Дигитална контрола во Европа: Само неколку чекори до целосен надзор!

Централизиран дигитален идентитет, контрола на движење и пристап, масовен биометриски надзор, цензура и надзор на комуникациите, дигитална валута на централната банка и системи за социјални кредити - инфраструктурата за целосна контрола на луѓето во Европа е речиси завршена.

Незабележано во јавноста, се поставува конечниот курс за на властодршците да им се даде квазипословична семоќ. Дали сакаме да живееме во таков свет?

Од една страна, тоа е достигнување и вистински благослов што многу го олеснува секојдневниот живот на поединецот. Од друга страна, исклучително опасно проклетство што може да доведе милиони луѓе директно во тиранија: дигитализација на светот.

Последно, но не и најмалку важно, самиот народ одлучува за што ќе се користи.

Просветлувањето е клучна алатка за спречување на угнетувањето и злоупотребата на моќта. Идентификација на опасностите поврзани со дигитализацијата.

 

Општеството како социјална мегамашина

„Машината е комбинација од отпорни тела, која е поставена на таков начин што нејзините механички природни сили можат да бидат принудени да дејствуваат при одредени движења.
Франц Роло

Поврзувањето на телата со машина спречува непотребни или вознемирувачки движења за намената, така што се можни само целисходните. Мултидисциплинарниот американски научник Луис Мамфорд ја пренесе дефиницијата за германскиот инженер во општествените заедници: Поврзаните тела на оваа машина се луѓето.

Мамфорд го наведува древниот Египет како ран пример: целта на оваа машина била да им даде на фараоните вечен живот со големите изградби.

За таа цел, земјоделците, занаетчиите, администраторите и војниците биле поврзани меѓу себе, при што првосвештениците ја обезбедувале идеолошката основа. Но, тоа беше само предигра.

За Мамфорд, целиот модерен свет е социјална мега-машина која користи стимулации и ограничувања, што треба и не, идеологија и морал да нè натера да се воздржиме од непотребни или нарушувачки дејства и да ги следиме само оние активности кои служат за повисока цел.

Паразитите рано се трудеа да ги усовршат контролите на машината, бидејќи е скапа и бара многу пропаганда и работна сила. Сепак, дигитализацијата менува сè.

„Штази (фашистички оддел во поранешната источна Германија) всушност беше принудена да користи луѓе за да надгледува некого. Да шпионираш некого, тоа беше скапо, одземаше време. Требаше да изберете цели. Ова е „масата“ во масовниот надзор. Фактот дека е толку евтино и толку погодно да се шпионира толку многу луѓе“.
Активистот за дигитални права Арал Балкан

Целиот наш живот, се вели, денес зависи од дигиталните податоци. Податоците се буквално клуч за задоволување на нашите основни потреби. Слобода на движење, услуги од општ интерес, приватна сопственост, комуникација и слобода на изразување - кој ќе добие контрола над овие податоци, нè контролира и нас и може со еден клик да го исклучи секој нарушувачки запчаник на социјалната мега-машина.

Кина овде прави голем напредок, како што често објавуваат водечките медиуми. Но, кога станува збор за Европа, се вели, истите новинари се изненадувачки тивки. Значи, крајно време е за преглед: каде стоиме во Европа?
 

1. Централизиран дигитален идентитет

Во јуни 2021 година, Комисијата на ЕУ одлучи да воведе единствен систем за дигитален идентитет: Европски паричник за дигитален идентитет.

Претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен го пофали проектот во нејзиното обраќање за состојбата на Унијата 2020 година како ослободување од зависноста од дигиталните корпорации.

Граѓаните на ЕУ треба да го користат за да се идентификуваат насекаде - кај властите, во јавните институции, кога земаат заеми, во аптеките и кога купуваат онлајн.

Според протекционистите за податоци, ова го прави паричникот исклучително опасен. За време на планираната имплементација, секоја употреба би оставила безброј метаподатоци кај издавачот на идентитетот, односно државните или приватните даватели на услуги.

Сепак, Комисијата на ЕУ не прецизира колку од овие податоци може да се складираат, колку долго или каде. Единствената конкретно формулирана форма на заштита – претседателот на Комисијата ја опишува со зборовите: „Технологија која ни овозможува да контролираме кои податоци се разменуваат и како се користат:“ – всушност е псевдодоброволна, бидејќи поединецот е во прилично лоша преговарачка позиција со големи корпорации или гранични службеници.

Оние кои не сакаат да ги откријат своите податоци повеќе не можат да прават одредени работи. Покрај тоа, огромни дупки се кинат во приватноста. Никој не мора да се идентификува во супермаркет за да пазари. Сепак, паричникот на ЕУ е изрично направен за онлајн купување и на тој начин им гарантира на дигиталните корпорации целосен профил на секој поединечен клиент.

Според критиките, ефектите на комуникациските платформи би биле уште полоши. Овде паричникот на ЕУ би бил еднаков на барање за вистинско име - ова досега беше отфрлено со добра причина.

Сепак, сите членки на ЕУ се обврзаа да го имплементираат барањето до септември 2023 година. Покрај тоа, многумина веќе имаат национални системи во употреба.

Ако сите овие национални податоци течат заедно во централниот паричник на ЕУ, се создава опасен инструмент на моќ. Инструмент на моќ што долго време го бараат светските корпорации и нивните фондации. На пример, со иницијативата ID 2020. Според нивните планови, до 2030 година секој граѓанин на земјата треба да добие глобално единствен број под кој се евидентираат сите активности и трансакции - се разбира, ова е само за неговото сопственото добро.

„Кој е всушност полош – Гугл или државата?“ Поентата е: разликата меѓу нив веќе не е толку голема. Овие мегакорпуси што се појавуваат таму, во меѓувреме станаа толку големи и моќни што се еднакви контакти за државите. Тоа значи дека треба да се навикнеме на идејата дека од другата страна не се занимаваме само со држави или само корпорации, туку со спој на интереси што станува се посилен и посилен. Конкретно, колку повеќе држави купуваат од овие корпорации“.
Френк Ригер (Клуб за компјутерски хаос)

 

2. Контрола на движење и пристап

На крајот на јуни 2021 година, ЕУ го воведе сертификатот за вакцинација против Ковид. Оттогаш, основното право на слобода на патување е ограничено - дури и ако Комисијата на ЕУ го тврди спротивното.

Можно е да се патува без сертификат, но најдоцна сега есен 2022 година, многу земји повторно ќе бараат тестови или дури и ќе воведат карантини доколку патниците не можат да приложат валиден сертификат.

Во однос на заштитата на податоците, ЕУ тврди дека не може да се извлечат заклучоци за поединечни лица бидејќи содржината на сертификатот за КОВИД не се чува централно. Само автентичноста е потврдена со централен систем.

Треба да се надеваме дека ЕУ ќе го исполни ветувањето - за разлика од некои европски земји, кои инсталираа многу повеќе сомнителни системи.

Во ноември 2021 година беше објавена снимката од состанок на Зум од Швајцарија. Претставници на здравствените и информатичките власти потврдија дека ќе бидат зачувани уникатните лични карти на сертификатите. И тоа најмалку на две места: во сертификаторот и во канцелариите за издавање (центри за вакцинација, лекари, аптеки).

Проблемот е што овие издавачки канцеларии потенцијално ги имаат сите други лични податоци. Затоа, податоците може повторно да се спојат.

Друг сомнителен случај е Кипар. Тамошното Министерство за истражување и дигитализација објави во јануари 2022 година дека сертификатот за КОВИД ќе биде привремено суспендиран за граѓаните со позитивен тест за корона за периодот на карантин.

Полската влада беше особено перфидна. Во април 2020 година, таа ја направи задолжителна државната апликација против Корона. По позитивниот тест за корона, полските граѓани мораа да ја користат апликацијата за да фотографираат во редовни интервали. Потоа беше користено за препознавање лица и гео-следење за да се провери дали заразените се придржувале до правилата за карантин и остануваат дома.

Иако Корона во моментов тешко игра улога во повеќето земји, Парламентот на ЕУ се согласи во јуни 2022 година да го продолжи сертификатот за уште една година.

Договорот за техничката имплементација му припадна на германскиот  Телеком, кој претходно ја програмираше германската апликација против Корона и сега работи на глобална верзија на сертификатот за СЗО.

Токму за ова дигиталните активисти предупредуваат да се случи. Откако ќе се воспостават системите за надзор. Во јуни 2022 година, кинеската влада импресивно јасно стави до знаење каде води овој пат.

Во регионот Женгжу, на некои банкарски клиенти им се блокирани сметките. Потоа настанаа немири. Како што се повеќе луѓе тргнаа да учествуваат во демонстрациите, регионалната администрација едноставно ја префрли апликацијатаза сертификатите на демонстрантите на црвено. Сега тие веќе не можеа да користат никаков превоз и не можеа да влезат на друго место. Неисправните сертификати на мега машината беа исклучени многу ефикасно со кликнување на глувчето.
 

3. Биометриски масовен надзор

Од ирисот до гласот и отпечатоците од прстите до одењето - секој човек има уникатни физички карактеристики. Со помош на камери, биосензори и компјутерската моќ што е достапна денес, можно е да се следи личност во реалниот свет врз основа на овие карактеристики.

Во реално време – без кредитна картичка, паметен телефон или лична карта. Овој дигитален биометриски масовен надзор на јавниот простор е масовно проширен во Европа со години, како што наведува Европската иницијатива за дигитални права (ЕДРи) во својот најнов извештај.

Комисијата на ЕУ ја турка оваа политика понатаму. Во мај 2022 година, јавно излезе писмо во кое Комисијата ги повика земјите-членки да ги внесат сите национално достапни биометриски податоци во СИС, да направат поголема употреба на биометриката во полициските проверки и да ги испитаат националните закони за да видат дали тие ја попречуваат употребата на биометриски системи.

 

4. Цензура и надзор на комуникациите

За прв пат во историјата на ЕУ, две медиумски куќи беа целосно цензурирани на почетокот на март 2022 година со Регулативата 2022/350. Забраната за Русија денес и Спутник беше спроведена со одземање на дозволите за емитување и - уште поважно - блокирање на домените на радиодифузерите низ ЕУ, така што веб-страниците од ЕУ повеќе не може да се отворат.

Ова е прелиминарната висока точка на долгорочниот развој. Уште во 2018 година, ЕУ иницираше кодекс на однесување за борба против дезинформациите, во кој големите дигитални корпорации се обврзаа на опсежни бришења и манипулации со нивните резултати од пребарувањето.

Во јуни 2022 година, оваа доброволна обврска конечно стана закон со уште подалекусежни последици: Законот за дигитални услуги.

Во иднина, дигиталните компании треба да се фокусираат и на „социјалните ризици кои можат да произлезат од ширење на дезинформации или други содржини“.

Како и „информациите (...) кои не се нелегални, но придонесуваат за (...) системските ризици.“ Тоа значи дека дали информацијата е точна или не е ирелевантна.

Штом може да претставува социјален ризик, мора да се потисне. Додека објавеното мислење се става под контрола, во исто време се случува и напад на приватната комуникација.

На 6 јули 2022 година, Парламентот на ЕУ ја донесе Регулативата за е-приватност. Ги принудува давателите на услуги за е-пошта, социјални мрежи, алатки за видео конференции и оперативни системи да ги проверат нивните платформи за сомнителна содржина.

Автоматизирано, трајно и без причина. Дури и шифрирани апликации како Сигнал или Телеграм се погодени. Се претпоставува дека станува збор за борба против детската порнографија.

Нов центар на ЕУ што треба да се создаде треба да ја преземе координацијата. Исто така, одредува која содржина треба да заврши на црната листа. Нејасно е како овој центар треба да биде демократски легитимиран и контролиран.

 

5. Дигитални валути на централната банка

„Тоа е само едно евро - но во дигитална форма. Побрзо, полесно и побезбедно.“ Толку за рекламирањето. Како и сите големи централни банки, ЕЦБ продолжува со воведувањето на дигитална валута.

Во чекор, Комисијата на ЕУ објави нацрт-закон на почетокот на 2022 година што ќе ја формира правната основа за дигиталното евро во 2023 година. Дури и ако дигиталните валути на Централната банка (ЦБДЦ) често се претставени како подобрена верзија на претходните криптовалути, тие се токму спротивното - затоа што наместо да се организираат децентрално и анонимно, тие се централно контролирани и целосно транспарентни.

Само со ова,  би била можна речиси целосна контрола на економските активности на секој граѓанин поединец - без паричник за лична карта или пасош за Ковид.

Агустин Карстенс, генерален директор на Банката за меѓународни порамнувања (БИС), го вели тоа вака:

„И тука има голема разлика. Со кеш, на пример, не знаеме кој користи банкнота од сто долари. Денеска не знаеме кој користи банкнота од 1000 песо. Клучна разлика со ЦБДЦ (во превод: Дигитална валута на Центалната Банка)  е тоа што централните банки ќе имаат апсолутна контрола врз правилата и ограничувањата според кои се користи овој тип на обврски на централната банка. И ние исто така ќе имаме технологија за да го оствариме тоа“.

Норвешка е пионер. Локалната канцеларија за статистика ССБ сака да го обврзе најголемиот оператор на платежни терминали и четирите најголеми малопродажни синџири во земјата да ги пренесат сите податоци за трансакциите до властите.

Според официјалното објаснување, целта е да се утврдат прехранбените навики на Норвежаните за да се добие подобра слика за здравјето на популационите групи.

 

6. Социјални кредитни системи

Социјалните кредитни системи се веројатно најперфидниот инструмент за контрола. Дигиталниот идентитет станува алатка за меѓусебно шпионирање. Доброволноста станува задолжителна. Непосредно извршување на казна. Загрижувачки е тоа што неколку региони на ЕУ веќе експериментираат со оваа алатка за социјално управување во пилот проекти.

Паметниот граѓански паричник ќе започне во Болоња овој месес 2022 година. Апликација која доброто однесување го наградува со поволности. Многу сличен концепт под истото име ќе биде лансиран во Рим од есента 2022 година.

Културен токен е тестиран во Виена од 2020 година. Граѓаните кои пешачат, возат велосипед или користат јавен превоз се наградуваат. Апликацијата перфидно ги следи шемите на движење и позициите на учесниците за да го одреди начинот на движење.

Во Баварија-Германија, еко-токен беше закотвен во пакетот мерки за заштита на климата во 2021 година. Како награда има и попусти во културниот и рекреативниот сектор.

Во Англија, владата работи со апликација за исхрана и педометар од јануари 2022 година, која го наградува доброто однесување со ваучери за спортски сали и велнес курсеви.

Таканаречените експерименти постојат во Ајндховен, Утрехт и Еншеде (градови во холандија)  од 2018 година. Сеопфатните профили на жителите се креираат преку скрининг на социјалните медиуми со паметни семафори, биометриски камери и следење на паметни телефони.

Наводно за да се заштедат ресурси, да се промовира јавниот транспорт, да се намали криминалот и да се гонат даночните обврзници кои не успеале.

Можеби најнапредна е Украина. Со апликацијата „Диа“, државата го комбинира идентитетот со пристапот до социјалниот и здравствениот систем, властите, платните системи и статусот на вакцинација.

На пример, Украинците кои биле вакцинирани добиле кредит еквивалент на 30 евра преку апликацијата.

 

Па каде стоиме во Европа?

Целосната контролна инфраструктура е речиси завршена. Централни лични карти, контрола на пристап, биометриски масовен надзор, сеопфатен надзор на комуникациите, пари на дигиталната централна банка.

И може да се претпостави дека сите овие системи овозможуваат некомплицирана размена на податоци. Бидејќи интероперабилноста е декларирана цел на сите дигитални проекти на ЕУ.

За да и се даде на социјалната мега-машина во Европа невидена семоќност, сè уште недостигаат само неколку чекори под радарот на јавноста. Жан-Клод Јункер пред повеќе од 20 години објасни:

„Одлучуваме нешто, потоа го изнесуваме во јавноста и чекаме малку да видиме што ќе се случи. Ако нема големи викања и немири затоа што повеќето луѓе не разбираат што е решено, тогаш ќе продолжиме - чекор по чекор додека нема враќање назад“.

 

 

Но, можеме да се браниме!

Со повеќекратно посочување дека дигитализацијата не само што е погодна, туку повлекува и опасности.

Демонстрирајќи против укинувањето на нашите основни слободи.

А можеби дури и ја доведуваме во прашање самата мегамашина. Бидејќи, како што нагласува Мамфорт, таа не е без алтернативи. Тоа не е виша сила и исто така не е физичка константа на природата.

Но, само можен поглед на светот. Можете исто така да ги видите човечките заедници на сосема поинаков начин. Како сложени суштества чии делови се организираат, иако се зависни еден од друг.

Без никаква централизирана контрола,  разменуваат информации, се регулираат едни со други и совршено работат заедно.

Сликата на централно контролираната машина е од особена корист за оние кои сакаат да ја задржат и прошират својата моќ.

Но, оваа моќ стои и паѓа со фактот дека тивкото мнозинство го прифаќа погледот на светот зад неа. Па да почнеме да ја елиминираме тишината. Да почнеме да зборуваме за тоа во каков свет сакаме да живееме!

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас