Европратеник - Престанете да ширите омраза и да водите војна!

ЕУ и НАТО агресивно се проширија кон исток. Тие не ја вклучија Русија како можен партнер во оваа експанзија, рече пратеникот на ФВД Марсел де Граф во Европскиот парламент минатиот вторник

Покрај тоа, тие не ги земаа предвид безбедносните интереси на Русија, продолжи тој. „Вистински независна Европа е Европа која ја вклучува Русија“, рече тој.

Де Граф истакна дека ЕУ сега се соочува со силен сојуз на земји како Кина, Русија, Индија, Иран, Турција и Саудиска Арабија кои го напуштаат доларот.

„ЕУ како суперсила пропаѓа поради санкциите против Русија и воената поддршка на Украина“, нагласи пратеникот. Земјите-членки подаруваат пари и оружје, но без гас ги уништуваат нивните индустрии“.

„ЕУ станува џуџе во мултиполарен свет и граѓаните ја плаќаат сметката“, рече Де Граф.

Според него, Европската комисија треба да го промени курсот. „Земете ја Турција, меѓу другите, која сега дејствува како посредник во овој конфликт. Престанете да поттикнувате и да водите војни.

ЕУ за граѓаните е ЕУ која се залага за мир“.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас