Сакаат да јадете инсекти без ваше знаење

Во 2019 година, компанијата Cricket One поднесе барање до Европската комисија за пласирање на делумно обезмастениот прав добиен од домашниот штурец како нова храна на пазарот на Европската унија

Апликацијата се однесуваше на употребата на делумно обезмастениот целосен прав Ачета домашниус (домашен штурец) во повеќежитни лебови и лепчиња, крекери и лебници, житарки, суви премикси за пекарски производи, бисквити, суви полнети и ненаполнети производи од тестенини, сосови, преработени производи од компир, јадења на база од мешунки и зеленчук, пица, производи од тестенини, сурутка во прав, аналози од месо, супи, грицки на база на пченкарно брашно, пијалоци од типот на пиво, чоколадни производи, јаткасти плодови и маслодајни семиња, грицки освен чипс и месо подготовки за општата популација.

На 8 јули 2020 година, Комисијата побара од Европската управа за безбедност на храната (во натамошниот текст: „Авторитет“) за проценка на делумно обезмастениот прав од Ачета домашниус (домашен штурец) како нова храна.

На 23 март 2022 година, ЕФСА во своето научно мислење заклучи дека делумно обезмастениот домашен штурец во прав е безбеден под предложените услови за употреба и на предложените нивоа на употреба.

Сепак, докажана е врска помеѓу јадењето домашен штурец и некои анафилактички реакции. ЕФСА заклучи дека консумирањето на оваа нова храна може да предизвика сензибилизација на протеините на штурците.

Дополнително, делумно обезмастениот прав од домашен штурец може да предизвика алергиски реакции кај луѓе алергични на ракови, мекотели и грини од домашна прашина.

Комисијата ги испита сите доставени информации и заклучи дека на компанијата и е дозволено да продава делумно обезмастено домашно штурче во прав во Европската унија за период од пет години.

Новата храна може да се пласира на пазарот од вторник на 24 јануари. Коментаторката Ева Влардингербрук забележува: „Тие сакаат да јадете инсекти без да знаете“.

За два дена ќе стапи на сила регулативата на ЕУ, според која „ачета домашниус“, познат и како куќен или домашен штурец, може да се додаде во брашно, леб, тестенини и слично како „одобрена нова храна за општата популација“.

Сакаат да јадете штетници без да знаете.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас