Пасошите за вакцинација требало да бидат „признаени“ од Европската унија

Комесар на ЕУ рече дека сертификатите за вакцинација за коронавирусот треба да бидат „признаени“ од страна на Европската унија во наводен напредок за отворени патувања во блокот.

 

Европската унија соопшти дека иако воведувањето на пасоши за вакцинација е „предвремено“ бидејќи сеуште не се вакцинирани доволно луѓе на континентот, блокот предложи системот да стапи на сила во блиска иднина.

 

Маргаритис Схинас, потпретседател на Европската комисија, за Дејли Меил изјави дека „сосема е замисливо дека ова може да отвори патишта за други намени, вклучително и полесно патување“.

 

„Веруваме дека сега е време овие сертификати за вакцини да бидат признати низ целата Европска унија, па дури и надвор од Европската унија“, додаде грчкиот политичар.

 

Комесарот за здравство на ЕУ, Стела Киријакидес, исто така рече дека блокот е во „активна дискусија“ за тоа како да се воведе систем за пасош за вакцини.

 

Шпанија е најновата земја што ја поддржува идејата за здравствени пасоши. Министерот за туризам во земјата, Рејес Марото, објави дека Шпанија ќе воведе „пропусница за вакцинација“. Според ШенгенВизаИнфо, овој потег следи по слични декларации од Данска, Исланд и Грција.

 

Марото рече дека шпанската влада има одговорност не само за „градење отпор на вирусот, туку и закрепнување и одржување на лидерската позиција на Шпанија во однос на туристичката конкурентност“, додавајќи дека индустријата „се трансформира и дигитализира“ мора за Шпанија да  остане конкурентна.

 

Портпарол на Министерството за здравство на Обединетото Кралство за „Телеграф“ изјави дека владата на Велика Британија во моментов не планира никаква мерка бидејќи не е јасно дали вакцинациите ќе спречат луѓето да го шират вирусот откако ќе бидат вакцинирани.

 

Иако владата на Велика Британија постојано негираше дека има какви било планови за воведување пасоши за вакцинација, обидот за ваков систем спонзориран од владата треба да заврши до март.

 

Светската здравствена организација (СЗО) зборуваше минатата недела „до дополнително известување“ против воведувањето сертификати за вакцинација.

 

„Сè уште има премногу основни непознати работи за ефективноста на вакцините во намалувањето на преносот (на вирусот), а вакцините сè уште се достапни само во ограничени количини“, соопшти СЗО.
Извор: Пасошите за вакцини што Европската унија треба да ги „признае“

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас