Јулијан Асанж - Британскиот суд го отфрли барањето за екстрадиција на САД

Во понеделникот, одговорниот суд во Лондон во прв степен одлучи да не го екстрадира основачот на Викиликс, Јулијан Асанж во САД. На Австралиецот му се заканува казна затвор од 175 години за предавство на тајни.

Судијата го оправда одбивањето на американското барање за екстрадиција со статусот на менталното здравје на Асанж. Поради загриженост дека тој ќе изврши самоубиство во самица.

Одлуката, која со голема радост ја примија приврзаниците на Асанж, може да се обжали. После натамошна инстанца, постапката може да оди до Врховниот британски суд и конечно да се справи со Европскиот суд за човекови права во Стразбур.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас