Дедо Мраз заврши во затвор и потоа побара азил

Полицаецот: „Еј Дедо Мраз, има посета за тебе. Но, стави ја проклетата маска! Не ти ја дадовме за забава“.

Дедо Мраз: „Кој е тоа?“

Полицаецот: „Некаков тип од Кока-Кола“.

Дедо Мраз: Станав од легло и го истресив црвениот капут додека во ќелијата влезе маж во тенок костум и гел во косата.

Адвокатот на Кока-Кола: „Моето име не е важно толку многу“, Јас сум адвокатот на Кока-Кола и ќе те извадам од тука. Може да дојдеш со мене веднаш, но прво би сакал да знам една работа, имено: Што мислеше? “

Дедо Мраз: Како тоа што мислев?

Адвокатот на Кока-Кола: „Па, шетајќи низ улиците како проклет скитник и принудувајќи им пакетчиња на луѓето.

Дедо Мраз:„Но, доаѓам секоја година.

Адвокатот на Кока-Кола: Можеби, но сега сè е поинаку!

Дедо Мраз: Колку поразлично?

Адвокатот на Кока-Кола: „Па, сега живееме во новото нормално и ете виде што значи тоа.

Дедо Мраз: Стигнав како и обично и возев низ улиците за да работам надвор од мојот список и да се ослободам од подароците. Но, насекаде каде што заѕвонив, исплашени лица ме гледаа зад хируршките маски - во многу бои: светло сина, розова, тиркизна, бела,црна.... Кога им пристапив почнаа хистерично да викаат: „Растојание! Оддалечи се! “. И, како и да е, сакав да им ги предадам подароците, некој налутено ми ги  фрли назад : „Да не си полуден! Подалеку со тоа! Да не мислиш дека сакам да добијам инфекција?! И, ти си бил од оние одбивачи на маски! Види си го брадиштето не е хигиенско полн си со бактерии! И сега фати магла, или ќе го пуштам кучето да излезе по тебе! ”Тогаш женски глас одвнатре рече:„ Душо, дали си луд, на крајот нашиот Шарко ќе го гризне и ќе се зарази! ”

Така беше од врата до врата. Еднаш еден човек дури излета од неговата куќа и се обиде да ми стави долг брис во устата. Јас ја скршив прачката, замавнав брзо во санката и ги поттикнав ирвасите да продолжат. И на другата влезна врата, жена со божиќна престилка и преголема маска рече: „Како  се осмелуваш! На твојата возраст спаѓаш во ризичната група! “

Затоа, наскоро се откажав и седнав покрај патот во санката преполна со подароци. Само што се прашував што да направам кога одеднаш застана полициски автомобил до мене.

Униформиран човек ми лаеше нешто што сè уште сум правел на улица во овој момент? Повеќе закана отколку прашање. Рече на крајот на краиштата, веќе е десет, така што има полициски час, речиси еден час. И што има во пакетите на мојата санка ме праша?

„Подароци за добрите деца“, одговорив јас.

„Многу смешно!“, Одговори полицаецот. „Сигурно таму има украдени маски FFP-2 и средства за дезинфекција! Сега ќе мè следиш до полиција и без врева, инаку ќе те потопам  со мојот интегриран воден топ “.

„Па, така завршив овде“, ја завршив мојата приказна.

Адвокатот на Кока-Кола: „Гледам“.

Адвокатот на Кока-Кола одмавна со главата. Неколку парчиња гел летаа во лицето на Дедо Мраз.

Адвокатот на Кока-Кола: Ниту имаш документи со себе, а и немаш постојана адреса и маска. Морав да дозволам моите врски да дивеат за да те извлечам од тука и тивко да те извадам во светот. Но, ние не сме секој. И не можеме да ризикуваме да добиеме лош впечаток поради тебе кога многу луѓе веруваат дека Дедо Мраз бил изум на Кока-Кола. Боже мој, Кока-Кола како супер Скандал - тоа ќе ни донесе брука. И на крајот сите ќе пијат Пепси “.

„О, патем, ние исто така треба да платиме за чистење на улиците! Твоите ирваси испоганија сè ..., загадија сè “.

Дедо Мраз: Ја напуштив ќелијата и чувар  стои надвор  пред  мојата санка, преполна со неотпакувани и  вкрстени подароци. Мечето Ушко и Барби куклата на плажа зјапаа во мене.

Дедо Мраз: „Каде на друго место е нормално да се ослободам од своите подароци?“.

Адвокатот на Кока-Кола: „Никаде. Сега секаде е исто “ „Иако ... да. Постои еден исклучок: Белорусија “.

Дедо Мраз:  Дали се тие таму роднините на Лазар?

Адвокатот на Кока-Кола:  Да, да - една земја е: Белорусија нема сто.

Дедо Мраз:  Таму е диктатура колку што знам. И дали е сè уште нормално?

Адвокатот на Кока-Кола: Да, совршена нормална диктатура.

Дедо Мраз: Влегов во санката, се фатив за уздите и камшикот и летнав. Додека ние брзо се здобивме со брзина и надморска височина и наскоро се гледаше  мојата силуета пред сјајната Месечина, повторно погледнав надолу. И што ќе видам, насекаде на оџаците имаше поставено розови маски, потоа радосно извикав на цел глас: Беларусь моя свобода, я иду!

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас