Пандемии: Како СЗО и помага на Биг Фарма да оствари профит!

Светската здравствена организација (СЗО) е основана во 1948 година и денес брои 194 земји-членки. Неговиот устав утврдува дека неговата цел е да им помогне на сите народи да постигнат најдобра можна здравствена состојба. Сепак, во последниве години блискоста на СЗО со фармацевтската индустрија беше критикувана со зголемена фреквенција. Ова е случај и со репортерот Џереми Лофредо од Детска здравствена одбрана во напис од октомври 2020 година. Детска здравствена одбрана е организација што прави кампањи за здравјето на луѓето ширум светот.

 

„Кога СЗО ја прошири својата дефиниција за глобална пандемија во 2009 година, производителите на вакцини H1N1 имаа корист на штета на даночните обврзници. Производителите на вакцини КОВИД-19 веројатно ќе имаат уште поголема корист.

Во годините пред 2009 година, Светската здравствена организација работеше со производители на вакцини, имено GlaxoSmithKline или скратено GSK, за да се осигура дека европските и африканските земји ќе потпишат договори за вакцинирање на своите граѓани во случај на непредвидена глобална пандемија на грип. Овие заспани или „договори во мирување“ предвидуваа дека во случај на глобална пандемија, договорите ќе бидат активирани, одредените фармацевтски компании ќе прават вакцини против грип и соодветните влади ќе им плаќаат на производителите на вакцините.

На 11 јуни 2009 година, генералната директорка на СЗО, Маргарет Чан, го прогласи свинскиот грип Х1Н1 за глобална пандемија, предизвикувајќи ги и „мирните договори“ и започнувајќи ја фармацевтската  индустријата за вакцини.
Оваа изјава Чан беше во можност да ја даде врз основа на официјалната дефиниција на СЗО за пандемија, која беше ажурирана само еден месец пред да се прогласи пандемијата Х1Н1 - СЗО ја отстрани својата дефиниција за пандемија од веб-страницата на организацијата и ја замени со нова, пофлексибилна Дефиниција Според новата дефиниција, СЗО веќе не бараше некој да умре од болест пред организацијата да прогласи пандемија. Новата дефиниција само предвидуваше дека инфекциите мора да бидат географски распространети.

 

Во времето кога СЗО го прогласи свинскиот грип Х1Н1 за пандемија, само 144 луѓе починаа од инфекција ширум светот. Како што изјави Волфганг Водарг, тогашен претседател на Парламентарното собрание на Комитетот за здравство во Европа: „СЗО имаше дефиниција за пандемија што ја дефинираше како вирус со висока смртност и висок морбидитет. И во 2009 година, таа одеднаш ги испушти овие две одлики без да каже нешто за сериозноста или смртноста.

 

СЗО не беше единствено одговорен за одлуката за прогласување на Х1Н1 за пандемија. Претставници на СЗО се консултирале со итен панел составен од 160 научници од Комитетот за меѓународни здравствени регулативи. Иако во тоа време идентитетите на овие научници не беа јавно познати, истрагата спроведена во 2010 година од страна на Британскиот медицински журнал покажа дека многу од членовите на комитетот кои гласале за прогласување на Х1Н1 за пандемија, имале финансиски врски со производителите на вакцини против грип, вклучувајќи го и GlaxoSmithKline.

 

Декларацијата на Х1Н1 како пандемија резултираше со т.н договори  во мирување, така да вакцини во вредност од 18 милијарди американски долари му овозможи на GSK да ја донесе својата вакцина „Пандемрикс“ во земјите низ целиот свет. [...]
Паниката околу свинскиот грип Х1Н1 и брзањето да се вакцинираат луѓето, следеше делумно од надуени и распространети модели кои лажно предвидуваа дека илјадници илјадници луѓе ќе умрат од грип.
Овие модели беа обезбедени од професорот Нил Фергусон и неговиот истражувачки тим. Групата на Фергусон ја советуваше владата на Велика Британија да се подготви за најмалку на 65.000 смртни случаи. До крајот на пандемијата, свинскиот грип Х1Н1 однесе само 457 животи.

 

Коментирајќи го дебаклот Х1Н1 на свински грип, Пол Флин, потпретседател на Европскиот здравствен комитет на Советот на Европа, рече: „Светот од страна на алчните фармацевтски компании е поставен во ЕПП „Економска Пропагандна Програма“.

 

Единаесет години подоцна, на 11 март 2020 година, СЗО го прогласи КОВИД-19 за глобална пандемија, заснована врз истата ослабена дефиниција за пандемија. Многу влади ги поддржаа нивните КОВИД-19 мерки за превенција, вклучително и затворање на границите и карантини. Ова и покрај експоненцијалните неточности на моделот, кои не се покажаа за време на пандемијата H1N1. Моделите на Фергусон во моментов предвидуваа дека повеќе од 2,2 милиони Американци ќе умрат од КОВИД-19 во време на пандемијата.. До денес починаа околу 229 000 лица. [...]

Според тековните извештаи, Швајцарија потрошила 400 милиони CHF на резервирани вакцини за корона. Во Германија, трошоците за резервирани вакцини за корона се повеќе од 2,7 милијарди евра. И веќе на почетокот на пандемијата на короната прогласена од СЗО, повеќе од 7,4 милијарди евра беа обезбедени од владите и организациите за фармацевтската индустрија откако Комисијата на ЕУ повика на развој за вакцинирање против корона.
Дефиницијата за „пандемија“ усвоена од СЗО во 2009 година и помага на фармацевтската индустрија да оствари милијарди профити дури и во сегашната пандемија на корона. Како резултат, СЗО се покажа како двигател на профитот за фармацевтската индустрија и нејзините производи.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас