на синџирите на снабдување и зголемување на недостигот на храната и слично.

– После прилично долга блокада во фаза 2 (6+ месеци) – Воведување на програма за вакцинација + сертификација за вакцина задолжителна за секого (приоритетен пристап за оние кои веќе се регистрирани). Нека поборниците за вакцинација ги нападнат оние што се противат на тоа, следејќи го верувањето дека тие претставуваат закана и се причина за сите проблеми (не можеме да се вратиме во нормала сè додека СИТЕ не се вакцинираат … луѓето кои се спротивставуваат го кршат нашиот начин на живот, Заедницата, и затоа се непријатели)

 

 

Друг напис објавен на 15.01.2021 со наслов:

Германија преправа бегалски домови во затворски логори за престапниците на корона мерките

Цираме од написот: Дали големото ресетирање ќе биде завршено до крајот на 2021 година?

– Спроведување на карантин во фаза 2 на многу поекстремно ниво, зголемување на казните за прекршувања (замена на парични казни со затворски казни), класифицирање на СИТЕ патувања како несуштинско, проширување / – зголемување на бројот на контролни пунктови (вклучително и воена помош), зголемување на кривичното гонење / Следење на населението (задолжителни апликации за следење), преземање контрола врз храна / гас, така што луѓето добиваат пристап до важни производи / услуги само ако имаат ПРЕД дозвола

 

Добро Утро на сите, дали спиевте доволно?

 

 

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас