Без приватност, без имот: Светот во 2030-та година

Сатанскиот економски форум (СЕФ) е основан пред 51 година во 1971 година. Порасна во важност во текот на децениите и стана платформа за футуристичко размислување и планирање

Како место за средба на глобалните паразити, СЕФ обединува водечки личности од бизнисот и политиката, како и неколку избрани интелектуалци.

Анализирајќи ги таканаречените „проекции“ на форумот, се чини дека неговата главна цел е глобалната еколошка, политичка и економска контрола.

Слободните пазари и индивидуалните избори се подредени на државниот интервенционизам и колективизам. Според проекциите и сценаријата на Светскиот економски форум, индивидуалната слобода и приватната сопственост практично би требало да исчезнат од оваа планета до 2030 година.

 

 

Осум предвидувања

Слободата на поединецот повторно е во голема опасност. Она што претстои беше предвидено во ноември 2016 година кога СЕФ објави 8 предвидувања за светот во 2030 година.

Според сценариото на СЕФ, светот ќе стане поинакво место во иднина, бидејќи начинот на кој луѓето работат и живеат длабоко ќе се промени. Сценариото за светот во 2030 година е повеќе од само предвидување. Станува збор за план чија имплементација драстично се забрза по присилните мерки на глобалната влада оправдани со Короната и затворањето како резултат.

Според „проекциите“ на Глобалните идни совети на СЕФ, приватната сопственост и приватноста ќе бидат укинати во текот на следната деценија.

Претстојните експропријации ќе одат подалеку дури и од комунистичкото барање. Комунистите сакаат да ја укинат сопственоста на производните стоки, но оставаат простор за приватна сопственост. Проекцијата на СЕФ, пак, вели дека ниту стоките за широка потрошувачка веќе нема да бидат во приватна сопственост.

Доколку се оствари проекцијата на СЕФ, луѓето на крајот би морале да ги изнајмуваат и да ги позајмуваат своите потреби од државата или од хибридни државни потфати рекламирани со слоганот јавно-приватно партнерство, комбинација од државниот монопол врз употребата на сила и корпоративниот профит.

Државата и хибридните државни корпорации тогаш на крајот ќе бидат единствени сопственици на сите добра. Опсегот на стоки ќе биде рационализиран според систем за социјални кредитни поени како почетната фаза на моделот на кумунистичката Кина.

Купувањето во традиционална смисла би исчезнало. Секое лично движење би можело да се следи електронски, а целото производство ќе биде предмет на барања за „чиста енергија“ и „одржлива животна средина“.

За да се постигне „одржливо земјоделство“, снабдувањето со храна треба да биде главно вегетаријанско или веганско. Во новата тоталитарна „услужна економија“ владата ќе обезбеди основни станови, храна и превоз, додека остатокот треба да се позајмува или од државата или од корпорациите поврзани со неа (клучен збор јавно-приватно партнерство).

Искористувањето на природните ресурси ќе се сведе на минимум. Работејќи со неколку клучни земји, една глобална агенција ќе ги цени емисиите на јаглерод на високо ниво за да ја обесхрабри нивната употреба.

Во промотивно видео, Светскиот економски форум ги сумира осумте предвидувања во следните изјави:

1. Луѓето нема да поседуваат ништо. Стоката е или бесплатна или мора да се изнајми.

2. САД повеќе нема да бидат водечка суперсила. Светот е управуван од мала група земји.

3. Органите не се пресадуваат, туку се печатат на 3Д печатач.

4. Потрошувачката на месо е минимизирана.

5. Ќе има масовна миграција на луѓе со огромни движења на бегалци.

6. За да се ограничи емисијата на јаглерод диоксид, глобалната цена е поставена на високо ниво.

7. Луѓето можат да се подготват да летаат до Марс и да започнат патување за да најдат вонземски живот.

8. Западните вредности ќе бидат тестирани до крај.

 

 

Надвор од приватноста и имотот

Во публикација за Светскиот економски форум, данската еко-активистка Ида Окен, која беше министерка за животна средина на нејзината земја од 2011 до 2014 година и сè уште е член на данскиот парламент (Фолкетинг), подготви сценарио за свет без приватност и имот. Во „Добредојдовте во 2030“ таа замислува свет во кој „не поседувам ништо, немам приватност и животот никогаш не бил подобар“. До 2030 година, според нејзиното сценарио, купувањето и поседувањето ќе станат застарени бидејќи сè што некогаш било производ сега е услуга.

Во овој идиличен нов свет, луѓето имаат слободен пристап до транспорт, засолниште, храна и „сите работи што ни се потребни во секојдневниот живот“.

Бидејќи овие работи ќе бидат бесплатни во иднина, „на крајот на краиштата, поседувањето многу повеќе нема смисла“. Нема да има приватна сопственост на куќи, а никој не би плаќал кирија „затоа што некој друг го користи нашиот простор кога не ни треба“. На пример, дневната соба на една личност се користи за деловни состаноци кога тие се отсутни.

Грижите како „болест, климатските промени, бегалската криза, деградацијата на животната средина, пренаселените градови, загадувањето на водата, загадувањето на воздухот, социјалните немири и невработеноста“ се минато.

Авторот предвидува дека луѓето ќе бидат среќни да уживаат во толку добар живот, кој е многу подобар „од патот по кој бевме и кој толку јасно покажа дека не можеме да продолжиме со истиот модел на раст“.

 

 

Еколошки рај

Во својот придонес на Годишниот состанок на Глобалните совети за иднината на Светскиот економски форум во 2019 година, Ајда Окен предвидува како би можел да изгледа светот во иднина „ако победиме во војната против климатските промени“. До 2030 година, кога емисиите на јаглерод ќе бидат значително намалени, луѓето ќе живеат во свет во кој месото на чинијата ќе биде „ретка глетка“, додека водата и воздухот ќе бидат многу почисти од денес.

Со преминот од купување стоки кон користење услуги, потребата да се има пари ќе исчезне бидејќи луѓето ќе трошат се помалку на стоки. Ќе се намали работното време, а ќе се зголеми слободното време.

За иднината, Окен замислува град во кој електричните автомобили ги замениле конвенционалните возила со согорување. Повеќето улици и паркинзи ќе бидат претворени во зелени паркови и пешачки зони. До 2030 година, земјоделството ќе обезбеди првенствено алтернативи од растително потекло за снабдувањето со храна, наместо месо и млечни производи. Употребата на земјиштето за производство на добиточна храна нагло ќе опадне и природата повторно ќе се рашири низ целиот свет.

 

 

Воспоставете социјално одобрување

Мамката за привлекување на масите се ветувањата за универзална здравствена заштита и гарантиран основен приход.

Како може луѓето да се натераат да прифатат таков систем? Мамката за привлекување на масите се ветувањата за универзална здравствена заштита и гарантиран основен приход. Застапниците на Големото ресетирање ветуваат во свет без болести.

Благодарение на биотехнолошки произведените органи и индивидуализираните медицински третмани засновани на генетика, би требало да биде возможно драстично зголемен животен век, па дури и бесмртност.

Вештачката интелигенција ќе ја искорени смртта и ќе ги елиминира болестите и смртноста. Трката меѓу биотехнолошките компании за клучот за вечниот живот продолжува.

Заедно со ветувањето за трансформирање на секој обичен човек во божји надчовек, ветувањето за „универзален основен приход“ изгледа многу привлечно, особено за оние кои нема да можат да најдат работа во новата дигитална економија. Заработувањето основен приход без срам и бирократски пречки за аплицирање за социјална помош се користи како мамка за привлекување поддршка за сиромашните и невработените.

Техничките процеси на трансфер на пари од државата би се користеле истовремено за воведување на безготовинското општество.

За да биде економски исплатлив, гарантирањето на основен приход би барало изедначување на разликите во платите. Техничките процеси на трансфер на пари од државата би се користеле истовремено за воведување на безготовинското општество.

Со дигитализацијата на сите парични трансакции се регистрира секое едно купување. Ова ќе им овозможи на државните власти целосен пристап детално да следат како поединците ги трошат своите пари.

Универзалниот основен приход во општество без готовина би ја поставил основата за воведување на социјален кредитен систем и ќе обезбеди механизам за санкционирање на непосакуваното однесување и за идентификување на излишното и непожелното.

 

 

Кој ќе биде владетел?

Светскиот економски форум молчи кој ќе владее во овој нов свет. Дали треба да бидат луѓето кои се обединија во СЕФ?

Како и да е, нема причина да се очекува дека новите владетели ќе бидат добронамерни. Но, дури и ако главните носители на одлуки на новата светска влада не беа злобни, туку само технократи, каква причина би имала административната технократија да обезбеди за „непожелните“ на ист начин или дури и да им дозволи да протестираат против наметнатото ново нормално во кое секој треба да се чувствува удобно?

Каква смисла има технократските паразити да го трансформира обичниот човек во суперчовек? Зошто да ги споделуваме придобивките од вештачката интелигенција со масите и да не го негираме богатството на неколкумина избрани?

Оние кои не дозволуваат да бидат заведени од утописките ветувања би можеле, при трезвено оценување на плановите, да дојдат до заклучок дека можеби повеќе нема место за денешниот просечен човек во овој нов свет.

Зад прогласувањето на прогресивното евангелие за социјална правда од страна на промоторите на Големото ресетирање и воспоставувањето на нов светски поредок се крие злобниот проект на евгениката, сега наречен „генетски инженеринг“ како техника и „трансхуманизам“ како движење, како ова еден термин измислен од Џулијан Хаксли, првиот директор на УНЕСКО.

 

 

Создавањето подобар свет преку диктатура е контрадикторност во термините

Промоторите молчат кој ќе биде владетел во овој нов свет. Дистописката и колективистичката природа на овие проекции и планови е резултат на отфрлањето на слободниот капитализам.

Создавањето подобар свет преку диктатура е контрадикторност во термините. Не помалку, туку повеќе економски просперитет е одговорот на актуелните проблеми.

Затоа ни требаат повеќе слободни пазари и помалку владино планирање. Светот веќе станува позелен, а веќе е во тек и забавувањето на стапката на раст на светската популација. Овие трендови се природна последица на создавањето богатство преку слободните пазари.

 

Заклучок

Светскиот економски форум и неговите поврзани институции, невладините организации и хибридните државни корпорации заедно со неколку влади и неколку високотехнолошки компании сакаат да го водат светот во нова ера без имот и приватност. Вредностите како што се индивидуализмот, слободата и индивидуалната потрага по среќа се во прашање, кои треба да бидат отфрлени во корист на колективизмот и диктатите на „заедничкото добро“ дефинирано од самоназначената елита на технократите.

Она што и се продава на јавноста како ветување за еднаквост и еколошка одржливост е всушност напад врз човечкото достоинство и слобода.

Наместо да ги користат новите технологии како алатка за подобрување, поборниците на Големото ресетирање се обидуваат да ги искористат технолошките можности како алатка за поробување.

Во овој „Нов светски поредок“ државата и нејзините моќни партнери се единствени сопственици на се. Оставено е на нашата имагинација да откриеме кој ги програмира алгоритмите што ја регулираат дистрибуцијата на стоки и услуги.

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас