Заштитете ја крвно-мозочната бариера

Крвно-мозочната бариера ГИ спречува токсините и патогенските микроорганизми да стигнат до мозокот преку крвта. Ако оваа бариера не работи правилно, телото станува ранливо на болести на пример Алцхајмер и Мултиплекс Склероза. Сепак, постојат природни средства и мерки што можете да ги преземете за да ја заштитите крвно-мозочната бариера.

 

Задачите на крвно-мозочната бариера

Крвно-мозочната бариера е бариера помеѓу крвта и мозокот. Која е пропустлива за хранливите материи, така што мозокот се снабдува со се што е потребно. Крвно-мозочната бариера е непропустлива за повеќето загадувачи и патогени - служи за заштита на мозокот. Сепак, не може да заштити од сите штетни материи: Дрогата -   кокаинот и екстазите ве прават да бидете „High“ затоа токсините можат да ја преминат крвно-мозочната бариера. Притоа, тие предизвикуваат долгорочна штета.

Така функционира крвно-мозочната бариера

Како точно работи крвно-мозочната бариера? Се состои од следниве компоненти кои соработуваат едни со други - ако една компонента не успее, таа веќе не работи правилно.

 

Ендотелијални клетки: мозокот е прекрстен од мрежа на крвни садови. Таканаречените ендотелијални клетки ги обложуваат sидовите на крвните садови одвнатре и контролираат кои супстанции се дозволени да навлезат во нервното ткиво на мозокот, а кои не. Ендотелните клетки се толку блиску едни до други што можат да ги запечатат малите меѓуклеточни простори („тесни споеви“) меѓу нив доколку е потребно. Клеточниот слој, кој се состои од ендотелијални клетки кои стојат заедно, се нарекува ендотел.

 

Базална мембрана: Ендотелот е опкружен со мембрана која, едноставно кажано, држи сè на свое место. Покрај тоа,  комуницира со околните клетки и затоа е исто така вклучен во одлучувањето за што е дозволено влез во мозокот, а за што не.

 

Перицити: Перицитите се вградени во основната мембрана. Овие клетки комуницираат со ендотелните клетки, но нивните задачи сè уште не се јасно разбрани. Веројатно тие се вклучени во одржување на крвно-мозочната бариера.

 

Астроцити: Астроцитите седат околу основната мембрана. Овие клетки му помагаат на ендотелот, меѓу другото, да ја одбрани крвно-мозочната бариера и да придонесе за снабдување со нервни клетки. Тие испраќаат гласнички супстанции што го прават ендотелот помалку пропустлив.

Крвно-мозочната бариера не е пропустлива само за супстанции кои се корисни за мозокот. Некои супстанции, како што се алкохолот, никотинот и кокаинот, се составени од честички кои се исто така доволно мали за да ја преминат крвно-мозочната бариера. Не само што предизвикуваат оштетување на мозокот, туку можат да влијаат и на крвно-мозочната бариера, така што одеднаш станува пропустлива за многу други супстанции кои се токсични за мозокот.

 

Добро познатите ладни раце по пушењето имаат н.п.  нарушувања на циркулацијата на малите садови, што исто така може да има негативен ефект врз крвно-мозочната бариера.

Истражувачите се сомневаат дека оштетувањето на крвно-мозочната бариера предизвикана од дрога како што се екстази и кокаин може да опстане дури и со години по употребата на дрога. Ова е особено трагично  Кога се консумираат никотин, алкохол, и други дроги и многу други штетни материи, секогаш постои оксидативен стрес, кој исто така може да ја оштети крвно-мозочната бариера

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас