Како до опшество без готовина - Пандемијата средство за цел

Како Виза и Мастеркард ја ангажираа Комисијата на ЕУ за кампања против готовина

Не е изненадувачки што Виза и Мастеркард многу брзо го искористија стравот од короната за да пропагираат против готовината. Но, фактот дека потпретседателот на Комисијата на ЕУ ги усвојува нивните неосновани тврдења е тежок. Давателите на парични услуги му се пожалија на комесарот фон дер Лајен.

Европската асоцијација за готовина ЕСТА зборува во писмото за „катастрофалната состојба“ во која готовината делумно се лизна и делумно е донесена од избувнувањето на здравствената криза. Во писмото до Урсула фон дер Лајен се вели:

И покрај силното зголемување на побарувачката за готовина, употребата на готовината падна нагло, од 50% до 80% во зависност од земјата и индустријата, на ниво на кое готовинскиот циклус можеби веќе не е одржлив, а готовината може да биде изложена на ризик “.

 

Здружението пишува дека заклучувањата се само една од причините:

Убедливо, најсериозната причина е барањето на најголемите оператори со картички, имено VISA и MasterCard, да извршат бесконтактни плаќања, што ги разгорува лажните стравови од контаминацијата преку употреба на готовината кај европското население. Во голем број документи што протекоа до ESTA, се даваат очигледно неосновани тврдења како што се „употребата на готовината е исклучително ризична“ (позицијата за MasterCard од 15 април 2020 година) или „ширењето на вирусот е ограничено со бесконтактно плаќање“ (цитат и во трудовите на VISA и MasterCard). "

Весниците за кои зборува ЕСТА отидоа до Комисијата на ЕУ за (успешно) да рекламираат олабавување на горните граници и други правила за безконтактни плаќања. Кампањата на компаниите за кредитни картички, која во 2005 година прогласи „војна против готовината“ пред инвеститорите и која од 2010 година доведе до наводно непрофитна алијанса „Подобро од готовина“, беше подигната и интензивирана од многу банки. Многу продавници се приклучија во барањето на клиентите да плаќаат што е можно повеќе безготовински.

 

ЕСТА со право посочува дека безконтактното плаќање во никој случај не значи безконтактно купување. Бидејќи при купување сè уште допирате колички  или корпи и стоки што претходно ги допреле многу други клиенти. Покрај тоа, во повеќето случаи неплаќањето во готово значи префрлување на плаќање со картичка со игла, што веројатно значи поголем ризик од инфекција отколку плаќање во готовина. Да тврдите дека начинот на плаќање прави клучна разлика во ширењето на Корона и да сугерирате дека купувањето е целосно безбедно ако не платите во готово е крајно погрешно.

 

Дојче Бундесбанк и ЕЦБ експресно изјавија дека не постои дополнителен ризик од контаминација од монети и банкноти базирани на памук. Времето на преживување на вирусите на банкнотите е значително пократко отколку на пластичните предмети.

 

Во март, ЕСТА го извести потпретседателот на Комисијата на ЕУ, Домбровски, во писмена форма за лажните тврдења во писмата од Виза и Мастеркард. Но, наместо да ја брани готовината од оваа валкана кампања, како што беше побарано, Домбровски го праша населението неколку дена подоцна, на 26 март 2020 година, на Твитер: „Време е да ги замените вашите пари за бесконтактно-безбедно плаќање заради содржина на # Коронавирусот“. (Време е да ги замените монетите за бесконтактно плаќање - побезбедно да го содржат коронавирусот). Здружението му се жали на фон дер Лајен дека тој го направил своето неосновано тврдење за Виза.

 

На 4 мај, канцеларијата на Домбровски исто така и напиша на Виза потврден одговор на нивното писмо за лобито. Во него пишува:

Се согласувам со вас дека безконтактното плаќање игра основна улога во спречувањето на ширењето на контаминацијата со Ковид-19 “.

ESTA за ова со речиси британско потценување изјави:

Со оглед на моменталната состојба со пандемијата во врска со значителното зголемување на безконтактните плаќања, останува да се види „основната улога“ на бесконтактните плаќања во задржувањето на контаминацијата “.

Може да се каже и појасно: нема докази за силните тврдења на анти-готовинското лоби, што Комисијата на ЕУ ги усвојува овде.

Сепак, според ЕСТА, успехот е во тоа што вредноста на готовината значително се намали, од што имаат корист само неколку, сите неевропски компании за плаќање со картички и мобилни телефони.

ЕСТА итно повикува на мерки за заштита на готовинскиот циклус и да ги увери луѓето дека готовината не предизвикува здравствени проблеми, освен контакт со кој било друг производ во секојдневниот живот. (...) Ова може да се направи во контекст на неодамна објавената комуникација на Комисијата за „Стратегија за плаќања на мало во ЕУ“, во која експлицитно се бараат мерки за „одржување на достапноста на парите на централната банка“. Мерките треба да имаат за цел да обезбедат задолжително прифаќање на готовина со разјаснување на значењето на терминот „законско платено средство“, да обезбедат соодветна дистрибуција на готовина за да ја направат достапна за населението и да дозволат полесна исплата на готовина преку обезбедување на непречена циркулација на готовината  “.

 

Теоријата на заговор е теорија додека заговорот не се оствари!

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас