Самопрогласениoт „филантроп“ дејствувал само за своја корист

Џорџ Сорос ги интензивира нападите врз Полска и Унгарија. Во придонесот неодамна објавен на платформата за мислење „Проект синдикат“, американскиот шпекулант, кој не беше избран од ниту еден граѓанин, бара ЕУ да ги заостри палките против демократски избрани национално-конзервативни влади во Будимпешта и Варшава:

 

„ЕУ не може да си дозволи  компромисни одредби за владеење на правото. Како ќе реагира на предизвикот поставен од Орбан и Качињски, ќе се утврди дали ќе преживее како отворено општество, верно на вредностите врз кои е изградено “.

 

Не помина долго и унгарскиот премиер Виктор Орбан започна со контранапад. Во изјавата, антиглобалистичкиот шеф на владата пишува дека

 

„Соросовата мрежа“ претставува најголема закана за Европската унија денес.Целите на оваа мрежа се очигледни: „Да се ​​создадат отворени општества со мешани етникуми и мултикултурализам со забрзување на миграцијата, демонтирање на националното донесување одлуки и предавање на глобалната елита “.

 

 

Орбан исто така посочува дека шпекулантот, кој се опишува себеси како „филантроп“, не обрнал внимание на интересите на европскиот народ за време на која било од кризите до сега, туку постапил според својата предност. На пример, неговиот напад врз форинтот и најголемата унгарска банка за време на економската криза останува „незаборавен“.

Конечно, Орбан предупредува дека мрежата на чело со Сорос повеќе не се плаши од отворено мешање и врши невиден притисок врз националните држави: „Тоа ги поттикнува европските народи да тргнат едни против други“.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас