ФДА и ЦДЦ сега признаваат дека тестовите за КОВИД-19 се неисправни

Во изминатите месеци, владините агенции во САД како што се Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) и Администрацијата за храна и лекови (ФДА) се потпираат на резултатите од тестовите за (КОВИД-19) за да го следат ширењето на пандемијата.

Но, во последните месеци, двете агенции почнаа да признаваат дека методите за тестирање што ги користат можеби не се точни како што би сакале да бидат. Тие признаваат дека зголемениот број на таканаречени позитивни резултати од тестот се всушност лажни позитиви.

 

ЦДЦ се согласува со ФДА, исто така ги доведува во прашање ПЦР тестовите

ЦДЦ ги повтори препораките на ФДА. Се наведува дека тестовите за антиген „не се 100% точни“, признавајќи дека може да се појават лажни позитивни и лажно негативни резултати.

„Резултатите од тестовите за антитела не треба да се користат за да се утврди дали некој може да се врати на работа“, изјави ЦДЦ, додавајќи дека ова важи и за училиштата, студентските домови, па дури и за поправните установи.

„Луѓето кои добиваат позитивни резултати на тест за антитела, но немаат симптоми на КОВИД-19 и не биле околу некој што може да има КОВИД-19, најверојатно немаат тековна инфекција“, објасни агенцијата, наведувајќи дека овие луѓе можат да "продолжат со нормални активности".

ЦДЦ веќе издаде слични упатства во август. Истиот месец, студијата објавена во „Весникот за клиничка микробиологија“ покажа дека брзите тестови со специфичност од 98 проценти што се користат во американските училишта, може да резултираат со од над 800 000 лажно позитивни резултати секоја недела.

 

Главниот протокол за тестирање на PCR за КОВИД-19 сам по себе се доведува во прашање по студија која тврди дека носните ПЦР брисеви  имале точност од 63 проценти, На крајот на ноември, меѓународна група научници повика на повлекување на ПЦР делото на Дорстен,

Научниците официјално бараат да се повлече назад PCR делото за тестирање, предложено од страна на Д-р. Дростен'

нарекувајќи го „сериозно погрешен во однос на неговиот биомолекуларен и методолошки дизајн“.

 

 

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас