Глобалистите ја користат пандемијата за да ја решат својата криза

Глобалниот капитализам е на пат кон најтешката економска криза од Втората светска војна. Милионерите и големите корпорации сакаат да го решат ова преку глобален режим за итни случаи легитимиран од „пандемијата“. Целта е да се постигне прилагодување на пазарот преку уништување на капиталот, огромен напад врз работничката класа и експропријација на средната класа. Одредена корист би имале некои групи на капитал. Тие и нивните идеолози соодветно се предводник на тоталитарниот, трансхуманистички нов светски поредок, што треба да се спроведе преку големо ресетирање. Мнозинството од таканаречената левица не само што погрешно ја проценува ситуацијата, туку е во влечење на владејачката класа.

 

Уништување и експропријација на постоење

Ковид-19 е релативно лесна „пандемија“. Во 2020 година немаше вишок смртност во огромното мнозинство земји - и беше посилна таму каде што здравствениот систем е особено слаб . Онаму каде имаше вишок смртност, веројатно се должеше помалку на Ковид-19 отколку на владините мерки: повеќе смртни случаи од нелекуван карцином и срцеви заболувања затоа што луѓето не оделе во болници или отишле предоцна од страв или зголемени стапки на самоубиства итн.

Смртноста од благ грип е 0,1 процент од заразените, среден грип 0,5 проценти и тежок грип 1,0 проценти, оној на Ковид-19, според различни официјални бројки, помеѓу 0,2 и 0,3 проценти. И со последните информации, голем дел е вклучен кој починал во реалниот живот од други болести и исто така имал Ковид-19. Просечната возраст на „мртвите од корона“ во Германија, на пример, е нешто повеќе од 80 години, неколку значително помлади луѓе имале значителни претходни болести; многу изолираните момчиња без претходни болести се исклучоци што го потврдуваат правилото.

 

Овие загрозени групи, на пример стари лица и домови за стари лица, не биле соодветно заштитени во Австрија веќе девет месеци - имено не преку изолација, туку преку секојдневни брзи тестови од вработените и посетителите . Од друга страна, десетици милиони ученици, кои всушност и самите не се изложени на ризик, мораат да седат со часови на час со маски како зомби, да избегнуваат да бидат близу до другите деца и да трпат постојани дисциплини од панични наставници. И, целото општество е вознемирувано со „коронските мерки“, економијата е погодена  и милиони егзистенциии се уништени. Ова не е само глупавост на владата.

 

Ковид-19 дефинитивно се користи од владејачките групи за драматично менување на општеството според нивните интереси.

Она што во моментов се случува пред нашите очи е најмасовниот пресврт од Втората светска војна. Економската криза е веќе многу подлабока од онаа од 2008/09 година - и ниската точка никаде не е скоро достигната! Кина досега релативно добро ја мина кризата, но во многу посиромашни земји загубата на побарувачката за производи и застојот на деловните активности доведува до тоа што милиони луѓе  паѓаат во буре без дно. Според неодамнешниот извештај на Светската банка, оваа и следната година, поради заклучувањето, „до 150 милиони луѓе ќе се втурнат во таква екстремна сиромаштија што ќе биде загрозен нивниот опстанок“.

И во побогатите земји, сè повеќе луѓе ја губат својата работа, другите се принудени да работат под сè посиромашни услови поради страв од губење на своите работни места и средства за живот. Во моментот, ситуацијата сè уште е малку ублажена од краткотрајните работни бенефиции, надоместоците за невработеност и минималниот приход на социјалниот труд; Со оглед на бројот на уништени работни места и гигантските субвенции за одредени групи на капитал, финансирањето ќе стане сè потешко и нападите врз системите за социјално осигурување нема да чекаат долго. И тука сиромаштијата и очајот ќе се зголемат.

Покрај тоа, може да се очекува индиректна експропријација на средната класа и квалификуваните работници кои стекнале имот. Од една страна, ова може да помине низ инфлација, што ги девалвира заштедите, од друга страна, невработеноста и осиромашувањето ќе значи дека многумина веќе не ќе можат да ги плаќаат ратите за своите станови или куќи и мора да ги продаваат, што ќе резултира со девалвација на недвижниот имот. Циничното видео за рекламирање на Светскиот економски форум (СЕФ) со наслов „Вие нема да поседувате ништо и ќе бидете среќни“.

Се разбира, ова треба да важи само за масите на населението - Бил Гејтс, Ворен Бафет, Џеф Безос, принцот Чарлс, Илон Маск, Марк Закерберг, Џорџ Сорос, Рокфелерите или владетелите на Саудиска Арабија, Катар, Дубаи или Брунеи,  тие ќе продолжат да ги поседуваат своите милијарди и да ја наметнуваат својата волја на светот преку нивните фондации, како и СЕФ, Обединетите нации (ООН), Светската здравствена организација (СЗО), Светската банка итн.

Да, овој пресврт, исто така, ќе создаде нови работни места, во мала мера, исто така, квалификувани во областите на фармацевтски производи, биотехнологија и дигитализација.

Во најголем дел, тоа ќе биде - привремено, сè додека автоматизацијата не напаѓа сè повеќе - неквалификуваните работни места, како што се работници во магацини или возачи за испорака во Амазон. Шваб и Малерет не само што сакаат да ја зголемат возраста за пензија, туку и отворено велат дека многу поголем дел од вработените треба да бидат управувани како „самовработени“, односно тие навистина да останат зависни од корпорациите, но ќе бидат лишени од социјалното осигурување.

Трудот на СЕФ претпоставува дека 84 проценти од сите работни процеси се дигитализирани и спроведени преку видео конференции, вклучително и учење до 42 проценти. Само четири проценти од тековните работни места треба да останат непогодени од техничките промени.

83 проценти од луѓето треба да работат дома без никаков човечки контакт со нивните колеги. Околу половина од сите задачи треба да работат автоматски и драстично да ја намалат човечката интервенција.

Како резултат, на 30 проценти од работната сила би им биле привремено доделени разни задачи, што би се рефлектирало во многу ниски плати и на крајот ќе бидат апсорбирани од - веројатно многу низок - основен приход.

Кредитниот систем е наменет за отплата на сите лични долгови, но во исто време сите лични средства мора да бидат предадени на административен орган. Сè што ви треба за да живеете, тогаш може да се изнајми од владејачката елита .

 

Дигитализирани и изолирани

Влегувањето во овој „нов свет“ веројатно не само што ќе се одвива преку дигитална валута, туку и преку спојување на биолошки и дигитален идентитет, што треба да се создаде или преку имплантати или преку вакцинација.

Оние што ќе одбијат да го сторат тоа, веројатно ќе бидат исклучени од „новиот свет“. Оваа тенденција веќе полека се оформува, имено околу вакцинацијата „Ковид-19“, од која - според пробните балони на компаниите и политичарите се: - правото на патување, изучување на одредени професии, присуството на концерти или фудбалски натпревари или покриеноста на здравственото осигурување треба да биде зависна и ќе биде придружена со задолжителни електронски сертификати за вакцинација.

Она што се развива тука пред нашите очи е тоталитарен режим со кој малата елита на супербогатите и нивните послушници сакаат да го контролираат целиот свет. За многумина ова е тешко да се замисли, но плановите се објавени од самиот СЕФ.

Во овој нов светски поредок, човечките контакти и односите се драстично намалени и индивидуалните луѓе се изолирани едни од други.

Шваб и Малерет се воодушевени што многу промени во работните процеси и во социјалната интеракција на луѓето ќе продолжат и по „пандемијата“ на Ковид-19.

Тие се радуваат на апликација за следење на социјалното растојание и санкциите во случај на одбивање. Сето ова е полесно да се спроведе од вообичаеното пред пандемијата, но сето тоа има огромни психолошки последици: Луѓето се социјални суштества.

Стравот и држењето на дистанца ги разболува, осаменоста ги депримира, итн. Ги прави болни, изолацијата зад маските спречува комуникација преку изрази на лицето. На другите луѓе повеќе не се гледа како на пријатели, соседи или колеги, туку како потенцијални „распрснувачи на вируси“ или ангели на смртта. Сето ова создава депресија и други ментални болести кои можат да доведат до прерана смрт.

Овој „нов свет“ што толку ги воодушевува Шваб и Малерет е длабоко нечовечен.

Неолиберализмот веќе ги водеше десолидаризациите и изолацијата на луѓето во последните неколку децении, режимот на Короната сега драстично го интензивира овој развој. Како што Шваб и Малерет јасно кажаа, надзорот треба да добие сосема нови форми.

Ова ќе се направи преку пасоши за вакцинација и врзување на слободите со вакцинациите, преку горенаведената апликација за следење на социјалната дистанца, на крајот преку споен биолошки и дигитален идентитет. Намалувањето и на крајот укинувањето на готовината овозможува да се следат патиштата и навиките за купување - и едноставно да блокираат картички или сметки во случај на  спротивставување.

Дигиталната комуникација помеѓу пријателите и истомислениците тогаш е полесно да се проверат за социјално и политички непожелни работи.

Со дигитализираното учење на далечина е уште полесно да се контролира еден наставник дека не ја крши глобалистичката едносветска идеологија.

Шваб и Малерет се исто така свесни дека може да има отпор кон нивниот тоталитарен режим. Тие зборуваат за „опасноста од класни борби и други судири“ и неколку пати ги споменуваат жолтите елеци во Франција; ова антиглобалистичко масовно движење на работничката класа се чини дека им зададе посебен шок на идеолозите на владејачката класа.

Двајцата автори на СЕФ ги споменуваат одбивачите на вакцинацијата како слична опасност од жолтите елеци.

 

Теоретска класификација: неофеудализам, милијардерски социјализам, бирократски капитализам или ултра-империјализам?

Терминот неофеудализам веројатно се подразбира на таков начин што во системот насочен кон глобалистите и формулиран од Шваб е, огромното мнозинство од населението да живее во сиромаштија, зависност и под контрола на владетелите, им се даваат голите основи за опстанок и немаат никакви права на одлуките на нивните господари.

Сепак, класичниот феудализам се засноваше на поинаков, аграрен начин на производство и персонализирани зависности, па затоа споредбата е само делумно точна.

Десничарскиот конзервативен белгиски историчар Дејвид Енгелс гледа како државната регулатива и левичарските фрази се комбинираат со интересите и целите на супер-богатите во глобалистичкото „Големо ресетирање“ и го измисли терминот милијардеристички-социјализам, во кој богата либерална елита дискутира за нивното богатство, медиумите, за ова длабока состојба и пандемискиот страв ја контролираат обесправената толпа и ги одржуваат задоволни со леб и игри - се мисли и на филмот „Игри на гладта“, кој носи ваква дистописка визија.

Енгелс исто така опишува многу соодветно, но неговиот концепт на социјализам е нејасен концепт кој нема никаква врска со марксистичкото разбирање на социјализмот и апстракти од односите на производството, кои се капиталистички низ глобализмот.

Дали тука се развива еден вид бирократски капитализам пред нашите очи?  По уништувањето на капиталот во првата фаза, новиот биотехнички-фармацевтски-дигитален режим на акумулација и почетен бум во втората фаза на крајот може да се претпостави дека ќе резултира во економска стагнација преку бирократско задушување. Општо, ќе остане тензија помеѓу капиталот и регулаторната држава.

Терминот ултра-империјализам е смислен од Карл Кауцки, „папата“ на Втората интернационала, помеѓу 1912 и 1914 година. Тој претпостави дека во глобалната политика се приближува фаза „во која конкуренцијата меѓу државите е елиминирана со нивниот картелски однос“.

Стануваше збор за хипотетичка, мирна фаза на капитализам што следеше по империјализмот. Покрај одрекувањето од насилство меѓу развиените капиталистички сили и успешната соработка помеѓу развиените капиталистички сили и нивната успешна соработка во меѓународните организации, зголемувањето на слободната трговија и зголемувањето на заплеткувањата на капиталот со истовремено зголемување на концентрацијата на капитал се конститутивни и типични за ултра-империјализмот. Владимир Ленин го критикуваше Кауцки, сметаше дека се преовладуваат противречностите меѓу големите сили - и на крајот беше потврдено со две светски војни.

Денес, опишаните карактеристики на ултра-империјализмот се чини дека ги надминуваат силите. Заклучувањата и одличните ресетирања екстремно ќе ја забрзаат концентрацијата на капиталот, а догмата за слободна трговија сè повеќе ги става националните и социјалните држави на нивно место.

Врските со капиталот достигнуваат невидени размери. Денешните монополи се подеднакво моќни како и довербите на САД во Морган, Вандербилт, Рокфелер или Карнеги пред сто години. Амазон, Гугл или ЈуТјуб заземаат доминантни позиции, Фондацијата Гејтс е вклучена во голем број најголеми фармацевтски компании и го контролира СЗО. Меѓународните глобалистички институции и мрежи се подобро организирани и повлијателни од кога било.

 

Дали може да произлезе навистина стабилен ултра-империјалистички систем од ова, сепак е дискутабилно и, на крајот, ќе зависи и од економскиот успех, а со тоа и од социјалната и политичката стабилност.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас