Дигиталното евро е пред воведувањето - смрт на приватноста

Кристин Лагард, претседател на Европската централна банка (ЕЦБ), веќе рече: „Треба да бидеме подготвени да воведеме дигитално евро доколку тоа биде неопходно.“

Нашите плаќања треба да станат побрзи, полесни и посигурни преку воведувањето на дигиталното евро. Рекламира ЕЦБ на својата почетна страница за дигитализацијата на валутата.

Сè уште официјално се работи за доплата на готовина. Дигиталното евро може да се види само заедно со конвенционалната форма.

Меѓутоа, поради ниското ниво на пристапност што го носи дигитализацијата, со дигиталното евро може да се постигне многу повеќе.

На крајот на краиштата, паметен телефон е доволен за да се справи со процесите на дигитално плаќање.

Истражувањето на ЕЦБ дава идеја за тоа каде се движи патувањето. Дури и првичното прашање за посакуваните карактеристики на дигиталното евро покажува дека фундаменталното отфрлање не е опција.

Дека во суштина се работи за државна контрола покажува и прашањето што треба да се направи за да се обезбеди заштита на приватноста „земајќи ги во предвид прописите за перење пари и борбата против финансирањето на тероризмот и даночното затајување“.

 

Диктаторска шема за надзор

Тоа е позната ситуација: штом моќните ќе го развијат интересот за дополнителни мерки за надзор, тие се расправаат во стилот на „закон и ред“.

Прашањето треба брзо да се појави: „Имате ли нешто да скриете? Дали сте криминалец?“ Инаку, сестраниот надзор не треба да ви пречи, нели?

И во случајот со дигитализацијата на еврото, уцената преку криминализација однапред се чини дека е ред на денот.

Тероризмот и организираниот криминал треба да послужат како непремостливи добри аргументи за дигитализација на нашите плаќања.

Фактот што ја жртвуваме нашата приватност и стануваме ликови во игра во која повторно се откажавме од контролата врз себе „нагоре“ е најголема критика на малцинство со слабо лоби.

Веќе е очигледно дека државната репресија сè повеќе стапува на сила со блокирање на сметките. Како што напредува дигитализацијата, државата - поточно ЕУ - може да ја користи ЕЦБ за едноставно да ги отсече граѓаните финансиски, а со тоа и егзистенцијално.

 

Дел од голем план

Во контроверзното дело „Големото ресетирање“, кое треба да најави еден вид болшевизам 4.0 за периодот по Корона, авторите Клаус Шваб и Тиери Малерет со восхит гледаат на водството на Кина во дигиталните валути.

Ова не е изненадувачки бидејќи е дел од нивната концепција за тотална надгледувана, моќна држава со радикална еднаквост на сите граѓани.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

ПОСТ НА ГОДИНАТА

АГЕНДА 2030

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

ОЗНАЧЕНО ОД УРЕДНИКОТ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас