Роберт Ф. Кенеди Јуниор го тужеше Фејсбук и „проверувачите на факти“

Правниот тим на CHD, предводен од Роберт Ф. Кенеди Јуниор, ги тужи Фејсбук, Марк Цукерберг и тројца т.н. „проверувачи на факти“ на Фејсбук за цензура за лажно омаловажување и  измама.

 

Children’s Health Defense

Детската здравствена одбрана (CHD) поднесе тужба до федералниот суд во Сан Франциско во понеделникот, обвинувајќи ги Фејсбук, Марк Цукерберг и три тимови за проверка на фактите, за цензурирање на вистинити објави во јавното здравство и измама за погрешно прикажување и оцрнување на CHD.

 

CHD е непрофитна група за следење, која следи корупција во федералните агенции како што се Центрите за контрола и превенција на болести (CDC), Светската здравствена организација WHO-СЗО и Федералната комисија за комуникации (FCC и открива неправилности во фармацевтската и телекомуникациската индустрија.

KHK беше чест критичар на безбедноста на WiFi и 5G мрежите, како и на одредени упатства за вакцини, за кои KHK рече дека ги ставаат профитите на големата фарма во јавното здравство. CHD остро ја критикуваше корупцијата на властите во WHO-СЗО, CDC и FCC.

Според жалбата на CHD, Фејсбук има подмолни конфликти со фармацевтската индустрија и е економски вклучен во телекомуникациите и 5G. Facebook моментално ја цензурира страницата на CHD, чија цел е да ги исчисти фактите за вакцините, 5G и службениците за јавното здравје.

Фејсбук признава дека ја координира својата кампања за цензура со WHO-СЗО и CDC.

Додека претходните судски пресуди го потврдија правото на Фејсбук да ги цензурира страниците, CHD тврди дека сеприсутната соработка на владата со Фејсбук ја прави цензурата на CHD и го крши Првиот амандман.

Улогата на владата во цензурата на Фејсбук оди подлабоко од нејзината тесна координација со CDC и  WHO-СЗО.

 

Цензурата на Фејсбук започна на предлог на моќниот демократски конгресмен и претседател на Комитетот за разузнавање, Адам Шиф, кој во март 2019 година побара од Фејсбук да ги потисне и брише содржините на Интернет, кои се критични за политиките на државните вакцини.

 

Фејсбук и Шиф го користат терминот „дезинформација“ како еуфемизам за секоја изјава, без оглед дали е вистинита или не, што е во спротивност со официјалните владини изјави.

 

WHO (СЗО) издаде соопштение за јавноста, препорачајќи го Фејсбук за координирање на нејзината тековна кампања за цензура со претставници на јавното здравство.

 

Истиот ден, Фејсбук објави „етикета за предупредување“ на страницата за CHD, што имплицира дека содржината на CHD е неточна и ги поучи приврзаниците на CHD да контактираат со CDC за „веродостојни, ажурирани информации“.
Ова е главен случај на првиот амандман за тестирање на ограничувањата на управувањето за отворено цензурирање на несакана владина критика

 

Адвокатите Роберт Ф. Кенеди Јуниор, Роџер Тејх и Мери Холанд се залагаат за здравјето и заштитата на децата во правната држава.

 

Тужбата исто така се спротивставува на употребата на Фејсбук од таканаречените „независни проверувачи на факти“, кои всушност не се ниту независни ниту засновани на факти, за создавање спротивставена содржина на страницата CHD, која е буквално надредена на оригиналната содржина на CHD и содржи отворени научни прашања  и Контроверзии.

 

За понатамошно замолчување на спротивставувањето на CHD кон клучните упатства на владата и критиките кон фармацевтските производи, Фејсбук го оневозможи копчето за донации на CHD и користеше различни технологии што доведоа во заблуда (т.е. забрана со засенување) за да се минимизира опсегот и видливоста на содржината на CHD.

 

На кратко, Фејсбук и владата работеа заедно за да ги замолчат CHD и нејзините приврзаници. Таквите тактики се суштински во судир со Првиот амандман, кој и гарантира на американската јавност придобивки од слободниот проток на информации на пазарот на идеи за демократија.

 

Тоа и забранува на владата да цензурира приватни говори - особено говори што ја критикуваат владината политика или службеници. Како што славно рече Justice Holmes, „Најдобар тест за вистината е моќта на мислата да се натпреварува на пазарот“.

 

Тековната пандемија на КОВИД ја прави потребата за отворена и жестока јавна расправа за здравствени теми повеќе критична од било кога.

 

Марк Цукерберг јавно тврди дека платформите на социјалните медиуми не треба да бидат „арбитер на вистината“. Во овој случај, Цукерберг е изложен на соработка со владата за сузбивање и елиминирање на несаканите критики кон владините службеници и политиките.

 

Судот ќе утврди дали успева новиот деловен модел на Фејсбук, предводен од владата, вклучувајќи лажни и погрешни „предупредувања“, погрешно „проверување на фактите“ и деактивирање на копчето за донации на непрофитна компанија, според првиот и петтиот амандман, Законот за Ланам. и РИКО. Овие закони го штитат KHK од измама  преку интернет, лажно омаловажување и свесно лажно сведочење.

 

CHD го повикува судот да ги прогласи постапките на Фејсбук за неуставни и измамнички и да им даде налог за притвор и отштета.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас