Претседателот на Бразил, Болсонаро, се приклучи на протестот

Претседателот на Бразил,  Болсонаро, викендов се приклучи на различните протести против блокирањето за да го покаже своето непочитување кон наредбите за останување дома, спроведени од гувернерите, што беа донесени на места низ целата земја.

Екстремно десничарскиот водач беше гласен во неговата поддршка за повторно отворање на земјата за зајакнување на економијата и се залагаше за „вертикална изолација“ при што само старите лица и високо ризичните остануваат дома.

Претседателот Болсонаро беше во директна спротивност со упатствата на Светската здравствена организација за социјално растојание кога охрабри стотици демонстранти да излезат пред седиштето на армијата на земјата.

Демонстрантите се собраа и пред претседателската палата во Бразилија, а многумина излегоа на улиците во Рио де Жанеиро за да повикаат на деловните активности повторно да се отворат.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас