Британската влада договори фирми за изработка на Ковид пасоши за слобода

Британската влада договори две фирми за развој на Ковид-19 „пасоши за слобода“, кои ќе се користат за раздвојување на општеството помеѓу оние кои биле тестирани или вакцинирани против Ковид-19 и оние кои не го направиле тоа.

 

Додека владата сè уште кажува дека нема да воведе ваков систем, на фирмите им се дадени упатства да развијат систем базиран на апликации за да интегрираат QR-код што се поврзува со дигитален пасош.

 

QR-кодот ќе се користи за да се добие влез во пабови, клубови, простории, кина, во основа насекаде во јавноста.

„По скенирањето на кодот, местото на одржување може да одбие влез за оние без неодамнешен негативен резултат“, забележува Дејли Меил.

Плановите за негативно тестирање на Ковид-19 се откриени  во договорите на Владата на Англија.

 

Веб-страницата покажува дека во ноември беше доделен договор од 42.000 фунти на компанија наречена Netcompany UK за развој на "Covid-19 Certification / Passport MVP" (минимален одржлив производ).

Друг договор за 34.000 фунти беше доделен на компанијата Хаб за развој на апликација што ќе вклучува личен QR-код за КОВИД тестови.

„Станува збор за разгледување начини на кои би можеле да се искористи ова во иднина“, тврди извор од Министерството за здравство, додавајќи: „Се разгледува дали тоа ќе биде можно“.

„Не се планира воведување пасоши за имунитет“, тврди изворот, повторувајќи ги претходните гаранции на владата.

 

Во извештајот, кој произлегува од извори блиски до владата, се забележува дека: „Оние што одбиваат да се вакцинираат„ против Ковид-19 “најверојатно ќе бидат одбиени да влезат во местата.

Други извештаи сугерираат дека апликацијата што веќе се користи во Англија од страна на луѓе за резервација на состаноци за на лекар и на болница, може да спроведе дел за статусот на вакцинација што ќе покаже дали некое лице ја примило вакцината против коронавирусот или не, и дека бизнисите можат да го користат за да одбијат влез на оние што не ја примиле.

 

Владини службеници претходно сигнализираа дека системот може да биде интегриран во многу злонамерната апликација за „трага и потрага“.

Секретарот за здравство Мет Хенкок, кој повеќепати одбиваше да исклучи  задолжително вакцинирање за сите граѓани на Англија, претходно објави дека може да се издадат „пасоши за имунитет“ за оние кои имаат антитела против вирусот, овозможувајќи им да учествуваат во општеството.

 

Системот по природа би бил сличен на оној што го разгледува Тикетмастер, за кој откри дека размислуваат да им овозможат на клиентите да докажат дека имале вакцина или негативен тест за коронавирус пред да им дозволат да купуваат билети.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас