Тужба: Твитер вели дека детското порно видео „не ги прекршило правилата“

Твитер постојано ја советувал жртвата на сексуална злоупотреба на деца дека видеото од неговото мачење споделено на платформата не ги крши правилата на платформата. Ова произлегува од тужбата поднесена од Националниот центар за сексуална експлоатација во име на жртвата.

 

Според тужбата, Твитер конечно го следеше примерот откако агент на Министерството за домашна безбедност (ДХС) бил вмешан во случајот.

Во тој момент, наводно, видеото веќе собрало над 165.000 прегледи на платформата.

Мајката на жртвата поднесила две поплаки на Твитер, известувајќи за истиот материјал. Според тужбата, таа исто така не добила одговор една недела.

Конечно, на 28 јануари, Твитер одговорил, велејќи дека нема да го отстранат материјалот, кој веќе собрал над 167,000 прегледи и 2222 ретвитови, се вели како одговор во тужбата.

 

„Ви благодариме што стапивте во контакт. Ја проверивме содржината и не откривме никакво кршење на нашите упатства. Затоа, во моментов не се презема ништо “, се вели во одговорот според тужбата.

 

Во тужбата се вели дека Твитер свесно им овозможува на педофилите да ја користат платформата за споделување материјал за сексуално злоставување на деца и придобивки од нивните активности, вклучително и користење на системот за рекламирање. Во тужбата се тврди дека Твитер заработил од видеото со злоупотреба на жртвата.

Тужбата е поднесена од две приватни адвокатски друштва и Националниот центар за сексуална експлоатација.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас