Започна легалната дискриминација - Полска воведува пасоши за вакцинација

Полска е последната европска нација која воведе таканаречени пасоши за вакцинација, со што сега на оние кои ја примиле КОВИД вакцинацијата ќе им се даде поголема слобода од оние кои не биле вакцинирани.

 

Полскиот заменик министер за здравство Ана Гожавска објави дека пасошите „ќе им бидат издадени на сите што се вакцинирани.

 

Euractiv известува дека документот ќе биде во форма на QR-код што може да се преземе само од сметката на Citizens Public Health System. Една алтернативна печатена верзија да се даде за оние кои немаат паметен телефон.

 

Гожавска рече дека документот ќе биде „таканаречениот пасош за вакцинација, кој потврдува дека лицето е вакцинирано и може да ги користи правата што ги имаат вакцинираните лица“.

 

Полска донесе одлука оние кои се вакцинирани да можат да користат јавни здравствени услуги без дополнително тестирање и да не мора да подлегнуваат на социјално дистанцирање, карантин или други ограничувања на кои сите други мора да се придржуваат.

 

Во моментов не е јасно дали документот може да се користи и за прекугранично патување. Сепак, фактот дека се нарекува „пасош“ е важен индикатор.

 

Развојот следи по барањето на шефовите на држави и влади на ЕУ Комисијата да го стандардизира сертификатот за вакцинација за сите земји-членки “и дека тоа треба да се бара за патувања низ целата област.

 

ЕУ претходно ги промовираше пасошите за вакцинација, а официјални претставници во април сугерираа дека апликантите за виза треба да бидат вакцинирани.

 

Земјите на ЕУ како Шпанија, Естонија, Исланд и Белгија веќе посочија дека се отворени за некаква форма на пропусница за вакцинација и сакаат да разменуваат податоци преку границите.

 

Оваа недела беше објавено и дека Данска ќе воведе „Ковид Пасош“, што ќе им овозможи на вакцинираните да учествуваат во социјалниот живот без ограничувања.

 

Сепак, службеникот за заштита на податоците на ЕУ, Војчех Вивиоровски, неодамна ја нарече идејата за пасош за имунитет „екстремна“ и постојано рече дека тоа е алармантно и „одвратно“.

Извор: summit.news

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас