Тајната агенда на Светската банка и Меѓународниот монетарен фонд

Светската банка и Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) работат  рака под рака. Тие не само што редовно позајмуваат огромни суми пари на хорор режими ширум светот, туку и ги уценуваат сиромашните нации за прифаќање на драконските услови наметнати од Западот. Со други зборови, Светска банка и ММФ се виновни за најсуровите повреди на човековите права.

 

Се разбира, ако ја прочитате благородната реченица над влезот во Светска банка,:„Нашиот сон е свет ослободен од сиромаштија“ нема да се посомневате.

 

На ова лицемерие може само да се додаде: „... и ќе се погрижиме ова да остане само сон.“ Лицемерието ја открива и лагата и криминалниот карактер на двете меѓународни финансиски институции. Тие се создадени во рамките на Обединетите нации, но ги водат Соединетите држави.

 

Сликата за овие институции е брилијантна. Она што паѓа во очи се инвестиции во социјална инфраструктура, во училишта, здравствените системи, во основните потреби како водата за пиење,  - дури и во заштита на животната средина - пред сè е „Намалување на сиромаштијата“, т.н. свет ослободен од сиромаштија. Но, колку е лицемерно тоа денес и како било во 1970-тите и 80-тите години од минатиот век е неверојатно.

 

Постепено луѓето ги отвораат очите кон патетичната реалност, на експлоатација, принуда и едноставна уцена. И тоа под покровителство на Обединетите нации. Што ви кажува тоа за системот на ОН? Во кои раце се наоѓаат Обединетите нации?

 

Светската организација е основана во Сан Франциско, Калифорнија, на 24 октомври 1945 година, непосредно по Втората светска војна, од 51 нации посветена на одржување на мирот и безбедноста во светот, развој на пријателски односи меѓу народите и унапредување на социјалниот напредок , подобар животен стандард и човекови права.

 

ОН ја замени Лигата на нациите, што беше дел од мировниот договор, Договорот од Версај, по Првата светска војна. Стапи во сила на 10 јануари 1920 година и беше со седиште во Женева, Швајцарија, со цели на разоружување, спречување на војна преку колективна безбедност, решавање на спорови меѓу земјите, преговори за дипломатијата и подобрување на глобалната благосостојба. Во ретроспектива, лесно е да се види дека целиот систем на ОН е поставен како лицемерна фарса дизајнирана да ги натера луѓето да веруваат дека нивните моќни водачи сакаат само мир. Овие моќни водачи беа сите западни; истите оние кои ја започнаа Втората светска војна помалку од 20 години по основањето на благородната Лига на нациите.

 

Овој мал вовед обезбедува контекст за она што на крајот би станал парагон за глобална кражба на сиромашни нации, поддржан од ООН: т.н. институции на Бретон Вудс. Тие обезбедија експлоатација на луѓето, за кршење на човековите права.

 

Во јули 1944 година, повеќе од 700 делегати од 44 сојузнички нации (сојузнички  победниците на Втората светска војна, вклучително и Советскиот сојуз) се состанаа во хотелот Маунт Вашингтон во Бретон Вудс, Њу Хемсфаер , САД, за да разговараат за меѓународниот монетарен и финансиски режим по Втората светска војна Да се ​​реши светската војна. Секако, оваа конференција се одржа под покровителство на Соединетите држави, самопрогласениот победник на Втората светска војна и оттогаш лорд на светскиот финансиски поредок. Тоа не беше веднаш видливо, оваа агенда беше скриена.

 

ММФ беше официјално формиран за да ги „регулира“ западните таканаречени конвертибилни валути, оние што се посветени на примена на правилата на новиот златен стандард, т.н. 35 американски долари по унца, околу 31,1 грам. Имајте на ум дека иако златниот стандард важи подеднакво за 44 сојузнички нации, тој беше врзан за цената на златото во американски долари и не се засноваше на вредноста на 44-те национални валути. Тоа беше доволна причина да се доведе во прашање идниот систем и неговите ефекти. Но, никој не го доведе во прашање аранжманот. Тешко е да се поверува дека никој од овие економисти не се осмелиl да го доведе во прашање предавничкиот карактер на златниот стандард.

 

Светска банка, Банка за обнова и развој (ИБРД), како што уште се нарекува, беше официјално формирана за да го администрира Маршаловиот план за реконструкција на разорената Европа. Планот Маршал беше донација од Соединетите држави и беше именуван по американскиот државен секретар Џорџ Маршал, кој го предложи во 1947 година. Според планот, европските земји кои беа физички и економски уништени од Втората светска војна, добијаа странска помош од 13,2 милијарди долари. Требаше да се спроведе од 1948 до 1952 година, се разбира, премногу кратко, и траеше до раните 1960-ти. Од денешна перспектива, Маршаловиот план би вредел десетина пати повеќе, тоа е околу 135 милијарди американски долари.

Планот Маршал беше и сè уште е фонд што го отплаќаат засегнатите земји за да може парите повторно да бидат позајмени. Парите од Маршаловиот план беа позајмени повеќе пати и затоа беа многу ефикасни. Европскиот пандан на Фондот за план Маршал, управуван од Светска банка, беше новата банка Deutsche Kreditanstalt за Реконструкција и Развој (KfW), основана под германското Министерство за финансии.

KfW сè уште постои и првенствено е посветена на развојни проекти на глобалниот југ, претежно со средства од федералната влада и со обврзници на германскиот и европскиот пазарен  капитал. KfW често работи заедно со Светска банка на заеднички проекти. И денес постои посебен оддел во KfW што се занимава исклучиво со парите од Фондот за  Маршал планот. Овие  средства се користат за заеми на сиромашните јужни региони во Европа, но исто така и за поддршка на источноевропските економии, а особено служеа за интеграцијата на поранешната Источна Германија во денешна „Голема Германија“.

 

Два елементи на Маршаловиот план се особено впечатливи и забележителни:

Прво, планот за реконструкција создаде обврзувања и зависност помеѓу САД и Европа, самата Европа што беше во голема мера уништена од западните сојузнички сили, за време на Втората светска војна, во суштина освоена од Советскиот сојуз со огромни жртви, со околу 25 до 30 милиони мртви. Маршаловиот план беше замислен и како заштитен штит против комунистичката Русија, односно СССР.

 

Додека Советскиот Сојуз беше официјално сојузник на западните сили САД, Велика Британија и Франција, комунистичкиот СССР беше реално непријател на Западот, особено на Соединетите амерички држави. Со парите од Маршаловиот план, САД ја купија Алијансата на Европа, зависност што не е завршена до денес и што ја спречува Европа да воспоставува нормални односи со Русија, иако Советскиот сојуз исчезна пред три децении. Студената војна што  следеше по Втората светска војна против СССР, исто така, се засноваше целосно на флагрантни лаги и беше директно сведоштво за другата западна пропагандна фарса, која повеќето Европејци не ја разбрале до денес.

 

Второ, воведувањето на фондот за реконструкција заснован на американскиот долар не само што ја направи Европа зависна од доларот, туку исто така ги постави темелите на единствената валута што на крајот ќе го инсталира еврото во Европа. Еврото не е ништо повеќе од згрижувачко дете на доларот, како што е создадено под истата слика како и американскиот долар - валута која не е покријана. Обединетата Европа, денешната Европска унија, никогаш не била навистина унија. Никогаш не се засновала на европската идеја, но била изнесена од американските тајни служби под маската на некои европски шефови-предавници. И секој обид да се создаде обединета Европа, европска федерација со вистински европски устав, сличен на оној во Соединетите држави, беше горко саботиран од САД, особено од американскиот крт во ЕУ, поточно Велика Британија.

 

Соединетите држави не сакаа силна Европа, ниту економски, ниту евентуално воено со текот на времето. Повеќето економисти се согласуваат дека е единствената валута за лабава група на земји која нема иднина и е неодржлива. Нема заеднички устав, нема јасно дефинирани заеднички цели во финансиска, економска и воена смисла. Во овие нестабилни околности, заедничката валута е неодржлива на долг рок. Ова станува повеќе од јасно кога ќе ја погледнете ЕУ само 20 години по воведувањето на еврото. Еврозоната е очајна збрка. Потоа, тука е Европската централна банка (ЕЦБ), исто така фондација инспирирана од ФЕД и Министерството за финансии на САД. ЕЦБ навистина нема функција на централна банка. Таа е повеќе дадилка. Бидејќи секоја земја-членка на ЕУ сè уште има своја централна банка, иако со драстично намален суверенитет што земјите од еврозоната и ја доделија на ЕЦБ без да добијат еквивалентни права.

 

Од сегашните 27 членки на ЕУ, само 19 припаѓаат на еврозоната. Земјите кои не припаѓаат на еврозоната,  Чешка, Данска, Унгарија, Шведска и други, ја задржаа својата суверена фискална политика и не зависат од ЕЦБ. Ова значи дека ако Грција ја напуштеше еврозоната кога ја погоди индустријализираната „криза“ во 2008/2009 година, Грција сега ќе беше на добар пат кон целосно закрепнување. Немаше да биде предмет на расположението и диктатите на ММФ, (“озлогласената тројка, Европската комисија (ЕК), ЕЦБ и ММФ„) , но можеше да избере внатрешно да ги подреди своите долгови бидејќи повеќето од долговите се решаваат внатрешно и нема потреба од позајмување во странство.

 

На референдумот во 2015 година, грчкото население со огромно мнозинство гласаше против планот за спасување, односно против гигантските нови долгови. Сепак, тогашниот грчки претседател Ципрас се однесуваше како референдумот никогаш да не бил одржан и го одобри огромниот пакет за спас, иако против него гласаа скоро 70 проценти од населението.

Ова е јасен показател за измама и дека немало фер-плеј. Ципрас и / или неговите семејства биле принудени да ја прифатат операцијата за спасување ... или ... Никогаш не можеме да ја знаеме вистинската причина зошто Ципрас го продаде својот народ,  олигарсите зад ММФ и Светската банка ги втурна во страшна мизерија - со најголема невработеност во Европа, огромна сиромаштија и вртоглаво растење на Стапките на самоубиства.

Грција може да послужи како пример за тоа како другите држави на ЕУ можат да поминат ако не се „однесуваат“, содветно, односно не се придржуваат до непишаните златни правила на покорност кон меѓународните господари на парите.

 

Страшно е.

И сега, во овие времиња на Ковид-19, тоа е релативно лесно. Сиромашните земји, особено на глобалниот југ, кои веќе се задолжени преку Пландемијата, го зголемуваат својот надворешен долг со цел да им обезбедат на своите луѓе основни потреби.

Па, зошто глобалниот југ треба да падне на тоа? Делумно корупција, делумно присилба и делумно директна уцена. Да, изнуда, како едно од најголемите меѓународни злосторства што може да се замисли, сторено од водечките меѓународни финансиски институции, Светската банка и ММФ, во име на ООН.

 

Целиот свет се прашува, на пример, како се случило невидливиот непријател, Корона-вирус, ги нападнал сите 193 земји-членки на ООН одеднаш, така што др. Тедрос, генерален директор на СЗО, прогласи пандемија на 11 март - без причина бидејќи имаше само 4617 случаи ширум светот - но планираниот исход беше тотално блокирање на светот на 16 март 2020 година. Без исклучоци. Имаше некои земји кои не го сфаќаа тоа сериозно како Бразил, Шведска, Белорусија, некои африкански земји како Мадагаскар и Танзанија, тие развија свои правила и сфатија дека носењето маски носи повеќе штета отколку корист, и дека социјалното дистанцирање би го уништиле социјалното ткиво на нивните култури и идни генерации.

 

Но, сатанската, мрачна држава не сакаше ништо да има со „независните“ земји. Сите тие мораа да го следат диктатот одозгора, од Гејтс, Рокфелер, Сорос и други елити, кои наскоро беа засилени со Клаус Шваб, кој беше главен следбеник на Светскиот економски форум (СЕФ). Одеднаш гледате драстично зголемување на новите „случаи“ во Бразил, не следуваат никакви прашања, туку масивни тестови, без оглед на фактот дека озлогласените тестови за ПЦР се безвредни според мислењето на повеќето сериозни научници. Погледнете ја статијата на Паскал Сакре на 5 ноември 2020 година „Ковид-19 ПЦР Тест: Како да се доведе во заблуда целото човештво. Употребата на „тестот“ за заклучување на општеството “. Во него авторот наведува дека само купените и расипаните научници, платени од националните власти, продолжуваат да инсистираат на тестовите РТ-ПЦР. Како резултат, во Бразил вирусот и бројот на жртвите експоненцијално се зголемија, како да се водеше од невидлива рака, додека бразилската економија пропадна.

 

Случајност или тешко за верување?

Светската банка и / или ММФ нудат огромна помош, претежно во форма на олеснување на долгот, или како грантови или заеми со ниска камата, но тие се поврзани со масивни услови: Тие треба да се придржуваат до правилата утврдени од СЗО, тие треба да се придржуваат со правилата за масовни тестови  бидејќи стануваат достапни и задолжителните вакцинации.

 

Уште во мај 2020 година, Групацијата на Светска банка објави дека нејзините мерки за итна помош за борба против КОВИД-19 веќе достигнаа 100 земји, во кои живеат 70 проценти од светската популација и дека се дадени заеми во вкупна вредност од над 160 милијарди американски долари. Ова значи дека досега, шест месеци подоцна и во средината на „вториот бран“, бројот на земји и бројот на заеми или „грантови за помош“ мора да се зголемиле експоненцијално, бидејќи тие скоро достигнаа до 193 земји-членки на ООН. Ова објаснува како сите, буквално сите земји, па дури и најнепожалните африкански земји како Мадагаскар и Танзанија, кои се едни од најсиромашните , подлегнаа на присила или уцена.

 

Овие институции немаат спор околу генерирањето на доларот бидејќи доларите се  пари што не се поддржани од ниту една економија, но може буквално да се печатат од врел воздух и да се позајмува на сиромашните земји, или како долг или како грант. Отсега, под притисок на меѓународните финансиски институции, овие земји засекогаш ќе зависат од западните мајстори на спасот. Ковид-19 е совршена алатка за финансиските пазари да црпат средства од дното нагоре.

 

За да се зголеми концентрацијата на богатство нагоре, може да бидат потребни еден или два, па дури и три нови бранови на Ковид-19. Сето ова е планирано, СЕФ веќе ги предвиде претстојните сценарија преку својата тиранска книга „Ковид-19 - Големото ресетирање“. Се е испланирано. И нашите западни интелектуалци го читаат, анализираат, критикуваат, но ние не го уништуваме - го оставаме и гледаме како се движи светот во насока на ресетирање. И планот уредно го спроведуваат Светска банка и ММФ - сето тоа под маската да се прави добро за светот.

 

Која е разликата помеѓу претходните улоги на Светската банка и ММФ и улогата пред планираниот Ковид? - Ништо воопшто! Самата причина за експлоатација, задолженост и ропство. Кога се појави Ковид, стана лесно. Пред овој временски момент и до крајот на 2019 година, на земјите во развој, кои се претежно богати со природни ресурси , имено нафта, злато, бакар и други минерали, им се приближуваше Светската банка.

 

Сепак, земјите треба да ги преструктуираат своите економии, да ги насочат своите јавни услуги, да приватизираат вода, образование, здравствени услуги, електрична енергија, автопати, железници и да дадат странски концесии за искористување на природните ресурси.

 

Поголемиот дел од оваа измама, измамата за „крадење“ на националните ресурси, останува незабележана од пошироката јавност, но земјите стануваат сè позависни од западните плаќачи на плати. Суверенитетот на народите и институциите исчезна. Секогаш има корупција. За жал, тие уште се насекаде во глобалниот југ. Честопати, за парче пари, земјите се принудени да гласаат со САД за или против одредени резолуции на ООН кои се од интерес за САД. Тоа е: расипаниот систем на ООН.

 

Сепак, останува прашањето: што е подобро, лицемерен, корумпиран систем или укинување на дистописки систем и храброст да се создаде нов систем под нови демократски околности и со суверени права на секоја земја членка ?

Овој пост првпат се појави на блогот Global Research  на 19 ноември 2020 година

Му се заблагодаруваме на авторот за одобрувањето...

 

Превод futv.media

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас