Волкот од Волстрит - Ексклузивно: Агенда 2021

Изјава на Ернст Волф - Експерт за финансии

На 3 декември 2020 година, па дури и ако останат уште четири недели до крајот на годината, веќе можеме да кажеме: 2020 година ќе остане во историјата - како година во која е запечатен крајот на постојниот монетарен систем, новата транзицијата започна и оваа трансформација беше искористена за најголема прераспределба на богатството во историјата на човештвото.

 

Еве ја позадината повторно:

Глобалниот финансиски систем пропадна во 2007/08 година и можеше да се спаси само со интервенција на владатите. Бидејќи нивните финансиски ресурси  веќе не беа доволни, тогаш централните банки интервенираа со т.н. „ефтини пари“. Тоа значи: Тие создадоа сè поголеми суми од ништо и им ги дадоа со сè пониски каматни стапки.

Но, не можете да создадете неограничени суми пари или пониски каматни стапки на неодредено време, без да го уништите монетарниот систем. Зошто да не? Затоа што парите не се даваат на поклон, туку се даваат за нешто за возврат и затоа создаваат долгови. Ако, на пример, државните или корпоративните обврзници се откупат со новосоздадените пари, владите и компаниите се задолжуваат - и тоа не со централните банки, туку со деловните банки, кои дејствуваат како посредници при набавките.

Со цел да се разбие оваа спирала на долг, централните банки се обидоа меѓу 2015 и 2018 година повторно да го свртат тркалото. Американската централна банка ФЕД, како далеку најважната централна банка во светот, го презеде водството. Постепено ги намали вкупните средства и ги зголеми каматните стапки неколку пати - со резултат берзите да доживеат најголема несреќа во последните седумдесет години и тоа на Божиќ 2018 година.

Оттогаш, недвосмислено е утврдено дека постојниот систем не може и нема да преживее во сегашната форма.

Сепак, ова сознание има катастрофални последици. Оние кои го контролираат системот очигледно решија да го ограбат до целосен колапс и потоа да инсталираат нов систем кој ќе им даде уште поголема моќ и контрола отколку порано.

 

Да видиме што сториле досега за оваа цел:

Американскиот пазар на репо, на кој банките од Волстрит позајмуваат пари преку ноќ пропадна во септември 2019 година и неколку големи банки и хеџ фондовите се заканија дека ќе го вовлечат системот во бездна со домино ефект, ФЕД имаше десет месеци  да се одржува во живот со стотици милијарди долари - без откривање на имињата на примателите во јавноста.

Во првиот квартал на 2020 година, рецесијата што веќе се појави претходната година започна со целосна сила. Додека во минатото тие сè ќе стореа за да ја стимулираат економијата повторно, овој пат го сторија токму спротивното: го доведоа светот во ќор-сокак со пандемијата и  заклучувањето. Како што сите знаеме, тоа не вроди никаков плод, но ја обезбеди најпосакуваната причина за спасувачка операција што сме ја виделе досега.

Интервенциите на репо-пазарот и операцијата за спасување по заклучувањето не беа ништо повеќе и ништо помалку од најголемото губење на пари и со тоа активирањето за најголемата лавина на долгови на сите времиња. ФЕД исфрли вкупно над 9 трилиони долари во системот помеѓу септември 2019 и октомври 2020 година. Само во јуни 2020 година - тоа е во рок од 30 дена - САД зедоа повеќе долгови отколку во првите 200 години од својата историја. И уште еден рекорд што ве остава без зборови: Околу 22 проценти од сите долари во оптек денес се генерирани од јануари 2020 година, т.е. во последните единаесет месеци.

Бидејќи вештачките создадените пари - како претходните пакети за спасување - не беа користени за стимулирање на реалната економија, но повторно скоро исклучиво се влеваа во шпекулации, во моментов имаме работа со историски уникатна ситуација: Имаме најлоша рецесија на модерното време што резултираше со огромни загуби на приходите за работните луѓе, а истовремено историски рекордни издигнувања на финансиските пазари што им дадоа на недвижнините невиден пораст на богатство.

Грабежот на финансискиот систем не само што создаде највисока социјална нееднаквост над сите времиња, туку пред сè создаде ситуација што не може да се одржи на долг рок. И токму тоа е причината што одговорните веќе работат на план за она што следува потоа а тоа се : ЦБДЦ, дигитални валути на Централната банка,

Според овој план, секој граѓанин ќе има единствена сметка  во централната банка во предвидлива иднина, многу веројатно во форма на паричник на својот паметен телефон. Сите трансакции се обработуваат преку него, даноци и казни може да се дебитираат автоматски.

Најважната долгорочна цел е да се концентрира создавањето пари во една рака и со тоа да се стават под контрола сите текови на парите.

Тоа значи, се разбира, дека банкарството како што го знаеме - депонирање и кредитирање - завршува и се соочуваме со најголемото преструктуирање во неговата повеќе од 600-годишна историја.

 

За граѓанинот тоа значи,  укинување на готовината како средство за плаќање,  исто така дел од планот е анонимните плаќања повеќе да не се можни. Крајна контрола врз сите трансакции за плаќање нема да имаат само централните банки, туку и дигиталните корпорации, кои ја снабдуваат технологијата за новата валута.

Значи, за прв пат во историјата ќе се занимаваме со делумно приватизирани пари, што ги прави сите граѓани целосно транспарентни и за државата и за дигитално-финансискиот комплекс.

Колку далеку се случија подготовките за ова преструктуирање е тешко да се каже, бидејќи има многу малку информации за тоа. Сепак, преку Банката за меѓународни порамнувања знаеме дека до средината на јули 2020 година вкупно 36 централни банки започнаа со проекти на ЦБДЦ низ целиот свет.

Ние исто така знаеме дека е направен експеримент со американски долари  на Маршалските острови, како и на Бахамите, каде на 20 октомври беше воведена дигитална валута на централната банка за скоро 400.000 жители, имено долар од песок, со кој се тргува 1: 1 во однос на американскиот долар.

И бидејќи американскиот долар е сè уште најважната валута ширум светот, следниве информации веројатно ќе бидат уште поважни од сите други заедно:

На 23 март 2020 година - додека целиот свет имаше очи и уши за пандемијата - „Актот- банкарство за сите“ беше воведен во Сенатот во Вашингтон. Планираат да  направат дигиталната сметка на централната банка достапна за секој граѓанин на САД од 1 јануари 2021 година. Рочиштето се одржа на 30 јуни, законот треба само да се донесе.

Значи, има уште цели четири недели додека не откриеме дека развојот на дигиталната верзија на глобалната резервна валута контролирана од централната банка е веќе многу понапред отколку што ни беше кажано официјално.

Времето истекува за демократскиот монетарен систем.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас