На Телевизија така кажаа - Добро сум информиран

Се потпирам на своето место, уверен. Местото до мене е празно.  Следната личност е оддалечена три метри. Добро е што сега сте го удвоиле минималното растојание. Беше неподносливо да мора да им дозволувате на другите да се приближуваат толку многу што ќе можете да ги намирисате. Плус вирусот се шири преку аеросоли!

 

Го мирисам мирисот на омилениот парфем за дезинфекција. Табула Раса од Глаксо Смит Клајн. Горчлива нианса, не е ефтин. Но, тоа функционира. Никој повеќе не ми се доближува. Добро е тогаш. И онака никогаш не ми се допаѓаше тоа гушкање и бакнување. Овие чувствителни луѓе кои секогаш треба да допрат сè и евентуално сакаат нешто од мене.

 

Не допирам ништо повеќе. Бидејќи се открија дека домашните миленици исто така можат да носат вирус, јас ја успав  мојата мачка. Не беше лесно по десет години. Но, јас сум над тоа. Мораше да биде така. Мојата куќа сега е добро обезбедена. Беше и порано. Само мораше да се измени. Никој не гледа во моите прозорци во случај наскоро да откријат дека можеме да се заразиме со гледање. Ѕидовите не пропуштаат никого.

 

Внатре е кај мене чисто. Никогаш не сум имал нешто за сите овие емотивни гужви. Нема ништо бескорисно околу мене. Сè може лесно да се исчисти.

 

Пикобело е кај мене. Влезот е дезинфициран. Сите површини се мазни, ништо не може да заглави таму.  Дезинфекцијата ми ја доставуваат, влегуваат многу пари но мора така да биде. Како претпазливост, правам тест секоја недела. До сега секогаш беше негативен. Замислете ако биде позитивно!, но би сакал да се спасам од шокот. Јас играм на безбедно.

 

Има некој во моето соседство кој е заразен. За малку ќе умреше. Сакам да го избегнам тоа. Имам навистина добри гени. Мајка ми е сè уште жива. Ние телефонираме еднаш неделно. Не сум ја видел веќе две години. За нејзината безбедност, и велам. „Мамо“, и објаснив, „сега треба да се собереш. Вие не сакате да не ставите во опасност “. Таа плаче по телефон. Но, нема друг начин. Мора така да биде.

 

Јас ја работам својата работа од дома. Добро одговара. Како и да е, никогаш не ми се допаднаа колегите. Секогаш муабет. Чист отпад од плунка. Сега знаете колку е опасно тоа. Муабетот е сребро, тишината е злато, велат тие. Маската ќе ги задржи капките надвор, но подобро побезбедно. Повеќе не велам ништо и повеќе не слушам никого.

Изгорев сè што беше бескорисно. И моите стари плочи и ЦД-а. Тие во моментов истражуваат дали вирусот може да се пренесе и преку музика. Не сакам да ризикувам. За среќа, концертите се забранети подолго време. Театар, изложби и сите тие работи што само ни вртат вглава. Зошто ни е потребна култура. Мислам дека е срамота за фудбалот. Дека сега играат на празниот стадион. Никој повеќе не ги охрабрува. Но, што и да е. Главната работа е дека нема инфекција со капки.

 

Мојата кујна е полна. Сè спакувано, замрзнато, стерилизирано, озрачено. Дефинитивно нема повеќе микроби таму. Направив добри одредби. Неколку недели без надополнување веќе се е таму ако услугата за испорака не успее. Треба ли нешто да се случува во земјата. Некои луди  се незадоволни. „Фрлете ги маските!“, Извикуваат. Тие не знаат што зборуваат. Зарем не ги слушаат вестите? Зарем тие не знаат колку е опасен вирусот? Зарем не е тоа што го вели овој специјалистот? Како се викаше повторно? А, оној министерот за здравство, нели и тој го кажува тоа? Сите на Телевизија го кажуваат истото.

 

Замислете повторно да се отворат границите! Рестораните, баровите, продавниците, кината! Кога луѓето би напаѓале насекаде како скакулци! Пред некој ден слушнав гласови, музика, па дури и смеа во соседството. Нели беа дозволени само четири лица. Сигурен сум. Овие егоисти можеби дури и јаделе заедно, седеле околу маса! Што може да се случи таму! Секако дека морав да го пријавам тоа. Веднаш го зачував бројот на авторитетот. Јас секогаш можам да се јавам. Тие секогаш го велат тоа на телевизија. Грижете се за себе!

 

Оттогаш, во моето соседство се патролира и ноќе. Само системите за следење не се доволни, иако секогаш се додаваат нови. Треба да има нова технологија. Тие сега можат да влезат во главите на луѓето. Така што дури и не добиваат глупави мисли. Само цензурата не е доволна. Како и да е, секогаш имаше некои што ги игнорираа властите. Но, тоа треба да запре сега.

 

На крајот на краиштата, тоа е за наше добро. И јас мислам така. Тие не можат да си дозволат ништо лошо. Тоа ќе излезе. Ние би го знаеле тоа. Јас сум добро информиран. Дури и учев и можам да ја користам главата. Не, би забележал дали нешто не е во ред? Знам како се одвиваше тогаш. Такво нешто веќе не постои. Живееме во демократија. Дека не може секој да го каже она што го мисли. Заради безбедноста.

 

Во ред е да ги забранат демонстрациите. Кој може да зарази секого! Тие не треба да бидат во линија и да гледаат сè толку негативно. Што е работата да носиш маска и надвор? Можеби е малку непријатно да ги носите цел ден и не треба да биде добро да продолжувате да дишете во вашите сопствени микроби. Но, сепак е подобро од заразување со овој вирус. Не треба ни да го забележите тоа. Немате никакви знаци и сепак сте болни и може да заразите други.

 

Оние во војната поминаа низ многу поразлични работи.  Не можете да патувате. И? Дали со тоа се става крај на светот? Не изгледа подобро за оние во топлите земји. Кога се во домашен притвор, тие се задушуваат во своите колиби и умираат како муви. Дали е ова проблем?  Овде е убаво. Сè е тивко. Градинките, училиштата и универзитетите се затворени. Младите се навикнуваат на сè.

 

Требаше да биде новото нормално. Вакцината е пред прагот. Всушност треба да оди многу побрзо. Но, кога ќе е достапна, јас сум прв на пат кон болницата. Мора  да бидам меѓу првите. Нешто сосема ново од Америка. Тие не се сосема сигурни како ова ќе работи. Но, не може да биде погрешно. Нема да ми порасни втор нос. На крајот на краиштата, вакцинацијата спасува животи. Отсекогаш било вака. Ние воопшто не би биле тука ако немавме модерна медицина. Тоа е сигурно.

 

Сега само полицијата треба да ја разбие оваа група на идиоти. Продолжете така, момци, удрете!  Навистина е смешно. Нема веќе многу за што да се смееме. Но, сега морам да побрзам. На Телевизија кажаа дека стасала вакцината. Малку боцкање и сè ќе биде подобро. Треба и вие. Ве молам: бидете здрави.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас