Интелигентата лепенка - патот кон биолошкото ропство

Што ни се открива во сегашно време ќе прочитате во оваа објава

Интернет-страницата Healtheurope.eu ја објави информацијата на почетокот на јануари дека истражувачите работат на „интелигентна“ лепенка за вакцините против Ковид-19 што може да ја администрира вакцината директно и истовремено да ја измери нејзината ефикасност. Научна фантастика?  „Теорија на заговор?“  Очигледно не.

Тимот на Институтот за иновативни материјали, обработка и нумерички технологии на Универзитетот Свонси (ИМПАКТ) работи на интелигентна лепенка за вакцини COVID-19 со помош на микроелести (МН) кои можат да ја испорачаат вакцината и исто така да ги следат инфламаторните одговори на вакцинацијата преку биомаркер што ја следи мерката испод кожата.

 

Проектот е насловен „Интелигентни вакцини“ и е планиран за набавка на вакцините Ковид-19. Операцијата IMPACT е кофинансирана од Европски фондови за регионален развој преку Владата на Велс и Универзитетот Свонси.

 

Вакцини од микролигли

Лепенката користи ситни микроосички кои се дизајнирани да навлезат во кожата и да доставуваат лекови директно. Дизајнот овозможува пониски дози на вакцината, што наводно придонесува за поевтино производство и полесна дистрибуција и администрација. Истражувачите велат дека природата на дизајнот ќе овозможи прилагодена вакцинација.

Проектниот менаџер Др. Санџив Шарма од универзитетот Свонси рече: „Мерењето на ефикасноста на вакцините е исклучително важно бидејќи покажува заштитни ефекти на вакцинацијата врз лице до степен до кој вакцинираното лице има помала веројатност да се зарази во споредба со невакцинирано лице. Оваа мерка за ефективноста на вакцинацијата нуди иновативен пристап кон развојот на вакцините “.

Вакцинацијата на кожата со микролези очигледно може да ја надмине и имунолошката толеранција забележана за време на бременоста и затоа теоретски, патот до вакцинацијата исто така би бил бесплатен за бремените жени.

 

Се во „реално време“

Главната цел на проектот е да се создаде прототип интелигентен уред за испорака на вакцини кој не само што ќе ја испорача вакцината Ковид-19, туку и ќе ја следи нејзината ефикасност во реално време. Во зависност од поставувањето, лепенката за вакцини може да се „ре-вакцинира“ самата. Новиот метод исто така би имал импликации врз начинот на спроведување на студиите за ефикасност на вакцините, кои претходно користеа статистички проценки наместо научни мерења на инфламаторниот одговор на пациентот на вакцинацијата.

Според истражувачите, лепенката за администрација на вакцини обезбедува безбедно враќање во нормала и помага при управување со понатамошни епидемии на вируси. Покрај коронавирусот, проектот може да се прошири и на други заразни болести, бидејќи начинот на администрација на фармацевтски производи со употреба на малтери овозможува брза адаптација кон разни заразни болести.

Истражувачите во моментов подготвуваат платформа и се надеваат дека ќе можат што побрзо да извршат тестови врз луѓе со цел брзо унапредување на конечната употреба на лепенката за вакцини.

Шарма додаде: „Сакаме да го имаме првиот прототип до крајот на проектот во март 2021 година. Потоа ќе се занимаваме со клинички испитувања и студии. “(АА)

Тееоријата на заговор веќе не  е Теорија!

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас