Манијата за чистење го уништува имунитетот

Грандиозниот американски стенд-ап комедијант, Џорџ Карлин, секогаш ги дизајнирал своите настапи да бидат реални за време на неговиот живот и соодветно зафаќал теми кои откриваат непријатни вистини. Со брилијантен саркастично-циничен хумор, тој секогаш ги истакнувал социјалните парадокси и нивните ексцеси и ги осудувал основачите на овие состојби.

 

Карлин не беше пријател на светската елита и постојано хуморот беше насочен кон нив. Неговите верни обожаватели се забавуваа и возбудуваа низ годините.

 

Џорџ Карлин еднаш на сцената зборуваше дека Американците се премногу подготвени да се откажат од својата слобода заради сопствената безбедност. Откако јасно објасни дека врз основа на имплицитни состојби на вознемиреност, граѓаните на САД веќе страдаат од акутна мизофобија (страв од нечистотија и инфекција со бактерии или вируси), тој продолжи да ги истакнува фактичките основни познавања на имунологијата. Тој ги критикуваше ариите за дезинфекција, кои тврди дека едноставно си го уништуваат имунитетот.

 

Користејќи бесрамен пример од детството, Карлин го опиша она за кое веруваше дека е успешна имунизација. Според неговите изјави, како дете редовно се капел во њујоршката река Хадсон и постојано доаѓал во контакт со канализацијата. Овие микроб-бомби  го подготвувале за потешки борби. Иако во тоа време детската парализа беснеела насекаде, детската парализа ја заобиколувала неговата заедница.

 

Претерувањето на Карлин може да звучи апсурдно. Но, сè што им предложи на своите гледачи во тоа време е вистина. Бебињата поминуваат низ орална фаза за да развијат имунолошки систем. Микробите и бактериите кои влегуваат во организмот ги тренираат реакциите на одбраната на организмот. Децата кои уживаат во избалансирана симбиоза со добри микроби, ќе развијат поотпорен систем на одбрана. Хигиенската манија опишана од Карлин е нивниот секојдневен леб за лицата трауматизирани од хипохондрија и страв уште од почетокот на ерата на Ковид.

 

„Чистиот режим“  одамна стана реалност. Мизофобијата повеќе нема да се смета за болест, туку ќе биде прикажана како начин на живот што спречува смрт. Но, како што со право истакна американскиот комичар, се воспитуваат домаќини на слаби и подложни организми. Чистиот режим е инкубатор за немоќните. Значи, ако сте исто така зависници од Корона лудилото за чистење , немојте да бидете изненадени што сите инфекции, грип и настинки ќе бидат гости во вашата куќа во иднина.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас