Здравје: Какаото носи повеќе кислород во мозокот

Какаото му помага на мозокот. Во една студија, растителните материи типични за какаото можеа да го забрзаат протокот на крв во мозокот и со тоа да обезбедат повеќе кислород во мозокот. Соодветните испитаници, исто така, се претставија подобро во последователниот когнитивен тест.

Какао за мозокот: поздравите крвни садови обезбедуваат когнитивна кондиција

Претходните студии покажаа дека храната богата со флавоноиди, особено какаото, има антиинфламаторно дејство и го подобрува здравјето на крвните садови, со што се спречуваат кардиоваскуларните проблеми.

Во првата студија за влијанието на флавоноидите врз садовите на мозокот,  е откриено дека самите растителни супстанции имаат ефект во оваа област и можат да ги зголемат когнитивните перформанси. Студијата е објавена во ноември 2020 година во списанието Scientific Reports.

Активни растителни материи во какаото: флаваноли

Катарина Рендеиро - научник на Универзитетот во Бирмингем - ја водеше двојна студија заедно со двете професорки по психологија Моника Фабиани и Габриеле Гратон од Универзитетот во Илиноис во Урбана-Шампањ, Рендеиро објасни: „Флаванолите се ситни молекули кои се наоѓаат во многу овошја и зеленчуци, но исто така и во какаото.

Тие имаат исклучително корисен ефект врз крвните садови. Сега сакавме да испитаме дали флаванолите исто така можат да влијаат на мозокот и когнитивните функции “.

 

Флаванолите се подгрупа на големото растително семејство на флавоноиди. Флаванолите го вклучуваат,  исто така познатиот епигалокатехин галат (ЕГЦГ) од зелен чај или олигомерни проантоцијанидини, кои можеби сте попознати како ОПЦ и на пример се содржани во семки од грозје или кафеави лушпи од кикирики.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас