Тројанскиот коњ: продажбата на ООН на корпорациите

Организациите на ООН се важни координатори за антикорона мерките. Фокусот не е секогаш разбирлив, но скоро секогаш во интерес на големите фармацевтски компании, ИТ гиганти и финансиски компании.

 

Тед Тарнер му дава тројански коњ на ООН

Кон крајот на 1997 година, милијардерот Тед Тарнер објави дека ќе донира милијарда долари во акциите на „Тајм Ворнер“ на ООН. Тарнер беше основач на Си-Ен-Ен и копретседател на Тајм Ворнер. Тој одговараше на одбивањето на Конгресот на САД да ги плати заостанатите долгови на американската влада од неплатените придонеси.

Подарокот, кој на крајот се покажа дека е многу помал од ветениот, се покажа како тројански коњ со кој американските корпорации ги прошверцуваа своите цели и вредности во ООН.

Бидејќи ООН не е непрофитна организација во даночна смисла, Тарнер ја основаше Фондацијата на ООН за трансфер на парите. Од своја страна, ООН го основа Фондот на Обединетите нации за меѓународни партнерства (УНФИП) за да ги добие парите.

Здружението на ООН на САД, кое е дел од Фондацијата на ООН, ја изрази основната идеја на следниов начин: финансиското сушење на ООН не само што може да ја наруши националната безбедност на САД, туку и „да ја намали нашата можност да ги користиме ООН за поддршка на виталните интереси на САД“

„Целта на Тед во создавањето на фондацијата беше да ја покаже вредноста на инвестициите во ООН, мотивирање нови партнери да работат со ООН и промовирање на силно американско лидерство во ООН.

 

На почетокот, скоро сите трошоци на Фондацијата ООН беа наменети за ООН. За возврат, на одборот на Фондацијата на Тарнер му беше дозволено да учествува во дизајнирањето на проектите на ООН што ги поддржуваше.

Со текот на годините, процентот на пари што отишле во ООН е значително намален. Наместо тоа, се повеќе и повеќе активности беа финансирани од (претежно американски) организации надвор од насоките на ООН, но во партнерство со ООН. И имаше втора промена: наместо само да ги префрли своите пари во ООН, фондацијата наскоро започна да дејствува првенствено како место за собирање средства за поддршка на ООН.

Од 52 милиони долари што фондацијата ги префрли на организацијата за помош на децата во УНИЦЕФ и Светската здравствена организација во 2013 година, само два милиони дојдоа од парите на Тарнер, остатокот од надворешни донатори. Во 2015 и 2016 година повеќе пари не дојдоа од страна наТарнер.

Парите префрлени од фондацијата во ООН исто така продолжија да опаѓаат. Десет години подоцна, од ветената милијарда, само 650 милиони долари од парите на Тарнер се слеаја во ООН. Фондацијата одлучи, со одобрение од ООН (што тешко можеше да одбие), да ја искористи преостанатата третина од ветувањето од милијарда евра за трајно основање на фондацијата, т.е. да не ги дава парите на ООН.

Голем дел од парите со надворешен придонес сигурно ќе истечеа на ООН. Ова е особено точно за 200 милиони долари што владите ги упатија до ООН преку Фондацијата Тарнер до 2016 година. За фондацијата, функцијата како транзитна станица имаше добар ефект што дополнително ја зголеми својата моќ над однесувањето на ООН.

 

Мора да бидете јасни во врска со ова: Владите канализираат пари кон ООН преку приватна фондација поврзана со компанијата, така што гарантира дека ООН троши пари според преференциите на оваа приватна фондација и нејзините приватни партнери. Владите што одат заедно со неа беа, како и американската влада, соучесници во корпоративното потчинување на ООН.

Во 2016 година, убедливо најголемиот донатор на фондацијата на ООН беше фондацијата Бил и Мелинда Гејтс, основачот на Мајкрософт и неговата сопруга.

 

Добро е да се разговара во подполен мрак

Првичниот договор меѓу ООН и Фондацијата е јавен. Внатрешната ревизија на ООН за периодот од 2008 до 2012 година се жалеше дека фондот на ООН УНФИП, кој ги доби парите од фондацијата на ООН, немаше скоро ништо да каже при изборот и испитувањето на програмите што треба да се финансираат, а исто така често и за донаторитекои останаа во темниица.

Како резултат, договорот за односи со фондот на ООН беше ревидиран и беше создаден заедничкиот комитет за координација. Преговорите се одвиваа зад затворени врати без надзор на владите членки на ООН. Договорот се чува во тајност. Кој е член на овој комитет е исто толку тајно како и записниците на комитетот.

Од почетокот, Фондацијата на ООН делуваше како отворач на вратите за приватниот сектор во ООН, било да е тоа како рекламен и финансиер на заеднички јавно-приватни програми, или преку промоција на лоби институции на приватниот сектор во ООН. Склучи т.н. сидро партнерство со околу дваесетина големи корпорации, вклучувајќи ги Ексон, Мобиле, Шел, Голдман Сакс и Банката на Америка.

Од 2010 година постои деловен совет за Обединетите нации (BCUN) во фондацијата. BCUN рекламира дека точно знае за деловните можности за компаниите-членки во и со ООН:

„Деловниот совет на Обединетите нации им нуди на своите членки единствени можности да дојдат во директен контакт со ООН. Нашите односи со клучните носители на одлуки и дипломатите во ООН кои работат на глобални прашања од значење за нашите компании-членки овозможуваат релевантна и тековна размена на информации “.

 

Постепено, овие активности стануваат премногу шарени за многу земји-членки на ООН. Во 2015 година, Генералното собрание на ООН донесе резолуција со која се повикуваат партнерите, нивниот придонес и официјалното кофинансирање да бидат обелоденети за сите релевантни партнерства. Покрај тоа, сметководството и управувањето со ризиците мора да се зајакнат со цел да се заштити угледот на ООН. Ако органот како Генералното собрание на ООН усвои ваква резолуција, може да се претпостави дека таа веќе смрди на многу места.

Во 2016 година, групата на земји во развој во ООН, Г77, се надоврза со декларација. Таа повика на земјите-членки да им се дадат средства за испитување и следење на активностите на јавно-приватно партнерство во ООН. Со други зборови: Кога корпорациите, во партнерство со ООН или самостојно, промовираат таканаречени цели на ООН во сиромашните земји, тие тоа често го прават според принципите на „правилата за парите“ или „јадат или умираат“.

Учеството или контролата од страна на владите на засегнатите земји не е наменето - со еден исклучок: Тие имаат за цел да создадат корисна регулаторна рамка

 

Соработка со Светскиот економски форум

Зголемувањето на шансите за победа и зголемувањето на влијанието на (американските) корпорации беше на агендата на фондацијата рано во 2002 и 2003 година, таа организираше тркалезна маса со лидери од приватниот сектор, фондации и влади за јавно приватно партнерство заедно со големото лоби на корпорацијата, Светскиот економски форум.

Во последниот извештај се нагласува дека корпорациите не се добротворни организации, но учествуваат само доколку имаат корист, на пример во форма на нови пазари или добивки на репутација. Партнерствата со ООН им овозможија да ги исполнат очекувањата на јавноста без да ја намалат нивната мисија (т.е. максимизирање на профитот).

Во јуни 2019 година, Обединетите нации и Светскиот економски форум потпишаа договор за продлабочување на соработката, главно незабележан од јавноста. Над 200 меѓународни иницијативи, организации и групи потоа се собраа да протестираат против подреденоста на работата на ООН кон корпоративните интереси со отворено писмо до генералниот секретар на ООН Гвитерес.

Во отвореното писмо се изразува загриженост дека ООН ќе се делегитимираат со овој договор, договор што е дијаметрално спротивен на Повелбата на ООН. Во оригинал:

„Овој договор за стратешко партнерство гарантира дека извршните директори стануваат шепоти во одделенијата на ООН. Тие ќе го искористат својот привилегиран пристап за да промовираат пазарни, профитабилни „решенија“ за глобалните проблеми, истовремено поткопувајќи реални решенија што се од јавен интерес и следат транспарентни демократски процеси “.

 

Писателите на писмата не го признаваат финансискиот недостиг на ООН, што го внесе во прегратките на финансиски силните корпорации, како легитимна причина за таквиот договор. Тие пишуваат:

„Г-дин генерален секретар: обидот да се спаси системот на ООН од противниците на мултилатерализам и недостиг на пари со влегување во сојуз со мултинационални корпорации ќе го уништи системот на Обединетите нации, а не да го спаси.

Светскиот економски форум исто така се чини дека го дели ставот дека ваквата привилегирана улога на приватните компании е во спротивност со Повелбата на ООН. Во секој случај, се вели во Водичот на читателите за студијата „Бизнис за сите“, во која Светскиот економски форум ги претстави своите идеи за улогата на ООН и за својата улога:

„Обединетите нации имаат улога - иако не е предвидена со Повелбата на ООН - во преобликувањето на глобалното управување во согласност со Светскиот економски форум.

Но, Повелбата на ООН треба да заземе второ место на тврдењето на капиталот за моќ, затоа што:

„Во случај на мултинационални компании, нивниот ефективен дострел како де факто институции за глобално управување долго време ги надминуваше активностите на системот на ООН. (...) Мултинационалните корпорации и граѓанските организации мора да бидат признати како целосни актери во глобалниот систем на управување, не само како лобисти “.

И, како изгледа ова глобално управување во смисла на форумот што ООН треба да го организира? Ова го прави јасно цитататот од истиот извор:

„Предностите на спојувањето на неформалниот систем базиран на пазарот со официјалниот, државно-центриран систем ќе бидат тоа што мултинационалните компании ќе влезат во трансформиран систем на ООН како исти или дури и повеќе од истите партнери.

 

Врска со политиката на короната

80% од буџетот на Светската здравствена организација се обезбедени од приватни донатори, т.е. глобални корпорации и придружни фондации. Овие имаат соодветно големо влијание врз СЗО. Ако големите компании за лекови се повеќе заинтересирани за вакцини отколку за лекови за Ковид, тоа може да го натера СЗО и глобалната здравствена заедница да стават несоодветна количина тежина на програмите за вакцинација и да ја занемарат потрагата по ефективни третмани што ги сочинуваат профитите на производителите на вакцини.

 

Истото важи и кога организации како Фондацијата Гејтс, Фондацијата Рокфелер и Светскиот економски форум влијаат врз СЗО. Бидејќи тие работат на глобална имплементација на унифициран дигитален идентитет, програма што може лесно да се промовира со картички за вакцинација, но не и со лекови против Ковид.

На почетокот на јануари, скоро една година по почетокот на пандемијата, сојузната министерка за истражување Ања Карличек претстави програма за финансирање за развој на лекови против Ковид, обдарени со тенки 50 милиони евра. За споредба: ЕУ и различните европски влади, пред се и германската влада, одржаа конференција за донатори на „Ковид-19“ пред осум месеци на почетокот на мај ветија 7,4 милијарди евра пари од данок за да го промовираат развојот на вакцините.

 

Дизајнот на програми за заклучување и компензација кои се на штета на малите бизниси  и имаат тенденција да ги поштедат големите корпорации или дури и да им помогнат - што може да се види од растот на цените на акциите - исто така може да има причина за мултинационалните компании да бидат толку големи кои имаат влијание врз ООН - и врз другите тела одговорни за координација на меѓународната политика.

 

За крај, кога една изрека  се повторува многу често самата изрека ја губи значителноста, ја повторуваме и се користиме со истата но забораваме на пораката: Парите владеат со светот!

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас