Австрија: Силен мандат против задолжителна вакцинација: 260 000 потпишани

Периодот на потпишување на неколку референдуми заврши во понеделникот. И покрај техничките проблеми и заклучувањето, „референдумот за ослободување од вакцинирање“ беше успешен. Силниот прилив значи дека Националниот совет сега треба да се справи со ова прашање.

 

Скоро 260.000 Австријци ја потпишаа популарната иницијатива иницирана од Рудолф Геринг (ЦПÖ) за ослободување од вакцинирање. Геринг беше задоволен од добриот резултат што беше постигнат под овие општи услови. Покрај заклучувањето, во некои случаи имаше и технички проблеми, што влијаеше и на другите два референдума што се одржуваат на  благосостојба на животните и етиката.

 

Закован тест за наводна „доброволност“

Како иницијатор, тој сега апелира до политичарите сериозно да ја сфатат директната демократија и наскоро да се справат со оваа желба. Не може да има проблеми со тоа, вели Геринг, „бидејќи владата постојано ни кажува дека сe е доброволно и дека нема да има задолжителна вакцинација, па затоа не може да биде проблем  да се напише во закон“.

Со ова, Геринг споменува централна точка: Особено тиркизно-зелената влада конечно мора да ги покаже своите бои. Додека тие со месеци се молеа на својата мантра на наводна доброволност, критичарите како поранешниот министер за внатрешни работи Херберт Кикл (FPÖ) стравуваат дека контроверзното „Чисто тестирање“ може да биде само тест балон за лишување на невакцинираните од некои основни права и слобода.

 

Респектабилен успех и покрај главната „Теле-меди-визиска“ тишина

„Референдумот за ослободување од вакцинирање“ беше насочен против ситуација која веќе се наметнува во некои земји на ЕУ - на пример на темата слобода на патување. Иницијативата повикува на забрана за дискриминација на невакцинираните лица што треба да биде запишана во уставот. Ова исто така треба да се однесува на други хемиски, биолошки или медицински промени во телото.

Веројатно, не само поради актуелноста и експлозивноста на темата, може длабоко да се види дека главните „Теле-меди-визии“ целосно го замолкнаа референдумот или го споменаа само како споредна белешка. Наспроти ова, големата популарност може да се смета за респектабилен успех. Двете други петиции за референдумот што треба да се потпишат исто така го надминаа прагот на лекување во Националниот совет.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас