Конго одобри растителен лек за корона „Манаковид“

Во ДР Конго, фармацевтскиот истражувачки центар Лузи го одобри домашниот лек Манаковид за третман на КОВИД-19. Се вели дека лекот од растително потекло е многу ефикасен против коронарни болести.

 

Во вторникот, фармацевтскиот истражувачки центар Лузи во Демократска Република Конго го одобри лекот Манаковид за третман на ЦОВИД-19, објави Африка њуз 24. Посебното нешто во врска со тоа: Тоа е лек од растителна основа, кој исто така се чини дека е ефикасен во лекувањето на КОВИД-19.

 

Во соопштението објавено од истражувачкиот центар се вели дека три тима лекари ги набљудувале ефектите на лекот кај вкупно 300 пациенти кои претходно биле позитивни на КОВИД-19. Дури и ако бројот на испитаници беше прилично мал, 300 луѓе, лекарите сепак беа во можност да утврдат дека има 100 процентно закрепнување во рок од пет дена. Во сите случаи, се вели дека симптомите исчезнале ако лекот се толерира добро, а последователниот тест за патогени SARS-CoV-2 бил негативен.

 

Манаковид е лек базиран на локални лековити растенија, кој беше откриен во март 2020 година од конгоанскиот хемичар и лекар Етјен Флобер Батангу Мпеса заедно со тим фармацевтски истражувачи. Развојот на Манаковид, кој беше одобрен со сертификат за иновација на 24 ноември 2020 година, беше само еден од трите проекти избрани и финансирани за клинички тестови од Министерството за научно истражување и технолошка иновација од 14 април 2020 година, според печатот.

Сите процеси беа соодветно следени пред одобрувањето, вклучително и одобрението од Националниот комитет за здравствена етика, продолжува соопштението. Клиничките тестови беа спроведени и во периодот јуни и октомври од три независни тимови на конгоански лекари регистрирани во државата.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас