Човек ја снима полициската контрола во Германија и го навредува премиерот

Видеото од Мартин Герлоф во моментов станува вирално. Тоа го прикажува приватниот брокер за договори за електрична енергија и гас за време на „општа контрола на сообраќајот“ по 21 часот. Во интервју за полицијата, Герлоф го истури гневот за „ѓубрето“ од закон во мерките и регулативите на Короната, па дури и го навреди премиерот Содер. Бидејќи тој го стави видеото на Интернет, тој можеби би имал вистински проблеми.

 

Германија - понеделник на 4 јануари, околу 21,45 часот кога Мартин Герлоф и неговата сопруга се запрени од страна на полицијата во Бејлнгрис (област Ајхштат). Непосредно пред да започне „општата контрола на сообраќајот“, Герлоф ја вклучува камерата на неговиот мобилен телефон и потоа го снима разговорот со полицајците.

 

Додека полицијата му барала возачка дозвола и документи за возилото, Герлоф отишол директно во конфронтацијата и го критикувал агресивниот стил на возење на полицајците. Герлоф праша дали треба да се следи со таква брзина. Двајцата полицајци не влегуваат во оваа алузија и сакаат да дознаат од него дали има оправдана причина да биде на пат по 21 часот. Имам одговора  Герлоф, но не сака да го именува.

 

„Вие имате должност да докажете дека немам валидна причина, возврати Герлоф. Потоа тој самиот зборува во бес. Тој не го поддржува ова „ѓубре од закон“. Контролата се случува само затоа што „законот,....затоа што глупиот Содер го вели тоа така. Тоа е срање и затоа нема одговор “.

 

Полицајците, кои одамна ја откриле камерата, реагираат смирено и му ја објаснуваат моменталната правна состојба. Ако Герлоф не сака да коментира, „тоа воопшто не претставува никаков проблем, тогаш тие напишале извештај за административен прекршок“. Герлоф постојано нагласува дека има валидна причина, но не сака да ја даде, неговата сопруга исто така ја потврдува оваа изјава.

 

Во понатамошниот разговор, Герлоф го опишува премиерот на Баварија, Маркус Содер, како „скитник бездомник и гомнар“. Кога полицијата истакна дека тие продолжуваат само со својата работа, Герлоф го поставува прашањето на еден од полицајците: „Што би направил ако ти  рече (мисли на премиерот Содер) дека треба да дојдеш да работиш само по гаќи?“.

 

Според неговата изјава, Герлоф би сакал „едноставно да ги разбуди“ службените лица и другите луѓе. Сепак, полицајците се релативно незаинтересирани за ова и пишуваат извештај за административен прекршок поради кршење на Законот за инфекција во Баварија, кој сега е во канцеларијата на областа Ајхштет. Но, тоа не е сè. Бидејќи 34-годишникот го ставил видеото на Интернет, сега се води истрага и за кршење на доверливоста на зборот.

 

Државната безбедност во Инголштад истражува за навреда на премиерот. Ова е всушност кривично дело што жртвата треба да го пријави. Во моментов е неизвесно дали Содер ќе поднесе тужба.

Герлоф добива скоро исклучиво позитивни повратни коментари за своето видео, кое досега е кликнато над милион пати.

 

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас