Летајте во ропство прва класа: Првите земји прават исклучоци за вакцинираните лица

Сè уште е целосно нејасно дали новите вакцинации против корона можат да заштитат од ширењето на вирусот. Како и да е, дебатите околу наводните „привилегии“ - она ​​што всушност се подразбира зачувување на граѓанските права за остатокот од светот - одамна траат. Сега три европски и една африканска земја брзаат напред и сакаат да воведат за странските патници потврда за вакцинација за да влезат во нивната земја.

Исланд, Полска, Молдавија и Сејшелите. На пример, во Исланд нема потреба од тест за корона при влез со покажување на потврдата за вакцинација, во Молдавија отпаѓа дури и вообичаениот карантин од 14 дена - без оглед од која држава се одвива влезот.

 

ЕУ разгледува документ за вакцинација ширум Европа

Бидејќи со Грција, Шпанија и Португалија, покрај Полска, уште три земји на ЕУ веќе одлучија да им го олеснат патувањето на вакцинираните лица. Тие веројатно се надеваат дека ова ќе ја спаси идната сезона на летните патувања што им е толку важна. И принципот наскоро може да се фати - затоа што 27-те земји на ЕУ во четвртокот за прв пат одржаа видео-самит на кој разговараа за воведување на заеднички документ за вакцинација.

Сè уште немаше успех во разговорите - но Комисијата на ЕУ јасно стави до знаење дека се потпира на вакцинацијата како спасител. Таа претпоставува дека 70 проценти од сите возрасни ќе бидат вакцинирани до летото. Во овој случај, според Комисијата, би се случило „пресврт“ во т.н. пандемија. Нејзиниот сон е контроверзната вакцинација да ја направи вкусна со зачуваниот летен одмор.

 

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас