Бурата во 2020 е проследена со ураган во 2021 година - Од Ернст Волф

Еден коментар од експертот за финансии Ернст Волф.

Ако верувате во политиката и во мејнстрим медиумите, светот ќе се врати во нормала во 2021 година. Нарачаните масовни вакцини ќе помогнат да се ограничи пандемијата, сите ќе работиме како што работевме порано и ќе ни биде дозволено слободно да се движиме, а економијата ќе се опорави по рецесијата на векот.

 

Ова оптимистичко сценарио не само што е неверојатно, туку за жал е и невозможно. Предходната  2020 година претставува одлучувачка пресвртница во историјата на човештвото. Тоа беше предизвикано од дигиталниот финансиски комплекс, чиј врв се најголемите светски ИТ компании, управувачот со средствата BlackRock и централните банки.

 

Овие три чела, кои владееа со големи делови на светот од почетокот на милениумот, ја проширија својата моќ во 2020 година на претходно незамислив начин и сигурно ќе продолжи да работи на узурпирање на целосната контрола врз човештвото во 2021 година.

 

Средството на кое се потпира дигитално-финансискиот комплекс е тактиката на плашење. Минатата година тие ја искористија болеста како можност да го стави целото човештво во вонредна состојба и безмилосно да ја унапреди својата агенда. Ова гласи: Тотална контрола преку дигитализација и делумна приватизација на парите.

 

2020-тата година конечно покажа дека политиката, највлијателните медиуми и централните банки не се ништо повеќе од усогласени инструменти на владеење на дигитално-финансискиот комплекс, чија глобална моќ далеку надминува сè што доживеало човештвото досега.

 

Неговиот подем започна во 90-тите години на минатиот век. Незапирливиот напредок на дигиталната технологија им помогна на нејзините најважни претставници Apple, Microsoft, Google, Amazon и Facebook да постигнат триумф кој го одзема здивот. Во исто време, постојаната дерегулација на финансискиот сектор го направи BlackRock еден од водечките гиганти во светот во секторот за управување со богатството.

 

Важна историска пресвртница беше светската финансиска криза од 2007/2008-та година, бидејќи глобалниот финансиски систем го одржуваа живи само централните банки. Двете најголеми од нив, Федералните резерви на САД и Европската централна банка, не само што создадоа трилиони долари од ништо и никаде, туку и истурија голем дел од тоа во џебовите на ултрабогатите инвеститори со помош на BlackRock.

 

На овој начин, се појави циклус кој обезбеди историска уникатна прераспределба на богатството од дното нагоре. Ова беше пренесено во крајности во 2020 година. Скоро целата светска економија беше доведена во ќор-сокак во пролетта под изговор за борба против некоја болест. Потоа, со помош на BlackRock, најголемите суми досега беа дадени од централните банки на големите инвеститори како наводни спасувачки средства.

 

Колатералната штета на оваа акција: Неколку стотици милиони луѓе во земјите во развој се лишени од егзистенција, бројот на оние кои гладуваат е зголемен за повеќе од 130 милиони според бројките на ОН во 2020 година.

 

Покрај тоа, направена е економска штета во индустријализираните земји, чии катастрофални последици допрва ќе се видат. Колапсот на многу мали и микро претпријатија и смртта на голем дел од средната класа, масовните отпуштања во големите компании, како и лавината на неисполнување на заемот што ќе го разниша банкарскиот систем, веќе се предвидуваат.

 

Како резултат на различните заклучувања, националните буџети покажуваат најголем дефицит на сите времиња, така што ќе има масовни отпуштања во јавниот сектор и зголемување на даноците и драстично намалување на социјалните трошоци ќе бидат неизбежни.

 

Со цел да се одржи овој осуден систем во живот, сите знаци покажуваат дека наскоро ќе се направат обиди да се стави крај на банкарскиот систем во сегашната форма и креирањето на кредити да се стави исклучиво во рацете на централните банки.

 

За сите нас ова значи: Мора да очекуваме драстичен пад на нашиот животен стандард и целосна контрола на сите области на животот, вклучувајќи ги и нашите финансии. И не само тоа: бидејќи сите овие промени сигурно ќе наидат на значителен социјален отпор, мора да очекуваме и од одговорните да се обидат да ги заштитат нашите демократски права, како што се слободата на патување, слободата на изразување и собирање, кои веќе ги видовме минатата година  скратени на невидени начини.

 

Годината што започна минатиот петок, на сите ќе ни претстави историска алтернатива: или ќе не затвори засекогаш во глобалниот затвор во кој доминира дигитално-финансискиот комплекс или ќе се спротивставиме на оваа модерна форма на ропство, со цел да се избориме за самоопределен живот.

Не постои трет начин.

Аудио снимка на германски јазик: превземено и преведено во писмена форма  - futv.media

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас