Во Унгарија продолжува да се полни евтино гориво

Цената на бензинот и дизелот во Унгарија е ограничена веќе многу месеци

Литар гориво чини 1,2 евра ако наполните автомобил со унгарски регистарски таблички. Сепак, снабдувањето треба да продолжи да се обезбедува.

Во ноември 2021 година, Виктор Орбан постави максимални цени за бензинот и дизелот на бензинските пумпи во Унгарија. Во тоа време, многумина се сомневаа во трик за изборна кампања, а изборите се одржаа во април.

Сепак, ценовната граница на горивото остана до денес.

 

Унгарците евтино полнат гориво

Литар гориво чини 480 форинти или 1,2 евра. На бензинските пумпи нема „дневен лимит“, како што пишуваа западните медиуми на крајот на јуни. Всушност, секој може да наполни колку сака секој ден. Во Унгарија нема ограничување за горивото.

Но, има една замерка: 1,2 евра за литар се достапни само за луѓе чиј автомобил е со унгарска регистарска табличка.

Комисијата на ЕУ веќе го спроведе ова на дело. Во петокот во Брисел беше покрената таканаречена прекршочна постапка против Унгарија. Регулацијата на пумпите ги прекршува „правилата на внатрешниот пазар“.

Колку долго Унгарците можат да ја задржат оваа ценовна граница? Золт Хернади, шеф на МОЛ, оператор на најголемата унгарска мрежа на бензински пумпи, не негира дека политиката има далекусежни последици: „Не се работи само за вишокот профит што го генерира МОЛ, туку за уште еден фактор на неизвесност на и онака нестабилниот европски пазар“.

Шефот на МОЛ предупредува дека безбедноста на снабдувањето наскоро ќе стане проблем низ цела Европа.

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас