Јас верувам во Ковид - Има глупи луѓе кои не веруваат

Ковид, кога ќе погледнам наназад, се тресем од мојата глупост. Верувале или не - не сум разбирал ништо, не сум видол ништо. Излегував таму! И покрај тоа што имаше илјадници автомобили! Патници! Автомобили што возат околу мене! Кој убиваа десетици илјади секоја година! И шетав на средина помеѓу нив! И дури  сам возев! Не само што шетав. Понекогаш дури и со 60 км на час (на автопат).

 

Ковид, понекогаш бев и во Базент. Иако имаше и други луѓе таму. Иако никој не ја сменил и повторно ја хлорирал водата пред да влезам. Дали знаете што имаше во оваа вода!? Јас дури и не слушав дали другите капачи можеби кашлаат! Или дали изгледале како штотуку да биле во областа на маларијата. Само се бањав таму! А понекогаш дури и добивав вода во моите очи и во устата!

 

Ковид, седев во канцеларии со други луѓе! Без маска! Понекогаш дури и седев во АВИОНИ од 4 до 12 часа. Без маска. И дишев ист воздух како и другите. Иако никој од нив не беше тестиран! Во странските земји јадев работи таму без да се дезинфицираат кујните, јадев работи подготвени од СТРАНЦИ, иако Бог знае нешто можеше да има таму, салмонела, легионела, приони, кои се сите потенцијално СМРТНИ.

 

Ковид, бев во болници и ги посетував и тешев болните, иако сè беше исполнето до крај со илјадници други сериозно заразни пациенти, и покрај тоа што таму годишно умираат 40.000 луѓе само од микроби отпорни на антибиотици. И јас не носев ниту заштитен костум за цело тело!

 

Ковид, без да знам, и пркосев на смртта. Ти ми покажуваш колку сум глупав и колку сум безобзирен и дека секој ден го ризикувам животот. И ти ми го покажуваш патот, затоа што ти си светлината, Ковид.

 

Ковид, Ти ме научи на почит кон смртта и почит кон сопствениот живот. Можам и ригорозно да ги елиминирам опасностите што не ги видов пред да стасаш ти, тоа си го должам на себеси .. Никогаш повеќе нема да ја напуштам куќата без маска и ракавици. Никогаш повеќе нема да им приоѓам на другите луѓе ако нема безбедно растојание помало од два метра, никогаш повеќе нема да прегрнам никого, а камоли да ги бакнувам. Никогаш повеќе нема да дозволам непроверена блиска личност да се смее на глас, бидејќи Бог знае може нешто опасно да лета низ воздухот во форма на капки кога се смее!

 

Ковид, знам што да направам. Ми го спаси животот. Никогаш повеќе нема да бидам невнимателен.  Ги препознавам и избегнувам сите опасности по животот.

 

Ковид, благодарение на твојата лекција, само на твојата лекција, ќе живеам засекогаш.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас