Повреди на черепот, болести и инфекции, при земање назален брис примерок

Бројни извештаи  и жалби од болки, болести, крварење од носот...

Пациентите доживеале болки, главоболки што траеле со денови, вкочанетост, крварење од носот и сериозни синусни инфекции. Некои, исто така, имале течност и оловен вкус во устата - што укажува на повреда на основата на черепот кога бил земен назален брис примерок.

 

Првите извештаи за перфорации на основата на черепот по земени брисеви се веќе познати во САД. Во овој контекст, медицинските здруженија предупредуваат да не прават назални брисеви од необучен персонал.

 

Тест жртва од Австрија тужи за болки и страдање

Во последните неколку дена сликата на една убава жена од Кремзер (Австрија) се провлекуваше низ медиумите. Таа беше повредена за време на брз тест, мораше да биде хоспитализирана двапати и сè уште страда од последиците. Имаше повеќе крварење од носот и инфекција на носот. Подоцна требаше да се дијагностицира повреда на мукозата. Чудно е што ова беше третирано дури и со антибиотици откако болката не исчезна. Таа сега бара компензација за болката и страдањето.

Извор: heute.at

 

Следната постапка се препорачува за правилно собирање на секрети:

 

1. Пациентот треба наизменично да вдишува и издишува со затворена ноздра.
Тогаш земањето брис се пренесува преку подобрата страна на носот, каде што пациентот може да дише послободно.

 

2. Испитувачот стои покрај пациентот за да не може да се кашла или кива директно за време на прегледот.

 

3. Поучувајте му на пациентот да ја држи главата исправена со подигната брада.
Навалувањето на главата наназад е непожелно и води директно кон основата на черепот.

 

4. Врвот на носот испитувачот може да го подигне со цел да се донесе предниот отвор на ноздрите на ниво на назалниот под.

 

5. Тампонот полека и внимателно напредува додека се ориентира на подот на носот, т.е. паралелно со непцето. Висината на ушите се користи за ориентација.

 

6. Брисот се турка напред низ носот додека не се почувствува отпор. Ова некогаш
се очекува да биде длабоко од 8 до 12 см во зависност од големината на черепот.

 

7. Без понатамошен притисок, брисот сега може да се сврти со цел да се апсорбира што повеќе лачење.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас