Секоја пресуда против Јулијан Асанж е пресуда против слободата на печатот

Пресудата во процесот на екстрадиција на основачот на Викиликс, Јулијан Асанж беше објавена во понеделникот во Лондон. Овие постапки за екстрадиција и обвинението од страна на Соединетите држави, кои сакаат да го затворат Јулијан Асанж доживотно, се многу повеќе од лична судбина на новинар - тоа е е за слободата на печатот како целина, а со тоа и за основањето на демократските општества ширум светот.

 

Ако се создаде преседан со осуда на Асанж, никој новинар, публицист или издавач, медиум или печат или блогер на кое било место во светот  ќе може да објави нешто затоа што САД тврдат дека е против нејзината „национална безбедност“ - без следниот ден да бидат загрозени од меѓународна потерница, вклучително и барања за екстрадиција. Најважната задача е да се откријат законските прекршувања од страна на владите и да се привлечат на вниманието на суверениот народ. Исто како што Јулијан Асанж брилијантно го направи тоа со Викиликс. Тоа му донесе десетици награди за новинарство и човекови права ширум светот - и закана за доживотен затвор ако американскиот режим го зафати.

Бидејќи таму не може да се претпостави правен процес - од една страна, САД продолжуваат да работат со нелегални затвори за тортура како во Гвантанамо, од друга страна, разговорите на Асанж со адвокатите беа разбранувани од тајните служби на САД, што го прави невозможно праведното кривично судење - само од овие правни причини, екстрадицијата всушност би била исклучена.

Но, ова е политички случај со кој треба да се даде пример, и затоа не треба да се очекува дека Јулијан Асанж сега ќе биде ослободен со пресудата. Тој беше во самица во Велика Британија скоро две години, иако го скрши само условот за кауција за кој требаше да биде ослободен најдоцна по 50 недели, бидејќи не сторил никакво дело во Велика Британија.

 

Овој надреален и кафарски процес не заврши со пресудата во понеделникот - и може само да се надеваме дека конечно ќе бидат исполнети барањата на специјалниот известувач на ООН за тортура, Нилс Мелцер, Јулијан Асанж ќе се опорави во санаториум од последиците од нехуманиот третман и може соодветно да се подготви за претстојната постапка пред Врховниот суд. Доколку британското судство, кое беше заматено од хаосот во Брегзит, сака да зачува остаток од својата уставна култура, ќе мора да постапи на овој начин, а не поинаку, најдоцна до среда, кога ќе се преговараат  условите за кауција за неговото ослободување.

Секоја пресуда против Јулијан Асанж е една против слободата на печатот - а со тоа и против секоја демократија.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас