Дигиталните пари од централната банка - патот кон новата ера

Еден Коментар од Ернст Волф - Експерт за финансии

Додека голем дел од светската популација сè уште гледа со магија во ширењето на вирусот корона, во позадина се одвива процес кој е многу поважен за иднината на седумте милијарди луѓе на нашата планета, а тоа е подготовката за воведување на дигитални валути на централната банка.

Еве ја позадината:

Големите светски централни банки го спасија глобалниот финансиски систем од колапс уште еднаш оваа година, но со тоа достигна историска пресвртница. Имате само две оружја во борбата против колапсот: создавање пари и намалување на каматните стапки. Бидејќи каматните стапки достигнаа до нула низ целиот свет, како дел од спасувањето за оваа година, а негативните каматни стапки би го уништиле банкарскиот систем одвнатре, тоа значи дека во иднина само едно средство ќе им биде на располагање на централните банки, а тоа е создавање пари.

Но, со ова тие се заглавени во нерешлива дилема: континуираното создавање пари ги лишува парите од својата вредност. Бидејќи се потребни поголеми суми на пари за да се одржи системот во живот, оваа амортизација напредува побрзо и побрзо. Ова во моментов може да се види во САД. Федералните резерви на САД (ФЕД) уфрлија далеку најголеми суми пари во системот оваа година. Резултатот е: американскиот долар изгуби повеќе од десет проценти од својата вредност во однос на другите главни валути за само седум месеци.

Овој развој покажува дека меѓународното финансиско казино, создадено со дерегулација и со децениите се повеќе и повеќе излегува од контрола, веќе не може трајно да се стабилизира со конвенционални средства. Од оваа причина, оние што управуваат со светот, поточно дигитално-финансискиот комплекс со Мајкрософт, Епл и Гугл на врвот, во моментов работат под висок притисок со централните банки за развој на дигитални пари од централната банка.

Најважната цел на овие нови пари е одржување и проширување на постојната рамнотежа на моќта надвор од укинувањето на претходниот монетарен систем. Од една страна, со неговото воспоставување ќе се стави крај на класичниот банкарски систем во постојната форма, бидејќи заемите ќе бидат ставени исклучиво во рацете на централната банка. Од друга страна, новата валута ќе биде полуприватна, и покрај спротивното уверување, бидејќи нејзиното издавање и циркулација ќе биде во рацете на големите ИТ-групи.

Соединувањето на државата со дигиталниот финансиски комплекс не само што ќе се придвижува напред, туку ќе најавува и ново време. Новата валута ќе им даде на овие две сили поголема моќ отколку сите други институции во светот заедно, бидејќи ќе има својства што ниту една форма на пари претходно не ги поседувала.

Од една страна, парите ќе имаат рок на траење, така што примачот може да биде принуден да ги потроши парите во одреден временски период. Но, тоа исто така ќе и даде на државата можност да утврдува и задржува даночни стапки или казни по своја волја или да доделува заеми со различни каматни стапки. На крајот на краиштата, државата и ИТ-корпорациите ќе можат да затворат индивидуални сметки во кое било време, без никој друг, освен засегнатите, да знае за тоа.

Без оглед како ги извртувате и свртувате - парите од дигиталната централна банка веќе нема да имаат многу заедничко со парите како што ги знаевме и како што се развиваа во текот на неколку милениуми. За возврат, сепак, тоа ќе ја обезбеди основната монетарна рамка за општеството во кое последните остатоци од демократијата се укинуваат со помош на монетарниот систем и сите сме изложени на неограниченото самоволие на мала елита и подложени на нивното владеење.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас