Facebook ги принудува корисниците на WhatsApp да ги споделат своите лични информации

Корисниците на WhatsApp ќе мора во иднина да ги споделуваат своите лични податоци со матичната компанија Facebook, според новото упатство за заштита на податоците на апликацијата - и со тоа да прекршат се што ги привлече корисниците ориентирани кон заштитата на податоците до платформата.

 

Тактиката на мамење на Facebook ќе резултира во споделување на приватни информации од WhatsApp. Телефонски броеви, адресари, ажурирања на статусот, па дури и детални податоци за видот на користениот телефон се споделуваат со пчеларната кошница на Facebook.

 

И, тешко на оние кои прават бизниси на WhatsApp - информациите за адресите за испорака, набавките и цените на трошоците, исто така, му припаѓаат на Facebook според новата политика, што треба да стапи на сила на 8 февруари. Измените беа тивко објавени на веб-страницата на апликацијата во понеделникот.

 

Компанијата им откри на корисниците дека нивните лични информации може да се користат за „помагање во работењето, обезбедувањето, подобрувањето, разбирањето, прилагодувањето, поддршката и пласманот на нивните услуги“, што укажува дека наводно приватноста и Услугата на Месенџерот не е толку безбедна како што тврдат дека е.

 

Всушност, WhatsApp сега признава во својата политика за приватност дека ја следи содржината на корисникот со цел „да се бори против спам, закани, злоупотреби или законски прекршувања“ - со или без криптирање. Платформата исто така тврди дека користи приватни податоци за да го „подобри“ искуството со WhatsApp, со насочено рекламирање и врски до други производи на Facebook, како што е Instagram.

 

На корисниците кои не ги прифаќаат новите упатства за споделување податоци, ќе им бидат блокирани сметките. Ако не направите нешто во рок од 120 дена, вашите сметки ќе бидат целосно избришани. Овој потег потсетува на сличен ултиматум даден на корисниците на WhatsApp во 2016 година; луѓето имаа 30 дена да се откажат од споделување на податоци со Facebook, а некои открија дека платформата оди напред и ги споделува податоците дури и ако корисникот се откаже од тоа.

 

Кога Фејсбук го презеде WhatsApp во 2014 година, технолошкиот гигант вети дека ќе ја почитува визијата на извршниот директор Јан Кум за безбеден, криптиран месинџер од крај до крај. Новата WhatsApp апликација што и припаѓа на Фејсбук во никој случај нема да шпионира имиња, информации за локација, адреси или интернет-истражувања од шифрираните разговори што се одржуваат на нејзината платформа.

 

Но, WhatsApp го кршеше ова ветување со години. Во 2018 година, Фејсбук објави дека WhatsApp ќе ги сподели своите податоци со други подружници - но им даде можност на корисниците да се откажат од ажурирањата за обнова. Измените на следниот месец не се опционални.

Ви препорачуваме да ја избришите апликацијата уште сега!

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас