Советник на СЗО: САРС-КоВ-2 „многу веројатно“ доаѓа од лабораторијата во Вухан

Претходно се сметаше за сигурно дека коронавирусот Ковид-19 САРС-КоВ-2 има природно потекло. Но, сега се зголемуваат гласовите на реномирани експерти кои претпоставуваат „несреќа?“ на Институтот за вирусологија во Вухан, Кина.

Американецот Џејми Мецл е ништо друго освен странец во редовите на носителите на одлуки во Вашингтон. Публицистот со седиште во Њујорк служеше како заменик-началник на кабинетот на Комитетот за надворешни работи под тогашниот сенатор Џо Бајден (2001-2003). Пред тоа, тој служеше во Советот за национална безбедност (1997 до 1999 година) и во Стејт департментот на САД (1999 до 2001 година) под времето на тогашниот американски претседател Бил Клинтон.

 

Индикации за лабораториско потекло на коронавирусот

Соработникот на Атлантскиот совет сега изрази сомнеж за она што не може да се става под знак прашалник веднаш по почетокот на пандемијата КОВИД-19. Тој за канадскиот Торонто Сан изјави дека ширењето на САРС-КоВ-2 е „најверојатно“ заради „случајна“ несреќа на Институтот за вирусологија во Вухан, Кина.

Во исто време, Мецл признава дека „нема непобитни докази“ за неговата теорија.

„Има само повеќе докази, и колку повеќе докази се појават, толку повеќе мислам дека доказите се за случајно истекување на лабораторијата“.

Мецл, кој беше назначен во советодавниот комитет на експерти на СЗО во 2019 година за обработка на човечкиот геном, ја опишува теоријата дека ширењето на новиот коронавирус потекнува од егзотичен пазар на животни во Вухан, како „лага“.

 

"И кинеската влада многу рано знаеше дека тоа е лага. Значи, со оглед на огромните докази, кинеската влада ја смени својата позиција во мај минатата година".

 

Самата помисла дека потенцијално многу заразни и смртоносни вируси се вештачки генерирани и во строго затворени лаборатории со висока безбедност е теорија на заговор за многу луѓе. За Мецл, сепак, тоа не значи дека тоа е всушност научна фантастика.

„Можеби на луѓето им се чини како научна фантастика, но она што се случува тука е научна фантастика. Постои истражувачка област наречена „ добивка на функција“ што ја прават некои научници, каде што некои научници ја зголемуваат вируленцијата на вирусите, што е многу контроверзно. Знаеме дека Институтот за вирусологија Вухан беше вклучен во истражување на функции за коронавирус на лилјак “.

Во таканареченото истражување „Добивка на функција“ (GOF), едноставно кажано, на вирусите им се даваат нови функции. Случајот со вирусологот Рон Фушиер од медицинскиот центар Еразмо во Ротердам стана познат пред десет години. Заедно со неговиот тим, вирусологот генетски манипулираше со високо патогени вируси на грип од типот H5N1 (познат како „вирус на птичји грип“) на таков начин што тие може да се пренесат преку инфекција со капки во експерименти врз животни  - што има за цел да го разбере влијанието на мутациите на патогените патишта.

 

„Неколку генетски промени во вирусот беа доволни за да бидат и смртоносни и крајно заразни“.

 

Во 2011 г. Дојчландфунк дури го објави насловот на тема „Biowaffe Vogelflue“ во превод (Биолошко оружје Птички Грип). На крајот, истражувачите на Фушиер создадоа "вирус кој се пренесува преку воздухот - како и секој сезонски вирус на грип. Освен што мутираните вируси на птичјиот грип убија седум од десет животни".

Во кратко интервју, Мецл објаснува дека е познато дека истражувањето за „стекнување функција“ за коронавирусите на лилјаците е спроведено и на Институтот за вирусологија во Вухан.

Пред неколку дена, микробиологот Росана Сегрето исто така проговори на тема лабораториски несреќи.

Вашата истражувачка група на Универзитетот во Инсбрук открила индикации дека САРС-КоВ-2 може да потекнува од био-лабораторијата во Вухан. Спротивно на тоа, исто така, нема научни докази дека патогенот се развил природно.

Мецл се осврна и на недостатокот на докази во статија за мислење неодамна објавена во американскиот магазин.

 

„Но, додека доказите за зоонотичен скок во дивината, на пазар или на фарма се целосно отсутни, случајот дека КОВИД-19 можеше да стигне до луѓето преку случајно протекување од Институтот за вирусологија во Вухан, се чини дека е сè поголема можноста“.

 

Според Сегрето, истражувањето за „добивка на функција“ не е за развој на биолошко оружје, туку првенствено за препознавање на потенцијални пандемии и медицински одговор на нив во рана фаза и ефикасност.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас