Социјалната изолација и висок крвен притисок кај пациентите

 

Социјалната изолација поради ограничувањата поврзани со пандемијата е поврзана со зголемување на висок крвен притисок кај пациентите, според неодамнешното истражување претставено на 46-от Аргентински конгрес за кардиологија.

Предводена од Матијас Фоско од Универзитетската болница  фондацијата Фавалоро во Буенос Аирес, Аргентина, студијата покажа дека приемот во одделот за итни случаи за време на периодот на заклучувањата на земјата беше поврзан со 37 проценти зголемување на шансите кај пациентите да имаат висок крвен притисок.

Фоско наведе дека зголемениот стрес, ограничениот контакт со пријателите и почетокот на финансиските тешкотии за време на пандемијата, како некои од можните фактори кои предизвикуваат поголема инциденца на висок крвен притисок.

 

Социјална изолација тесно поврзана со висок крвен притисок

Аргентинската влада спроведе општа блокада минатиот март во обид да го забави ширењето на корона-вирусот. Оваа блокада повлече задолжителна социјална изолација за граѓаните. Според Фоско, тие забележале дека повеќе пациенти примени на одделот за итни случаи имаат висок крвен притисок, кратко време откако започна периодот на изолација.

За да ја потврдат оваа опсервација, истражувачите ја проучувале фреквенцијата на висок крвен притисок кај 1.643 пациенти примени во одделот за итни случаи во Универзитетската болница во Фондацијата Фавалоро за време на тримесечниот период на социјалната изолација (од 20 март до 25 јуни 2020 година).

Потоа, тие ги споредиле тие пациенти со примените во истиот период минатата година и пациентите примени од декември 2019 година до март 2020 година. Најчестите причини за прием вклучуваат болка во градите, отежнато дишење, вртоглавица, болки во стомакот и треска.

Истражувачите откриле дека 23,8 проценти од пациентите донесени во собата за итни случаи во периодот на социјалната изолација имале висок крвен притисок. Спротивно на тоа, во истиот период минатата година, 17,5 проценти од пациентите имале висок крвен притисок.

 

Фоско исто така истакна дека причините за прием биле конзистентни во трите групи на пациенти. Затоа, ниту една од тие причини не можеше да предизвика зголемување на инциденцата на висок крвен притисок кај пациентите третирани за време на периодот на изолација.

Генерално, резултатите покажуваат дека приемот во одделот за итни случаи за време на периодот на изолација е поврзан со 37 проценти зголемување на шансите за крвен притисок.

Истражувачите забележале дека постојат неколку фактори кои можеле да влијаат на ризикот на пациентите од развој на висок крвен притисок. Оние поврзани со пандемијата вклучуваат поголем внес на храна и алкохол, повеќе седентарен начин на живот, ограничен личен контакт и влошување на проблемите во домот.

Како што беше речено, пациентите можеа да развијат и висок крвен притисок на пат кон болницата поради  стрес од ограничувања на патувањето, зголемено полициско присуство и страв од заразување со вирусот откако ќе ги напуштат своите домови.

 

Како и да е, одржувањето на нормалното ниво на крвен притисок е клучно за намалување на ризикот од срцев удар, мозочен удар и неповолни здравствени резултати поради КОВИД-19, рече Фоско. Затоа, од суштинско значење е да се следи здрав начин на живот, дури и со социјална изолација, заклучувања и други протоколи.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас