Правото на говор НЕ е апсолутно!

Знаете, секогаш е истата игра: кој има „погрешно“ мислење е лоша личност, идиот, теоретичар на заговор, или нешто друго што негира, мизантропист, ксенофобик, мизогинист, хомофобичен расист и секако нацист. Во последно време се почесто се среќаваме со професионалци кои се дискредитирани, вклучително и универзитетски професори. Доволно забавно но, сепак ова се секогаш оние експерти кои имаат поинакво мислење од владата и политичкиот или медиумскиот мејнстрим.

 

Актуелен пример за тоа е проф. Сухарит Бакди („пензиониран германски специјалист за микробиологија и епидемиологија на инфекции“), кој претставува  исти мислења со многу други реномирани научници низ Европа и пошироко . Тие не негираат дека коронавирусот постои и дека може да доведе до сериозни или фатални заболувања кај луѓето, но тие ги критикуваат, според нив, мерките кои се далеку претерани, за кои веруваат дека им штетат на луѓето повеќе отколку што им помагаат.

Нормално, некој би ги слушал таквите луѓе, не ги цензурирал, не ги дискредитирал и ги земал во предвид нивните мислења исто како и мислењата на слично квалификуваните неистомисленици. Да, со тоа би се постапувало правилно и демократско,  да не се злоупотребуваат како „негирачи на корона“ или било што друго.

 

Може да се види поинаква шема во такви примери, на глобално ниво: ако некој ги отфрли и критикува мерките за корона,  или официјалната верзија на климатските промени, или на било кој друг начин им противречи на  владата или воспоставената политика и главните медиуми, нека се наоблечи  мног утопло. Дури и ако е професор и се изразува на тема од својата област.

 

Како би го нарекле вие еден Свет кога критиката и слободата на говор се дискредитира и цензурира?

 

И токму тоа не може да продолжи вака, бидејќи сè уште може да биде многу скапо за сите нас. Ние мора да ја вратиме демократската култура во земјите и да им ја дадеме на нашите независно размислуввачки професори почитта што ја заслужуваат.

 

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас